Je was erbij > Overzicht

Opening bibliotheek - Westouter - 14/02/2009

Op zaterdagnamiddag 14 februari 2009 vond om 16.30 uur de opening plaats van de vernieuwde bib in Westouter. De bib verhuisde naar het oude gemeentehuis en het bordje wijst reeds de goede kant uit.

We zien de vijf winnaars van de orgineelste liefdesgedichten van de 6-12 jarigen die bekroond werden. Burgemeester Bernard Heens en de bibverantwoordelijken Margot en Lisbeth Morlion van de hoofdbib van Wijtschate mochten ook mee op de foto.

Schepen Geert Vandewynckel mocht de gelegenheidstoespraak houden:

"In november was trendwatcher Herman Konings te gast in de bibliotheek in Wijtschate. Daar vertelde hij dat, ondanks de grote interesse voor technologie, WII-fit, games, weblogs, netwerksites zoals Facebook enzovoort toch ook een grote belangstelling is voor boeken. Gedrukte boeken die je kunt vastnemen, die je kunt voelen, ruiken en doorbladeren. Volgens de trendwatcher hebben we die tegengas voor technologie nodig omdat we nood hebben aan authentieke zaken, aan belevingen.

Dat boeken belevingen garanderen, dat staat vast. Telkens is er wel iets om over te praten, om over te fantaseren of om bij weg te dromen. Of het nu gaat om een prentenboek voor kinderen, een spannende avonturenroman, een gedichtenbundel, een mooi geïllustreerde reisgids, of een kookboek waarbij de lekkernijen als het ware van het blad op je bord springen.

En wat is er nu beter dan één boek? Juist ja: véél boeken om met volle teugen van te genieten. En die vele boeken vind je in de bibliotheek. Niet alleen in de hoofdbibliotheek in Wijtschate maar ook in dit vernieuwde filiaal in Westouter. Westouter is het enige filiaal dat is overgebleven, en daarom hebben we het extra aandacht gegeven. Want niet alleen boeken lezen staat gelijk met ervaringen en belevenissen opdoen, maar ook de bibliotheek zélf moet een plaats van belevenis worden. Geen muffig hol, maar een plaats waar jong en oud graag naar toe komt. Om te snuffelen tussen de rekken, om kleine en grote ontdekkingen te doen.

Dus hebben we gezorgd dat in de vernieuwde bibliotheek van Westouter een aantrekkelijk aanbod is. Er zijn prentenbokjes voor peuters, voorleesverhalen voor kleuters, herkenbare verhalen vor eerste lezertjes, spannende avonturen voor stoere tieners, interessante doe- en ontdekboeken, romans om bij weg te dromen, thrillers waar je haar van rechtkomt, toffe tijdschriften, leerrijke cd-roms, actuele cd's… Voor iedereen wat dus.

Natuurlijk, inspirerend materiaal vraagt een inspirerende omgeving. Om echt te kunnen wegdromen in de bibliotheek moet ook de bibliotheekruimte zelf de moeite zijn. Vandaar dat is gezorgd voor nieuwe rekken, dat de muren een frisse verflaag hebben gekregen, en dat alles proper en netjes gepresenteerd wordt. Dát is de bibliotheek Westouter nieuwe stijl. We willen dat het een plaats is waar mensen van in en rond Westouter, die verliefd zijn op boeken, graag naar toe komen. Niet alleen op Valentijn, maar op elke dag dat de bibliotheek open is.

Begin deze week konden we nog horen in het nieuws dat het ministerie van Cultuur een half miljoen euro op tafel heeft gelegd om voor alle Vlaamse 7-jarigen een gratis boek te kunnen aanbieden. Dat is een initiatief dat past in de lijn van andere leesbevorderingsacties.
Ook het gemeentebestuur van Heuvelland wil jonge mensen aanmoedigen om wat vaker naar de bibliotheek te komen. Vandaar dat we ons naar aanleiding van dit hernieuwde filiaal speciaal gericht hebben naar de jongste bibliotheekbezoekers. De allerkleinsten mochten de boekenbeer kleuren, en de iets ouderen werden uitgedaagd om een gedicht te schrijven rond boeken, lezen, de bibliotheek en - hoe kan het ook anders op Valentijn - verliefd zijn. Veel lagereschoolkinderen van Westouter, Loker, Dranouter en De Klijte hebben hun best gedaan. Daar waren toch wel wat opmerkelijke en originele teksten bij, en ja, sommige gingen ook over de liefde voor de bibliotheek. Wie de winnaars zijn, dat laat ik nog even wachten.

Eerst wil ik de vier vrijwilligers nog in de bloemetjes zetten. Zij zijn iedere woensdag trouw op post en zorgen ervoor dat het ontlenen van boeken en ander materiaal vlot verloopt. Een belangrijke taak, en daarom dat we vandaag deze mensen willen bedanken omdat ze zomaar hun tijd en energie steken in de bibliotheek van Westouter. Dank je wel, en we hebben nog een presentje voor jullie."

Veel volk in Westouter.

De winnende gedichten.

Schepen Vandewynckel overhandigde de vrijwilligers een mand met streekproducten uit Heuvelland.

Daarna mocht burgemeester Bernard Heens het officiële lint doorknippen.

En de vrijwilligers zetten op hun beurt Margot (links) en Lisbeth in de bloemetjes voor de ondersteuning die ze kregen en krijgen.

Daarna mochten de winnaars elk hun gedicht voordragen. Nummer 2 kreeg het plots op de heupen en durfde niet meer.

Applaus voor elk van de winnaars: Lydie Bekaert, Simon Neirynck, Ben Arnaert, Flor Jacques en Willem Vaneckelenpoel.

In de bib in Westouter zijn reeds 1.800 boeken aanwezig. Minstens nog evenveel boeken moeten nog ingeboekt worden om naar Westouter te komen. In de heropgefriste bibliotheek kunt u elke woensdag tussen 16u30 en 18u terecht voor een nieuwe portie leesvoer. De bestaande collectie werd gewied en wordt constant aangevuld met nieuwe boeken.

De kinderen mochten nadien in 2 groepen gaan luisteren naar Jef Soenen, de verteller van de Kikkerverhalen van Max. Velthijs.

Het werd een interactieve vertelling.

Terwijl de kinderen aan de chips zitten, praten de grote mensen bij op de receptie.

Enkele van de vele gekleurde tekeningen.

Veel bekend volk op deze opening.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.