Je was erbij > Overzicht

Zwerfvuilcampagne IVVO draait op volle toeren - Ieper - 07/07/2009

De zwerfvuilcampagne van de provincie West-Vlaanderen en de West-Vlaamse afvalintercommunales draait op volle toeren. Ook de afvalintercommunale IVVO en de gemeenten Alveringem, De Panne, Diksmuide, Heuvelland, Ieper, Koksijde, Lo-Reninge, Mesen, Nieuwpoort, Poperinge, Veurne en Vleteren zijn volop in de weer om het zwerfvuil uit het straatbeeld te bannen. Met dank aan vele vrijwilligers werden tal van straten en fietspaden zwerfvuilvrij gemaakt tijdens één van de vele opruimacties. IVVO zet graag enkele vrijwilligers in de kijker door hen te bedanken met een weekendje ter waarde van 100 euro.

Maart is binnen de afvalkringen bekend als de 'maand van de netheid'. Dan worden tal van acties georganiseerd om zwerfvuil op te ruimen. Ook dit jaar spanden alle gemeenten uit het IVVO-werkingsgebied zich in om de straten weer proper te krijgen. Elk jaar kunnen de gemeenten rekenen op tal van vrijwilligers die de handen uit de mouwen steken. Omdat de provincie West-Vlaanderen en IVVO dit jaar met hun zwerfvuilcampagne de pijlen richten op de fietsers, werden dit jaar heel wat fietstrajecten zwerfvuilvrij gemaakt. Kinderen en scholieren kregen een fluorescerende armband als dank voor hun werk. Maar onder de vele vrijwilligers werden ook 5 weekendjes ter waarde van 100 euro verloot. Henri Castryck uit Boezinge (opruimactie Ieper), Kristel Taveirne uit Heuvelland (opruimactie Heuvelland), Rita Debou uit Pollinkhove (opruimactie Lo-Reninge), Gabriël Vandemaele uit Poperinge (opruimactie Poperinge) en Roos Torreele uit Reningelst (opruimactie Mesen) zijn de gelukkige winnaars van de natuurweekendjes.

Hierbij de winnaars:

Fotowedstrijd

Tijdens de opruimacties werden pancartes geplaatst met opschrift 'indevuilbak'. Wie zo'n bordje ziet langs de vele West-Vlaamse fietstrajecten, kan deelnemen aan een fotowedstrijd. Het enige wat je moet doen is een foto nemen waarop de pancarte én een deel van de opgeruimde fietsroute zichtbaar is. Stuur de foto voor 31 oktober naar stopzwerfvuil@west-vlaanderen.be en win een box met fietsnetwerkkaarten ter waarde van 30 euro.

Zwerfvuilvrije rit

Fietsclubs, verenigingen en scholen die een fietstocht organiseren, kunnen een mooie geldprijs winnen om hun geldkas te spijzen. Maak van de fietstocht een zwerfvuilvrije rit door 'indevuilbak'-materiaal te ontlenen bij IVVO zoals spandoeken, beachvlaggen, affiches en bierviltjes. Koppel aan de zwerfvuilvrije rit een anti-zwerfvuilactiviteit en de geldprijs kan oplopen tot 250 euro. Deze activiteit kan een bezoek zijn aan het containerpark, de composteringsinstallatie van IVVO Ieper, de Kringloopwinkel West of ruim een deel van het fietstraject op.

Fiets mee met de 'indevuilbak'-bakfiets

Het weekend van zaterdag 3 en zondag 4 oktober vindt in De Panne het Natuurfestival plaats. De 'indevuilbak'-bakfiets zal op zaterdag 3 oktober meefietsen tijdens de milieufietstocht. Elke fietsliefhebber kan deelnemen aan de fietstocht. Tijdens deze 20 kilometerlange fietstocht wordt halt gehouden aan ondermeer het containerpark van De Panne, een vleermuizenbunker, composttoilet, een gebied met buitengewone vogels en Garzebekeveld. Milieubewuste fietsers maken kans om een fietsstuurtas te winnen. Wie zelf in de organisatie zit van een grote fietshappening kan de 'indevuilbak'-bakfiets of fietstrailers inzetten om het zwerfvuil-probleem aan te kaarten bij de fietsers.

Meer info kan je verkrijgen bij IVVO Dienst Communicatie op 057/23 08 80 of communicatie@ivvo.be.

Milieufietsroute op 3 oktober tijdens Natuurfestival De Panne

Containerpark

We starten op het containerpark waar u een zonnecollector (warmwaterboiler), ontworpen door leerlingen van de afdeling Industrie Wetenschappen en Elektriciteit/Elektronica van het VTI Veurne, opmerkt. Door de opwarming met zonne-energie kunnen bezoekers en medewerkers hun handen wassen met heerlijk warm water. Kortom een mooi voorbeeld van duurzaam energieverbruik.
Volg nu de Kerkstraat, de Pannelaan en sla rechtsaf de Zwartenhoekstraat in.

Vleermuizenbunker

Op het eind van de Zwartenhoekstraat staat een oude bunker. Deze werd omgebouwd tot verblijfplaats voor vleermuizen. Extra info rond deze diersoort vind je op het aangebrachte infobord. Steek hier het kruispunt over en werp een blik op de 'gewassen'-kaart en ontdek enkele tips rond biologische landbouw. Volg je weg verder via de Smekaertstraat tot in de Caeyzelestraat .

Composttoilet

In de natuur zorgen nuttige mineralen en spore-elementen ervoor dat dierlijke uitwerpselen tot ideale plantenvoeding omgevormd worden. Maar hoe zit dat met menselijke uitwerpselen? Deze worden om diverse redenen liefst zo snel mogelijk verwijderd ... toch kan dit ook zónder veel water en zónder duur rioolsysteem! In een composttoilet vallen de uitwerpselen in een bak gevuld met stro of hennepsnippers, bacteriën zorgen voor de compostering ervan. Een ventilator zorgt niet alleen voor voldoende zuurstof - nodig voor de aërobe werking van de bacteriën - maar houdt ook het toilet geurloos. Het resultaat is een droge, naar bosgrond geurende compost, die nog een tijd na-gecomposteerd wordt op de gewone composthoop en nadien zonder gezondheidsrisico's in de moes- of siertuin als meststof kan gebruikt worden.

Buitengewone vogels

In dit gebied huizen verschillende vogelsoorten zoals de reiger, de aalscholver, de huiszwaluw, de boerenzwaluw, de meerkoet… Hou even halt, je zal er zeker enkele kunnen spotten. Maak hier rechtsomkeer en volg de Smekaertstraat tot op het einde.
Ontdek opnieuw weetjes aan de orientatietafel. Fiets nu terug tot aan de voetgangersbrug die je tot op de Dijk brengt. Dwars deze straat en sla de Veldstraat in. Let even op het huis met nummer 35; het is uitgerust met fotovoltaïsche panelen en een zonneboiler op het dak. Rij wat verderdoor en ontdek links van de weg ecologische bermen. Ondertussen zit je in het woongebied van de geelgors. Op het einde van de straat, tussen de streekeigen beplanting, ontdek je wat info rond dit vogeltje.

Garzebekeveld

Op het einde van de Moeresteenweg sla je links de Maerestraat in. Sla op het einde van deze straat linksaf de Cabourweg in en geniet onderweg van de mooie natuurlijke omgeving Aan de kruising met de Moeresteenweg sla je opnieuw links af. Een 550m verder aan je rechterkant sla je de Vijverstraat in. Deze weg brengt je naar het heraangelegde gebied 'Garzebekeveld'; de vroegere 'putten Markey' Vervolg je weg terug naar het marktplein van Adinkerke.

Info en foto: Evelyn Maertens, IVVO-Klantendienst - Dienst Communicatie

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.