Je was erbij > Overzicht

Vijfplusvieriséén - Kaaskerke - 11/07/2009

Vijfplusvieriséén
5 continenten + 4 windstreken = 1 wereld
Iedereen lacht in dezelfde taal

Een educatief project rond kinderen en hun rechten, waar ook in de wereld.

Een fotoproject waarin alles draait om kinderen. Kinderen uit alle uithoeken van de wereld.

Een fotografische zoektocht naar de leefwereld van kinderen in 5 continenten en uit 4 windstreken, onze wereld, maar vooral een zoektocht door middel van foto’s naar gelijkenissen en overeenkomsten tussen kinderen, en dus alle mensen.

Indrukwekkende foto’s van kinderen brengen uiteenlopende thema's zoals onderwijs, water, kinderarbeid, spel etc. aan bod. Op die manier wil fotograaf Karl Deckers een beeld tonen van "het kind". Niet met de bedoeling om een zwartboek te maken met een volledige inventaris van alles wat er zoal fout loopt met kinderen. Nee, de kijker zal kunnen oordelen dat kinderen, waar ook ter wereld, meer met elkaar gemeen hebben dan we durven vermoeden.

500 vierkante meter lachende kinderen vragen Vrede !
Zij versterken de vraag om Vrede die sinds decennialang door de PAXpoort gesymboliseerd wordt.

Fotograaf Karl Deckers getuigt:

“Ik fotografeerde kinderen die werken in baksteenfabrieken in Rwanda, India, Bangladesh, Tanzania, Oeganda en Cambodja. Voor ons behoren de wantoestanden zoals beschreven in de novelle “Klinkaart" van Piet Van Aken tot een “ver” industrieel verleden. In veel landen is dit nog dagelijkse realiteit. Kinderen willen wel leren maar soms zijn zij letterlijk en figuurlijk broodnodig opdat de ouders de eindjes aan elkaar zouden kunnen knopen. In plaats van te leren lezen en schrijven, kijken kinderen de hele dag toe hoe hun koeien of geiten grazen. Of ze kloppen op scheepswerven in Dhaka de godganse dag met een hamer op de romp van een schip dat moet worden geverfd. Wij staan er nauwelijks nog bij stil maar voor miljoenen kinderen is dit dagelijkse realiteit.”

“Ondanks alles, kijken al deze kinderen onbevreesd en onbevangen in mijn lens. Wat je zo te zien krijgt, is niet alleen armoede, kommer en kwel maar vooral openheid, spontaneïteit en vastberadenheid. Duizenden kinderen gaven mij de kans om een glimp op te vangen van hun leefwereld en lieten mij toe hun vreugde, spel, levenslust vast te leggen op de gevoelige plaat.
Na 11 september 2001 en de invasie in Irak schijnen steeds meer mensen de wereld op te delen in “vriend of vijand”.

"Steeds vaker drijven religie, nationalisme en economische “wetmatigheden” een wig tussen mensen of worden gebruikt om haat, conflict en terreur te zaaien. De kinderen die ik fotografeer tonen het tegendeel. Zij tonen eenheid, gelijkenis en de rijkdom van diversiteit. Inderdaad, deze kinderen tonen dat “5 + 4 = 1”, iedereen lacht immers in dezelfde taal.”

Meer informatie: tel. 051/50.02.86 - www.vijfplusvieriseen.be

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.