Je was erbij > Overzicht

Nocturnes - Ieper - 12/06/2009

De nocturnes in Ieper zijn in 2009 aan hun 11e editie toe. De komende maanden vinden er opnieuw heel wat theaterwandelingen plaats in de historische vestingstad Ieper. Zowat 3.500 mensen zullen kunnen genieten van het nieuwe verhaal 'Ieper be-trapt', dat in juli en augustus zo'n 80 keer zal opgevoerd worden.

Westhoek.be mocht erbij zijn op vrijdag 12 juni tijdens het try-outweekend en biedt je hieronder een aantal foto's van de mooie wandeling langs verrassende, soms onbekende, figuren en plekjes in Ieper. Het moet gezegd: het weer was perfect.

Hoe kon het anders met alms thema 'Ieper be-trapt' : start in het politiekantoor in de Rijselsestraat.

De agent van dienst spelt ons de les.

Ianneke Stove, novice, nam de groep op sleeptouw. Zij is een historische figuur waarover we weinig weten. De "sepulture" in de kapel van OLV Gasthuis zegt alleen dat zij in 1636 op jonge leeftijd stierf als novice. De verbeelding laat de organisatie toe van alles te doen met deze figuur. Ze maakten er een briljante en pientere madam van die een klare kijk heeft op verleden, heden en toekomst. De kapel van OLV Gasthuis verwijst naar de religieuze ziekenzorg uit de Middeleeuwen. De middeleeuwse maatschappij was extreem: vol ziekte, pijn en miserie maar ook vol levenslust, kracht en dynamiek. De samenleving werd vastgeklonken door Kerk en dogma. De catechismus verkondigde de fundamenten van het geloof. Deze werden erin gedramd door Moeder Overste, de abdis van 't Gasthuis.

Dan ging het verder richting academie in de D'Hondtstraat waar we we het verhaal hoorden van Jacobus de Kerle, polyfonist.

Jacobus de Kerle (tweede helft 1500) is componist en kapelmeester van de Sint-Maartenskerk. Een dispuut met de Ieperse clerus duwt hem in een internationale carrière. Jacobus de Kerle is een tijdsgenoot van Orlando Lassus, Philippus de Monte en Palestrina. Hij is daarmee een van de grootste Vlaamse polyfonisten met een internationale carrière. Hij werd de das omgedaan omdat hij te innovatief was en "out of the box" dacht en handelde. Dat was helaas buiten de religieuze mierenneukers gerekend. Hij werd betrapt op het maken van nieuwe muziek.

Als bezoekers kregen we hier een speciaal octofonisch expirement aangeboden. Bijzonder innovatief en een première in België volgens de organisatie.

Met de boevenkar ging het vervolgens naar de Looie.

Links herkennen we Piet Lesage die snel nog een en ander regelt.

De veroordeling van Regina Basco, pyromane.

De rechter oordeelt.

Het arme meisje zit onschuldig (?) in de cel.

Eten en drinken voor het gepeupel.

In de oude bibliotheek volgden verschillende andere verhalen zoals hier dat van Vedastus du Plouich en Antonius Sanderus, kaartenmakers.

De kluizenaar en de bouxcens: de zin van het leven.

De vloek van Jan Camerlynck, wilde geus.

Het geval van Jeremias Mittendorf, schilder, en Simon Caveel, schepen van de stad Ieper.

Vervolgens ging het richting Sint-Maartenskathedraal naar de proosdijzaal: de geest van Jansenius en het gezang van het koor.

En waar we hier zijn, vertellen we niet meer want heel wat mensen zullen nog deelnemen aan de nocturnes. Daarom ook dat we hierboven niet alle details van het verhaal vertelden. Laat ze het maar zelf ontdekken.

En uiteraard gaat het verhaal nog verder.

Proficiat aan de organisatie en alle medewerkers voor opnieuw een mooie editie.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.