Je was erbij > Overzicht

15 jaar Mout- en Brouwhuis De Snoek - 04/07/2009

De herberg-gemeentehuis In de Dolfijn in Sint-Rijkers behoorde tot het collectieve geheugen van de frontsoldaten.

(Foto's De Snoek)

Het Mout- & Brouwhuis de Snoek is nog de enige volledig intacte getuigenis uit ons Vlaams brouwerijpatrimonium die materieel het verhaal vertelt van het brouwbedrijf aan en achter het front tijdens de Eerste Wereldoorlog. Om dit nog latent aanwezige verhaal voor het brede publiek te ontsluiten pakt het Mout- & Brouwhuis de Snoek als het museum-van-de-dorst-in-de Groote Oorlog vanaf 4 juli 2009 uit met een nieuwe permanente tentoonstelling, gewijd aan de Groote Oorlog, gezien door de ogen van brouwers, herbergiers en – omdat alcohol de pijn laait – dorstige soldaten.

Omdat het Mout- & Brouwhuis de Snoek op 4 juli 1994 ook voor het eerst zijn deuren opende voor het grote publiek, nu zo’n 15 jaar geleden, kreeg deze vernissage een extra feestelijk tintje (van een derde lustrum) aangemeten. Kortom, zowel omwille van de inhoud als omwille van de ambiance in de brouwerij, genoeg redenen om aanwezig te zijn in Alveringem op zaterdag 4 juli 2009.

De viering had achteraan het gebouw plaats.

Links herkennen we Roger Verbeke die een nieuw boek plant. Hij is bezig Siegfried Debaeke van uitgeverij De Klaproos te overtuigen om het boek uit te geven.

Voorzitter Frank Becuwe heette iedereen welkom.

Velen zochten de schaduw op want het was warm in Fortem, de wijk van Alveringem waar De Snoek zich bevindt.

Burgemeester en schepenen en de gouverneur zien hoe de vele vrijwilligers in de bloemetjes worden gezet.

Daarna was het de beurt aan Jan Huyghe en de leden van de volksmuziekgroep Sinksenbruid om enkele soldatenliederen te zingen.

FRank Becuwe leidde vervolgens de volgende spreker Romain Vanlandschoot in. Deze laatste is een notoir kenner van de Alveringemse kapelaan Cyriel Verschaeve. Maar hier hield hij een bijzonder pleidooi voor de noordelijke Westhoek in de aanloop naar de periode 1914-1918. Hij verwees naar het boek 'De Laatste Getuige' uit 2006 en stelde dat ook het landschap in de noordelijke Westhoek de nodige aandacht verdient. "Het is hoog tijd dat men op alle niveau's het inzicht krijgt dat ook het uitzicht van de noordelijke Westhoek evenveel aandacht verdient als de streek rond Ieper, Langemark en Passendale", aldus de Tieltenaar.

Daarna werd de groep opgesplitst in 2 delen.

De eerste groep begaf zich naar de moutzolder van het museum voor de voorstelling van het fronttoneel door de Sint-Omaarsgilde met als regisseur Claude Debeucklaere.

De brouwer weigerde halsstarrig van zijn eigen brouwsel te drinken. De bazin verwelkomde de soldaten maar bleef op haar hoede.

Soldaat Pol Breyne leerde ons verschillende woorden "soldatenVlaams" maar mocht uiteindelijk zelf zijn 'demi' opdrinken.

"

Verdiend applaus voor de acteurs.

We kregen er grote dorst van. Hmmmmmmmmmmm ...

Na de groepsfoto (klik op de foto voor een grotere weergave) mocht Chris Vandewalle toasten en toelichting geven bij de tentoonstelling "Goeëd ènoeg voe de soldoat'n?!", het verhaal van de dorst in de grote oorlog.

De tentoonstelling loopt nog tot en met 27 september 2009.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.