Je was erbij > Overzicht

Molenwiekend - Geluveld - 13/06/2009

Poperingse militairen "keikoppig " over de cols.

De bijnaam "keikoppen" waardig waren Poperingenaars Serge Tetaert en Marc Dewilde dit jaar deelnemer aan de zware fietstocht Lovere - Colmar. Lovere is gelegen tegen Bergamo in Italië. Deze zesdaagse bevatte niet minder dan 11 zware beklimmingen, de andere hoogtemeters niet meegerekend. Er werd vertrokken van Lovere naar Monno met daarin de Passo de Presolana(1297m/14km), de Passo del Vivione(1828m/21km) en de Mortirolo(1852m/17km). Vooral de Mortirolo met percentages tot 18 en 20% kroop bij velen in de kuiten.

De tweede dag liep van Monno naar Mals Vinschgau. De Gavia was gesloten daarom werd over de Passo Apprica(1250m/12km) gereden vooraleer de Passo dello Stelvio(2757m/22km) te beklimmen. Op de Stelvio was vooral de laatste 2km tussen muren van sneeuw indrukwekkend.

Dag drie leidde van Mals Vinschgau naar Solden in Oostenrijk. Na 17km klimmen op de Passo del Rombo kwam het slechte nieuws dat er lawinegevaar was en diende te worden teruggekeerd om verder te gaan over de Jaufenpass(2199m/20km).

Dag vier Solden - Sonthofen in Duitsland over de Hahntenjoch(1984m/14km) met felle tegenwind een zeer zware col en over de Gaichtpass (1093m/7km).

Dag vijf liep van Sonthofen naar Tuttlingen en was een "overgangsrit". Dit was echter maar schijn want niettegenstaande er geen cols in kwamen werden toch heel wat hoogtemeters verzameld in een zeer wisselvallig terrein met zeer veel korte beklimmingen.

Dag zes van Tuttlingen naar het Franse Colmar, een rit van 190km verliep voor 2/3 in de stromende regen. De Wiedener Eck(1035m/11km) was de afsluitende klim in deze mooie zesdaagse. De zware weersomstandigheden en koude maakten dat in deze rit een twaalftal fietsers er de brui aan gaven.

Beide fietsers hadden wekenlang aan hun conditie gewerkt en het resultaat loog er niet om want beiden konden zich steeds, ondanks hun leeftijd, in de betere middenmoot handhaven. Onderweg kon er genoten worden van de schitterende natuur en het zware afzien. Weerom konden de fietsers constateren dat de Franse cols niet opkunnen tegen de Italiaanse als het gaat om de lastigheidsgraad en ruigheid. Een niet te vergeten avontuur.


Dank aan Marc Dewilde voor de info en foto's.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.