Je was erbij > Overzicht

12de JONGERENSTAGE CCMPwas opnieuw een megasucces - Ieper - 29/07/2009

We did it again !

In samenwerking met de cel Jeugd-Defensie organiseerde het CCMP voor de 12de maal een jongerenstage voor meisjes en jongens van 16 tot 18 jaar.

Deze stage ging van start op maandag 29 juni 2009.

Dertien jongens en vier meisjes hadden de wens uitgedrukt om één week zomervakantie te ruilen voor een intensieve stage teambuilding bij Defensie. Ze kwamen meer bepaald gedurende vijf dagen proeven van het dagelijkse leven en van de activiteiten van de militairen in de kazerne. Vóór alles kwamen ze echter “overleven” in team op het terrein.

De leeftijdscategorie 16–18-jarigen is ideaal qua fysieke mogelijkheden, interesse en maturiteit. Nochtans hebben deze jongeren een goede begeleiding en omkadering nodig, vooral wanneer men alle activiteiten correct en veilig wil laten verlopen. De verdeling van het peloton stagiairs in drie secties met telkens een sectiecommandant is een goede formule. De verhouding jongens-meisjes was dit jaar in goede verhouding, De vier dames bewezen dat zij niet per definitie het zwakke geslacht zijn maar zeker hun mannetje konden staan.

Zomer !

In tegenstelling met de regenbuien en rukwinden van de vorige edities, werd de jongerenstage 2009 getrakteerd met aangenaam tot heet zomers weer. Een goed gevulde veldfles, extra water, dagelijks een frisse douche en af en toe een opkikkertje waren dan ook welgekomen voor het moreel.

Na de inlijving, het afleggen van de militaire testen lichamelijke geschiktheid (MTLG), een algemene verkenning van het kwartier en een test gevechtszwemmen, trokken de jongeren op maandag naar de MENENPOORT voor een kransneerlegging tijdens de Last Post. Voor zij die niet van de streek kwamen … een unieke ervaring. De eerste avond werd afgesloten met een verkenning van de regio, een bezoek aan de Pool of Peace en een beklimming per fiets van de KEMMELBERG.

Dinsdagmorgen kregen de jongeren een informatieshot van het InformatieCentrum WEST-VLAANDEREN en een les kaartlezen (coördinaten, azimut, …). De lessen bewapening behoren spijtig tot het verleden. Na de middag werd de colonne gevormd en vertrokken onze rekruten bepakt en bezakt op tweedaags bivak naar BESELARE. Bivakkeren, overleven op rantsoen, eigen potje koken, natuurlijke omloop, overschrijden van moeras, kaartlezen, hindernissenpiste, initiatie windsurfen, drilloefeningen, … en onverwachte alarmoefeningen met gasmasker zijn maar een greep uit het drukke programma.

Donderdag stond de eindmars met rugzak op het programma. Van BESELARE langs ZONNEBEKE, Tyne Cot, PASSENDALE via LANGEMARK naar BOEZINGE tot IEPER. 27,5 km (!) zonder enig verlies… Als volwaardige, fiere militaire stagiairs marcheerden ze omstreeks 15.30 u in peloton, in cadans opnieuw door de poorten van de Ieperse kazerne. Deze intense dag werd afgesloten met een welverdiende BBQ en een avondje uit bij de Beselaarse boogschuttersvereniging. Alex en Ilse, onze lokale super-entertainers zorgden op een onovertroffen manier dat iedereen die avond zijn blaren en stramme spieren vergat…

Algemeen beschouwd zijn er op fysiek vlak geen problemen geweest. De permanente aanwezigheid van een EHBO-hulpbieder en het begeleidend kader gaven de jongeren een gevoel van veiligheid. De traditionele klachten van blaren, spier-, maag-, buik- en keelpijn waren uitzonderlijk minimaal. De korte nachtrust en het drukke intensieve programma gaven wel aanleiding tot extra vermoeidheid, maar alle jongeren hebben dankzij de nodige motivatie alle militaire opdrachten en sportproeven met brio doorstaan.

Deze jong-volwassenen houden duidelijk van een sportief, afwisselend, dynamisch en avontuurlijk programma. Het succes van het programma teambuilding - dat ieder jaar opnieuw wordt bijgeschaafd – is ongetwijfeld toe te schrijven aan de goede basis en aan gemotiveerde en ervaren begeleiders. Mannen en vrouwen waarop men kan vertrouwen ! Dat ook begeleiders en omkadering tijdens die 5 intensieve dagen recht hebben op hun menselijk dipje kan niemand kwalijk nemen…

Een logistieke eenheid zoals het CCMP beschikt niet over technische en spectaculaire middelen. Toch is de eenheid er ook dit jaar in geslaagd, ondanks deze beperkte middelen, maar met een doos vol inzet, verbeelding, motivatie en competentie de jongerenstage 2009 alweer tot een goed einde te brengen.

Teambuilding

Naar het einde van de stage viel het duidelijk op dat ondanks het zware programma en de weinige uurtjes slaap het CCMP alweer geslaagd was in zijn basisopdracht: teambuilding. Niemand had in de loop van de week afgehaakt. Samen uit, samen thuis!

Na vijf dagen intensieve training werden de jongeren op vrijdag om 16.15 uur na een korte militaire plechtigheid opnieuw heelhuids afgeleverd aan hun ouders. De uitreiking van de welverdiende brevetten en het zingen van het stagelied, de Brabançonne, vormden de kers op de taart. ’t Is weer mooi geweest…

In de groep werden al afspraken gemaakt voor de jongerenstage 2010.

Enkele citaten van “regionale anciens”

Sander Levrouw (16) uit DIKKEBUS is overtuigd. Eenmaal zijn studies beëindigd gaat hij bij het leger… “Al van kindbeen af droom ik van een job als piloot. Zo’n carrière is alleen weggelegd voor de aller besten, maar ik wil er echt voor gaan. Ook ik kreeg de smaak te pakken tijdens een vorige stage in de Ieperse kazerne. Vooral het groepsgevoel bij het leger spreekt mij aan. Dat vind je werkelijk nergens!”

Justine Goudeseune (17) uit ZONNEBEKE neemt al voor de tweede keer deel aan deze stage. Ze is net afgestudeerd aan het Ieperse Lyceum (Talen-Wetenschappen) en maakt zich op voor een job bij Defensie.”Mijn toegangsexamens zijn al achter de rug en binnenkort ken ik mijn uitslag. Als alles goed verloopt, start ik in september aan de Koninklijke Militaire School van Brussel. Het leger was voor mij geen kinderdroom maar ik kreeg echt de smaak te pakken tijdens de vorige stage. Met mijn opleiding Talen-Wetenschappen hoop ik te kunnen doorgroeien tot officier.”

Jeroen Denys (18) uit POPERINGE is al aan zijn derde stage bezig. Een echte ancien! De student Elektriciteit (VTI) ziet er ook uit als een militair maar een echte job bij het leger is voor hem minder en minder een optie. “Ik heb voor het eerst deelgenomen aan de stage om mijn fysiek te testen. Sommige oefeningen zij echt heel intensief en versterken je conditie en karakter. Als kind droomde ik altijd van het leger, maar vandaag zou ik met mijn diploma liever zelfstandige elektricien worden. Ik ben namelijk liever mijn eigen baas.” (Tekst DDW - WHLN 1 juli 09)

 

Foto’s DEHOUCK M, DEGRYSE I & CRUYDT R

Dank aan Rudi CRUYDT voor het verslag.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Jullie krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.