Je was erbij > Overzicht

Eeuwfeest kroning Onze-Lieve-Vrouw van Sint-Jan - Poperinge - 14/03/2009

Het eeuwfeest van de kroning van O.-L.-Vrouw in 1909 moest een apart evenement worden en dat is het blijkbaar ook geworden. Al voor de grote plechtigheid van het openen van dit feestjaar was er een behoorlijke interesse voor de kerk en het verhaal dat die kerk tekent.

De lokale gids Jan Wemaere verzorgde een gidsbeurt in de Sint Janskerk voor VIVA-Poperinge en of er interesse was die donderdag 12/03 kan je zien aan de luisteraars.

Een brave klas was bereid het verhaal over het uurwerk van de klokketoren te aanhoren. En het aandachtig gevolg schouwde menig glasraam… O waar is der oudere fierheid gevaren… die clips van de hedendaagse tv kunnen daar toch niet aan tippen.

Het Lam dat naar Sint Jan de Doper verwijst en het vertrouwde beeld van de processie brengen de aanwezigen volop in de sfeer van het triduum en het kroningsfeest.

14/03/2009 16u00 dan was het zover Mgr. Roger Vangheluwe gaat voor in de eucharistieviering. Het jaar van het eeuwfeest wordt geopend.

Mariamonogrammen alom. De bisschop bidt om wijsheid. De lezingen en de verwijzingen naar het beeld waar Maria alle aandacht voor haar Zoon oproept verraden op de achtergrond het Magnificat.

Voor de rest een klassieke viering. Met de al even bekende tenoren en een koor dat zich voor de gelegenheid degelijk heeft ingeoefend.

Het moet gezegd iedereen was op post. De notabelen deden hun best om bij de prominenten te staan.

Le moment suprême: de burgervader onthult het beeld. De commentaren gaan van de superlatieven naar de ontgoocheling. Kunstnaar Walter Gryspeerdt gaf kroon en kind een tekenende symboliek. "De bekroning" (de naam die het beeld kreeg) rond de vorige eeuw af. In de lijn van een deel van de bisschoppelijke homilie zouden we ondertitelen: "We leggen de kroon van onze werken in de eindtijd aan Zijn voeten".

Terwijl het kind op de rug van zijn vader toekijkt zegent Mgr. Het beeld.

Die dag was Poperinge opgenomen in de spirit van het jubilerende bisdom 450 jaar bestaan en heropgericht 175 jaar geleden.. In Poperinge vinden ze de kroning 100 jaar geleden voor één jaar belangrijk.

Hierop volgde een receptie voor de genodigden.

Dank aan Henri Vandenberghe voor de info en foto's.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.