Je was erbij > Overzicht

Europa's beste paardeninseminator Keros wint Mercuriusprijs UNIZO Westhoek - Poperinge - 05/03/2009

- Regiovoorzitter Van der Kelen vraagt structurele visie op ontwikkeling Westhoek

- Karel Van Eetvelt en Yves Leterme in debat over de economische actualiteit.

Op donderdag 5 maart reikte UNIZO Westhoek de Mercuriusprijs uit aan Keros NV uit Passendale. De 7e Mercuriusprijs omvat, naast de Mercuriustrofee, een prijzenpakket ter waarde van 9.000€. De familie Vandaele runt met Keros NV een wereldwijd gerenommeerd inseminatie- en embryo transplantatiecentrum voor paarden. Dever - Hiele bvba uit Vleteren (Woesten) en Delicattee NV uit Lo-Reninge (Reninge) werden ook genomineerd. Op de uitreiking in Gasthof De Kring te Poperinge benadrukte regiovoorzitter Erwin Van der Kelen in zijn toespraak het belang van een overheid ten dienste van ondernemers. Hij wees onder meer op de noodzaak een totaalvisie op de Westhoek uit te bouwen. Tijdens de avond gingen UNIZO-gedelegeerd bestuurder Karel Van Eetvelt en gewezen eerste minister Yves Leterme in debat over de economische actualiteit.

Keros verzorgt de inseminatie van sportpaardenmerries met vers of diepvriessperma van over gans Europa en er buiten. Peter Daels, specialist embryotransfer zorgde met de zaakvoerders mee voor de uitbreiding van een nieuwe markt: die van embryotransplantaties. In 2008 werden meer dan 500 embryo's overgeplant in draagmerries. Het grote slaagpercentage van meer dan 80 % maakt hen tot het meest efficiënte ET centrum van Europa.

Dierenarts Hilde Vandaele is gastspreker op het wereldcongres gynaecologie en organiseert zelf congressen voor dierenartsen waar wereldwijd wordt op ingeschreven. Er wordt ook nauw samengewerkt met verschillende Europese universiteiten. Keros ontvangt de bekroning omwille van het innovatief en baanbrekend werk van de zaakvoerders en de uitstraling die de zaak wereldwijd heeft.

Het bedrijf van Jan Dever, Dever - Hiele bvba en het bedrijf van Rik Catteeu - Delicattee NV werden genomineerd. Jan Dever bedacht een uniek en natuurlijk waterzuiveringconcept waarbij oppervlaktewater en openputwater worden gezuiverd via 2 opeenvolgende kokos- en lavafilters tot drinkbaar water voor dieren. Delicattee NV staat garant voor bereide gerechten, sausen en basissen voor soepen op maat van de klant (voornamelijk slagers).

Ondernemers spelen een grote rol in de leefbaarheid van de Westhoek. UNIZO Westhoek wil met de organisatie van deze prijs creatieve ondernemers (met 5 of minder werknemers) in de kijker zetten. De Mercuriusprijs werd voor de 7de keer georganiseerd, dit jaar voor het eerst voor ondernemers uit de gehele Westhoek.

De bekendmaking vond plaats in aanwezigheid van meer dan 240 ondernemers en ere-genodigden Karel Van Eetvelt - gedelegeerd bestuurder UNIZO en senator Yves Leterme.

Van links naar rechts Dhr. en Mevr. Dever-Hiele, Mevr3 Hilde Vandaele en Gabriel Vandaele, Dhr. en mevr. Rik Catteeu

Op foto 2 ziet u de laureaten met Yves Leterme en Karel Van Eetvelt.Op foto 3 ziet u de 3 genommineerde koppels, senator Yves Leterme en Karel Van Eetvelt (gedelegeerd bestuurder Unizo), Erwin Vander Kelen (voorzitter Unizo Westhoek), Petra Breyne (directeur Unizo Westhoek) en de sponsors .

Info en foto's: Petra Breyne - directeur UNIZO Westhoek

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.