Je was erbij > Overzicht

Boomplantdag - Esen - 20/03/2009

Bij het begin van de lente, tijdens het weekend van 20 tot 22 maart, is er in Vlaanderen de Boomplantdag. In Esen werden vrijdag 20 maart, langs de Kleine Ware essen geplant door leerlingen van de gemeentelijke basisschool van Esen. Dit Esens project is een initiatief van het Diksmuids stadsbestuur dat hiervoor steun kreeg van de Middenkustpolder die beheerder is van diverse waterlopen en grachten in de Esense broeken.

Zij werden langs de Kleine Ware in de Esenbroek (Bethoosters Broeken) geplaatst door de leerlingen van de lagere gemeeteschool onder het waakzaam oog van Michel Maeckelberg, oud voorzitter van het groen- en milieucomité van de stad. Ook burgemeester Laridon en schepen Vanlerberghe waren aanwezig. Oorspronkelijk vond men langs de Kleine Ware een hele rij populieren. Die werden een paar jaar gerooid wegen ouderdom en nu worden die vervangen door essen. De Kleine Ware maakt ook deel uit van het Bethoosterse Broekenpad dat enkele jaren door de Provincie werd gerealiseerd. De Diksmuidse milieudienst heeft geopteerd voor de landschappelijk waardevolle es, omdat deze 25 meter hoge boom één van de snelst groeiende essen is. Zij heeft een breed kegelvormige regelmatige kroon maar draagt wel minder vruchten dan de oorspronkelijke soort. Overigens kwam de es oorspronkelijk vaak langs beken voor.

Dit onder het waakzaam oog van de burgemeester Lies Lariodon en schepen Kurt Vanlerberghe. Hieronder een reeks foto's van het gebeuren.

De jongens en meisjes poseerden even voor de aanwezige pers en hebben zeer mooi werk geleverd. Helaas het resultaat zal nog een beetje op zich laten wachten. De bomen moeten nu groeien, maar het zijn snelgroeiers. Het mooie landschap zal terug een beetje zijn oorspronkelijk vorm terug krijgen.

In de nabije omgeving ploegde de boer voort.

Plichtvol werden de eerste exemplaren geplant.

Even poseren samen met het stadsbestuur en de groendienst van de stad.

Maar ze deden verder met de gedachte de open vlakte wat te breken zoals het destijds was.

Dank aan Haesaert Roger voor de info en foto's.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.