Je was erbij > Overzicht

Nacht van de geschiedenis - Reninge - 24/03/2009

Het DF Reninge deed mee. Ze haalden hun liturgische gewaden uit het stof en inventariseerden, digitaliseerden en stelden ten toon.

Frans en Joël hadden er als gangmakers al een jaar duchtig van hun vrije tijd voor opgeofferd en waren er bij de voorbereiding ook bij om met allerlei technische knepen de tentoonstelling te organiseren.

Goud- en zilver brocaat, witte, rode, paarse en zwarte kazuifels, koorkappen en dalmatieken. Wie kent er nog al die namen?

Het was een reisje met de teletijdmachiene om terug te keren naar de tijd waarin met de paplepel het grote verhaal werd ingegeven. Uit Onzen Heertje Poperinge werd gesprokkeld om de wat afwisseling te bieden. Het mini- kazuifeltje dat hoorde bij het speelataar (schoolmuseum, Ieper) van uit de tijd dat de catechismus alles verduidelijkte paste erbij.

Brevier en keppeltje, hosties en altaarsteen… uit het streekdepot brachten de context tot leven.Het duurzaamste erfgoed kreeg een beschermde glazen behuizing en zoals het hoort was alles precies omschreven. Stukken uit de 17de en 18de eeuw.

Met de geëigende illustraties. De pelikaan van Thomas van Aquino's "Adoro te devote" is zelfs voor de ouderen die nog het "Tantum ergo" hebben meegezongen. Niet zo vanzelfsprekend.

De begeleider probeerde het jonge publiek op klasbezoek de symbolen te verduidelijken. De strips van eertijds suggereerden hele verhalen.

En de feuilleton had nog andere terugkerende motieven: de doornenkroon en de nagels.

en het Lam met zeven zegels uit het boek Openbaringen. Er waren bij de jonge aandachtigen - wat we niet hadden verwacht - die spontaan dachten op het ijslammetje van hun eerste communie.

De aandacht was in de nacht van de geschiedenis niet te breken.

En de verassing was kompleet wanneer het jonge publiek van de schoolgaande jeugd de woensdag eveneens op bezoek kwam. Het verwonderde de begeleider hoe ze heel wat toch ook zelf konden plaatsen. De jeugd van Reninge is niet achterlijk moet je weten!

Dank aan Henri Vandenberghe voor de info en foto's.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.