Je was erbij > Overzicht

Ommegang processie - Poperinge - 05/07/2009

Kermis in Poperinge. Onze-Lieve-Vrouwe ommegang. De foorkramers zijn er weer. De belleman kondigt het evenement aan. Processie van onze Lieve Vrouw van Sint Jan. Duidelijk mooier weer dan het vorig jaar.. en als het dan nog zou regenen. Er waren regenvestjes voorzien.. en niet nodig.


Met het muziek voorop en telkens mooi aangeduid kan iedereen het vaak onveranderd patroon volgen.


Heel wat publiek en in de processie en op de stoep, zelf aan "De Beurs", spijts de crisis, of.. juist door die crisis. Oh, .. wellicht waren die dolle prijzen er voor wat tussen…

Jong en oud, op de stoep en in de processie

Af en toe wat buiten de lijntjes kleuren. Dat zal wel in het programma niet staan, maar het zorgde voor couleur locale. Een sigaretje draaien aan de kant, .. en waarom zou die fietser niet mogen oversteken…

De boodschappen zijn er voor het rapen. Vergeleken met de vorige jaren waren de declamatoren duidelijker en wat kritischer naar de bijbeltextuur "gecleand". De beste wijn, die er komt na de tussenkomst van Maria …komt uiteindelijk van de Heer. Ook de figuur van Jezus komt a.h.w. ascetisch-rechtstreeks uit de bijbels sferen in de menigte …. Ook aan de waterput schenkt hij het "levende water", Zijn Woord. En heb je dat ook gezien aan tafel gaat het in Poperinge over Maria Ommegang.

De schapen lopen er als in Palestina, de schriftgeleerden wandelen tussen de met moeite gesleurde palen…terwijl de bedelaar meewarig afdruipt als we hem verklaren dat hij het fotoapparaat nu eenmaal niet mag hebben.


Een pluimpje ook voor enkele boeiende details. Het straatgevecht - spijts de ijzeren hand van de wet in de verkeersborden. Het gevecht in regel dat iedereen alert deed opkijken en de vertederende duidelijkheid …

Duidelijk Mariaal. Dit jaar volgde men de weergave niet van Ida Peerdmans waar de nog niet kerkelijk geaccepteerde 'vrouwe der volkeren' op de wereldbol staat… Een onvergetelijke tuil bloemen, dans en zang voor de Lieve Vrouwe van Sint Jan, mede door het stadsbestuur… dat achter de vlaggen van het middenveld aanliep.


Heel wat vlaggen herinnerden aan de triomfantelijke vorige eeuw.

Ook Villers Notre Dame en Brugge waren als gasten mee in de optocht.


Verwijzend naar de veldkapelletjes steeg Maria boven de hoofden en oversteeg alle borden van de reclame aan de huizengevels. Het symbolisch schip van Petrus mocht ook niet ontbreken. Hoe kan het anders dat de voortgang niet zo vanzelfsprekend is.. op het droge. Zo te zien stap voor stap "in het zweet huns aanschijns".


Last but not least de aloude wagen.. en de terugtocht.


Dank aan Henri Vandenberghe voor de reportage.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.