Je was erbij > Overzicht

Wielerclub De Guidons zetten Zande op de kaart met eigen koers - 21/02/2009

Nieuw leven in de brouwerij

Op woensdag 11 februari greep in de Koekelaarse Germinal de algemene vergadering van wielerclub De Guidons plaats en dit naar aanleiding van het nieuwe wielerseizoen 2009. Daarin heeft de club er voor gekozen om nu ook deelgemeente Zande zijn eigen wielerwedstrijd te geven. Dit was al 30 jaar een zwarte plek in het gemeentelijke wielergebeuren.

Schepen van sport, de heer Dirk Ampoorter vertelt:”Op deze vergadering mochten we Geert Deseure verwelkomen. De man die de jeugdcyclocross uit de grond heeft gestampt. Hij zette daarvoor ook het parcours uit. De Guidons voelen zich gesteund met zijn komst. De Guidons hebben in de afgelopen periode alvast niet stilgezeten, want we gaan dit jaar 5 wedstrijden organiseren en schotelen het volgende programma voor. Vooreerst is er de nieuwe wedstrijd in Zande. De laatste wedstrijd greep er plaats in de jaren zeventig. Ik heb hiertoe samen gezeten met Johan Calus die de wedstrijdorganisatie voor De Guidons op zich neemt. Deze wedstrijd grijpt plaats op zaterdag 23 mei. Dat was een datum die nog vrij was binnen de kalender van de Onafhankelijke Wielerfederatie en past perfect veertien dagen voor Zande kermis. De start is voorzien aan de gemeenschapszaal De Pastorij in Zande en gaat vandaar naar de Sint-Andriesstraat, Dweerstraat, Kappelestraat, Korkentapstraat, Zandestraat en daarna terug naar het centrum van Zande. Dat is een afstand van 3,9 km. De wedstrijd start er om 13u30 in de categorie C met een afstand van 58,5 km, om 15uur in de categorie B met een afstand van 62,4 km en om 16u30 in de categorie A voor een afstand van 70, 2 km. Helaas paste deze wedstrijd niet met de kermis in Zande. Het plaatselijke zaaltje wordt er dan steeds gebruikt voor de jaarlijkse kermisbarbecue. Daarom hebben we een andere datum gezocht die het dichtst aanleunde bij het kermisweekend. ”

Pittoreske dorpscentrum van Zande

Volgens Patrick Letten, uitbater van De Germinal zijn ze in ’t Geeraardsbloempje in Zande alvast razend enthousiast over deze organisatie. “Ik ben als schepen van sport ook zeer gelukkig omwille van het feit dat mensen zich voor een koers in Zande willen inzetten. Dit was echt de ontbrekende schakel binnen het gemeentelijke wielergebeuren. Het is prachtig dat we dit echt in het pittoreske dorpscentrum van Zande kunnen organiseren. Dit zal hopelijks aldaar nieuw leven in de brouwerij brengen. Het wielergebeuren wordt er nu mee opgewaardeerd. We hebben nu alles wat we willen hebben. Alle deelgemeentes en de wijk De Mokker hebben nu een eigen wedstrijd, alsook opnieuw een veldrit binnen onze gemeente. Ook in Zande zal net zoals voor De Mokker de promotieveranda van Meubels Weyne voor handen zijn. Dit wordt gebruikt als microwagen. We wilden zeker een gelijke aanpak hebben zoals ook voor de wedstrijd van De Mokker die ook door ons bestuurslid Johan Calus word georganiseerd. Ik ben blij dat meubels Weyne uit Zarren op mijn vraag is ingegaan. Daarnaast is er op zaterdag 11 juli het kampioenschap van MIVOS met een open gentlemenkoers (MIVOS is het samenwerkingsverband tussen Oudenburg, Kortemark, Lichtervelde, Ichtegem, Gistel, Koekelare, Diksmuide, Hooglede). Iedereen mag deelnemen, ook mensen die niet van deze gemeentes zijn. We hielden dit voordien gesloten op 8 gemeentes. We gaan dit nu opentrekken naar gans België. Op woensdag 15 juli is er voor de derde maal koers in de De Mokker. Op zondag 23 augustus is er traditioneel wielerhoogdag Koekelare en daarnaast hebben we opnieuw toelating gekregen om het kampioenschap van Vlaanderen voor amateurs en masters te organiseren. We kregen hiertoe de logistieke steun van de Wielerbond Vlaanderen. Op zondag 27 september hebben we de elitewedstrijd in Bovekerke met de VIP-bus van Fonitel (Freddy Vancouillie uit Torhout). Dat is de derde laatste wedstrijd van het seizoen. Zande krijgt nu eindelijk ook zijn deel. Er was daartoe echter geen specifieke vraag. Ik vind dat iedere deelgemeente iets mag hebben voor sport en hoop ten volle dat ook Zandenaars de smaak van de wielersport mee te pakken krijgen. (Andy Vermaut)

De Guidons zorgen voor een primeur in Koekelare door deelgemeente Zande na 30 jaar opnieuw zijn eigen koers te geven. 1ste rij: v.l.n.r. Pascal Lievens, Johan Calus, Dirk Ampoorter, Michel Cool, Marc Ampoorter, Ludwina Desoete, Joost Desloover 2de rij v.l.n.r Jozef Devos, Jean-Pierre Liekendael, Geert Deseure, Arno Sinnaeve, Johan Sinnaeve, Björn Rondelez, Patrick Letten, Paul Cuvelier

Info en foto's Andy Vermaut

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.