Je was erbij > Overzicht

Klas 420 schenkt meer dan 1000 € aan het Hart van West-Vlaanderen - Koekelare - 03/03/2009

Schooljaar 2008-2009 staat op SMIK volledig in het teken van het project M&C=MORE: een project rond diversiteit.

Vanaf de eerste schooldag dompelden de leerkrachten en directie de leerlingen onder in een sfeer van verdraagzaamheid. Het motto is dan ook “Allemaal anders, allemaal gelijk!”.

In de tweede week van september kwamen mensen die ‘anders zijn’ getuigen. Daarna ging elke klas aan de slag om een activiteit op poten te zetten die te maken heeft met een bepaald diversiteitthema.

Elke leerling kreeg een badge : ze werden allen gestimuleerd om die zoveel mogelijk te dragen en zo te tonen dat ze volledig achter het project stonden.

 1. Op dinsdag 21 oktober stonden alle lessen in het teken van diversiteit en organiseerden de eerstejaars een heus “Young and olderhappening” voor hun grootouders.
 2. Op woensdag 22 oktober was er de traditionele openingsshow met optredens van de leerlingen en getuigenissen (o.a. een blinde rockzanger).
 3. Op donderdag 23 oktober startte het beleven van de verschillende activiteiten georganiseerd door de tweede-, derde- en vierdejaars. Zo bracht klas 210/250 ons meer bij over de verschillende eetculturen over de verschillende continenten heen. Klas 220 werkte rond “arm-rijk” en bracht een heuse workshop met de bekende streetdancer ‘No8!’ In het kader van Dikke truiendag verzamelden ze warme kledij voor Poverello. (NoAid). Over de middag serveerde Luc Mestdagh van de Thaïse vriendenkring uit Koekelare een diversiteitmaal voor heel de school. Klas 230 ging in de namiddag verder met het thema “oud-jong”. Op het programma oude volksverhalen, een getuigenis van een seizoensarbeider en volksspelen. Daarnaast bracht klas 240 de leerlingen meer bij over emo’s en skaters.
 4. Op vrijdag 24 oktober gingen de derde- en vierdejaars verder. Klas 310 startte live met de Brabançonne en nam de leerlingen mee rond de wereld: jammen op djembé, tekenen met henna en het maken van een dreamcatcher. Klas 320 werkte rond “valide en minder-valide”. Henk Beyaert, bekend van het één-programma “Voorbij de grens”, demonstreerde de leerlingen hoe ze het best een behendigheidsparcours met een rolstoel konden afleggen. In de namiddag liet klas 410 hun ervaringen zien met vluchtelingen.

Daarna volgde klas 420 met “Diversity Rock”. Een rockconcert met plaatselijke bands: Average Play, Redstar Bullets (met blinde zanger Dominiek), Frosted Fools Gold en Go Pony. De opbrengst gaat naar de vzw Hart voor West-Vlaanderen. Gouverneur Breyne komt op maandag 2 maart naar SMIK om aanwezig te zijn bij het overhandigen van meer dan €1000 voor het Hart van West-Vlaanderen.

Op vrijdagmiddag vond om 15u. de apotheose plaats met de inhuldiging van het muurschilderij van Herr Seele. Deze artistieke duizendpoot ging vorige week vrijdag aan de slag met enkele leerlingen en toverde een muur van 70m² om tot een waar kunstwerk. Herr Seele was zelf aanwezig zijn op dit plechtig moment.

Meer over het project kunt u nalezen op de website: http://mcmore.sint-rembert.be of bewonderen op de opendeur van Sint-Martinus op zondag 15 maart van 14 tot 17 uur.

Op de opendeurdag krijgt u een duidelijk overzicht van de verschillende vakken: van kookdemonstratie in de kookklas, schoolpastoraal tot praktische oefeningen in het computerlokaal. Naast de open klassen zullen onze leerlingen hun kwaliteiten tonen in de talrijke dans-, muziek- en toneelvoorstellingen. U ervaart er het dagelijkse schoolleven, waarin er naast het studeren ook plaats is voor sport, cultuur en sociale vaardigheden.

Een bezoek aan het Sint-Martinusinstituut loont dus meer dan de moeite: niet alleen als kennismaking, maar ook om even na te praten in ons pannenkoekenhuisje en cafetaria.

Welkom op zondag 15 maart vanaf 14 uur in de Ichtegemstraat 3 en 14 in Koekelare.

www.sint-rembert.be/smik

Het is niet omdat je er anders uitziet dat je vanbinnen ook anders bent. De jongeren organiseerden o.a. een rockconcert met als pittige naam rock diversity. Ze hebben hier heel hard voor gezwoegd.

Tijdens zijn gelegenheidstoespraak had Paul Breyne het over zijn reizen naar Congo. Een inleefreis die hij iedereen eens zou aanraden, maar waar hij kan vaststellen dat ook kinderen met minder middelen evenveel levensgeluk uitstralen.

Info en foto's: Andy Vermaut

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.