Je was erbij > Overzicht

Mozaïek - Ieper - 27/06/2009

zaterdag 27 juni 2009 vanaf 17 uur
Start Esplanade Ieper gratis

80 Ieperse verenigingen toonden het beste van zichzelf in een verrassend parcours met: zang & muziek, poëzie, toneel, dans, beeldende kunst, film, fotografie, installaties, volksspelen, animatie ...
Speciaal kinderprogramma

Wat?

De Stedelijke Cultuurraad Ieper bestaat 40 jaar in 2009. Om dit te vieren wou de Cultuurraad aan alle Ieperlingen tonen hoe rijk de Ieperse culturele sector is. Niet door een beurs met infostandjes, wél met een creatief cultureel evenement: alle verenigingen werden uitgedaagd om op de vestingen het beste van zichzelf te tonen, en zo hun steentje bij te dragen aan dit uniek totaalspektakel - een prachtige Mozaïek!

Wat de cultuursector allemaal samen produceert en presenteert is enorm, is uniek, is (on)gekend - en iedereen mag het weten! Nooit eerder zag je op één avond zo’n rijk palet aan activiteiten! Je kreeg maar één kans! En bovendien waren alle activiteiten gratis!

Waar?

Alle activiteiten werden geconcentreerd op en rond de Esplanade en de Rijselpoort. Een treintje bracht je van de Esplanade naar de Rijselpoort, vandaar naar de Grote Markt en terug naar de Esplanade.

----------

Hieronder een uitgebreide reeks foto's.

Wandeloptreden Drumband H. Familie Ieper

Met de grote trom je activiteit aankondigen? Ja, zelfs met toeters en bellen? Ja, wij kunnen het. (Yes, we can!) Sla je slag met de Drumband H. Familie Ieper! Het vertrouwde huis voor ritmisch maatwerk.

Concert Westvlaams Accordeonorkest

 • Het West-Vlaams Accordeonorkest ontploft: de 20 accordeonisten en 2 slagwerkers van Het West-Vlaams Accordeonorkest brengen om 18u een explosief programma.
 • Het West-Vlaams Accordeonorkest geblust: om 19.30 uur put dirigent Rik Rabaey uit een verrassend muzikale bron. Zo dicht bij de oevers van de Ieperse vestigingen brengt het orkest een waterval van gekende melodieën

Heel veel volk en het weer was gewoonweg SCHITTEREND.

Optreden Ypres Surrey Pipes & Drums

Deze jonge vereniging, opgericht eind 2007, is de eerste Ieperse pipeband. Momenteel zijn er al een 40-tal enthousiaste leden, die op Mozaïek graag aan het publiek tonen dat ze op korte tijd al een hele weg afgelegd hebben, mede dankzij de pipingschool die sinds dit jaar ontstaan is binnen de vereniging.

Het was zoeken om ertussen te geraken voor enkele foto's.

De K.H. & Concertband St.-Cecilia Zillebeke bracht een bonte waaier van populaire melodiëen.

De bezoekers zaten en stonden hier rijendik.

Iedereen kon een programma krijgen en zo uitzoeken wat er allemaal te beleven viel.

Kunstcreatie: spinnenweb en groot mozaïek-schilderij

Werkgroep Beeldende Kunst: Anton Art - Hemian - Kunstkring B. Steverlynck - Ieperse Huiskant - individuele kunstenaars - CCI

De Werkgroep beeldende kunst groepeert individuele kunstenaars en verenigingen. Samen brachten ze een uniek kunstwerk tijdens Mozaïek. Kunstenaars creëren eigen werkelijkheden, ze doen dit o.m. door zaken te herscheppen binnen een andere context. Ze wildenn dit illustreren met dit kunstwerk. Het kunstwerk is een ingreep in de natuur en bestaat uit 2 delen. Er werd een groot spinnenweb geklost dat tussen twee bomen werd opgespannen. Achter het spinnenweb kwam er een groot schilderij in Mozaïek (40-tal kleine schilderijen). Een groot paneel werd opgesteld achter het web. Bijna als decor voor het web. Op dit paneel werd het landschap geschilderd dat zich achter het paneel bevindt. Een gecreëerde werkelijkheid verving de realiteit.

Demonstratie kantklossen KAV St.-Pieter

Rijk was ‘t verleden aan talent, kantwerk is alom gekend. Hier KAV dames zo creatief voor ieder een eigen motief. De klossen vliegen op en neer zo blijven we in de weer. Jong geleerd of oud gedaan kan dit erfgoed niet vergaan.

Demonstratie handwerk-borduurwerk KAV St.-Jacob

Bij KAV St.-Jacobs worden regelmatig bijeenkomsten gehouden om vrouwen verschillende handwerktechnieken aan te leren, waaronder borduren, breien, haken, halskettingen maken, het uitwerken van creaties met stof, koken, bloemschikken en nog veel meer.

Het koppeltje rechts geniet op de vestigingen van hun eigen brokje cultuur.

De Ieperse vestingen vormen een prachtig wandeldecor.

Heel wat infoborden maken je wegwijs in natuur en geschiedenis van de stad.

De mooie Britse begraafplaats Ramparts Cemetery.

Naamsverklaring Vlaamse Vereniging voor Familiekunde

Een waarzegster vroeg naar uw naam, en speurde diep in haar glazen bol naar uw diepste ‘ik’. Weet u wat uw naam betekent en wat voor persoon u bent? Wie durfde?

Gidsbeurt ondergrondse Ieperlee Gidsenkring Ieper

De Gidsenkring nam je mee onder de Ieperse straten voor een verkenning van de Ieperlee die ter hoogte van de Rijselpoort onder de stad verdwijnt, en terug opduikt bij de Nijverheidsstraat-Weverijstraat. Zo ver stapte men niet, maar toch ver genoeg voor een unieke ervaring! Laarzen waren voorzien ter plaatse. Niet drummen a.u.b.!

Je kunt langs de vestingen ook tennissen.

Interactieve installatie - Kulturele Kring Ambrozijn vzw

Kunstenaar Gilbert Degryse creëerde samen met het publiek een kunstwerk op Mozaïek. Hij nodigde iedereen uit om een leeg raster, door middel van honderden kleurige blokken, om te toveren tot een mozaïek van het achterliggende vestinglandschap.

Mobiele theateract ’t Nieuw Ieperse Revuetheater

In 2006 werd ’t Nieuw Iepers Revuetheater boven de doopvont gehouden, en ondertussen hebben ze er drie geslaagde producties op zitten. Op Mozaïek gingen ze de uitdaging aan om met een mobiele theateract de voorbijgangers te verrassen. Wees op je hoede!

Voor wie gaan we stemmen?

En er werd volop gedanst.

Verdiend applaus.

God zegene en bewaar je!

The Sound of Music - Chorus Ieper & Westhoek Consort

Wie kent het niet, het populaire VTM-programma ‘Op zoek naar Maria’? In een prachtig kader aan het water bij de treurwilgen lieten Chorus, Westhoek Consort en de familie Von Trapp u wegdromen bij de musicalklassieker ‘The Sound of Music’. En wie Maria werd, dat moest je zelf komen zien! Dirigente Tine Devoghel leidde alles in goede banen.

Leden van de band mengden zich in het publiek.

Muzikale animatie: straete en volksliedjes VierN

De traditionele muziek levendig houden in al zijn facetten is één van de hoofddoelen van vzw Volksmuziek. Zo neemt groep trio Viern de volks- en straeteliedjes ter harte en laat deze graag horen waar er ook maar iets te vieren valt! Niet alleen draailier, fluit, doedelzak, accordeon, lepels, en de boombas passeerden de revue maar ook van moeders gerief zoals wasbord, pollepel pot-deksel en lepels werd gretig gebruik gemaakt.

Niets dan lachende gezichten.

En het publiek moest volop meezingen.

Is dit een paraplu?

Drijvende tuin

Werkgroep Natuur: Kon. Vinkenmaatschappij De Kaaivink - De Klaverbie - Werk der Volkstuinen Vlamertinge - Verbond der Volkstuinen Voormezele - Volkstuin-bebloemings-comité Hollebeke - Kon. Hofbouwmaatschappij - Verenigde Vogelvrienden - Vinkenbond Arm maar Eerlijk Zuidschote - De Ijzervink Boezinge - Vinkengilde St.-Filip Vlamertinge - Werk voor de Volkstuinen Elverdinge - VELT Ieper-Westland

Een tuin drijvend op het water van de majoorgracht. Een vreemde steen in het mozaïek van het vestinglandschap. De werkgroep natuur in samenwerking met de groendienst confronteerde de natuur met het kunstig werk van mensenhanden. Zou de dichter J. Perk gelijk gehad hebben toen hij schreef: “Natuur zal kunst nooit blijvend evenaren”?

Ook was er allerlei animatie voor de kinderen voorzien.

De tent werd al afgebroken vermits niet nodig.

Proficiat aan de organisatoren en iedereen die heeft meegewerkt aan Mozaïek. Wat ns betreft: zeker voor herhaling vatbaar !

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.