Je was erbij > Overzicht

Schitterende schalen als geschenk van de stad Poperinge - 02/02/2009

De Lovie
Krombeekseweg 82
8970 Poperinge

Op vraag van de stad Poperinge ontwikkelde het keramiekatelier van De Lovie een aantal geschenken in keramiek, die de stad zal gebruiken als jubileum-, huwelijks- of relatiegeschenk. Op maandag 2 februari werden de verschillende geschenken overhandigd aan het stadsbestuur van de stad Poperinge. Door deze opdracht bewijzen mensen met een verstandelijke handicap opnieuw dat zij, mits de nodige begeleiding moeilijke taken aankunnen en dat hun mogelijkheden verder reiken dan we soms vermoeden. Wij zijn trots deze opdracht voor de Stad Poperinge te mogen uitvoeren.

Het productieproces, een secuur en geduldig werk

De verschillende schalen zijn gemaakt uit witte Fuchsklei en chamotte-korrels. Het reliëf van de hopbel wordt met een zachte hamer in de schaal geklopt. De schaal krijgt haar vorm in een vaste droogmoule. Heel geduldig wordt de groene 'engobe' in de hopbel en de letters gesponst. De inkleuring moet heel secuur verlopen. Het kleuren gebeurt twee tot drie maal. Voor de schaal de oven ingaat wordt er nog voorzichtig afgeschuurd. Na de eerste 'biscuitbak' (950°) wordt de schaal geglazuurd en opnieuw gebakken in de oven aan 1050 graden. Klaar.

Hoe kwam het stadsbestuur bij De Lovie terecht?

Een werkbezoek van het stadsbestuur aan De Lovie was de aanleiding tot mogelijke samenwerking met de stad Poperinge. Mensen met verstandelijke handicap maken in het activiteitenatelier mooie ambachtelijke en unieke producten. De verwondering voor de keramische creaties gemaakt door mensen met verstandelijke handicap was heel groot. Op vraag van de burgemeester Dejaegher onderzocht het keramiekatelier de mogelijkheden om te komen tot een aantal geschenken: een nieuwe jubileumschaal, een trendy huwelijksgeschenk en een origineel relatiegeschenk. Isabelle Van Genneken en Martine Bruneel, begeleiders en gepassioneerde keramisten vertaalden dit zoekproces in haalbare stappen voor mensen van het keramiekatelier. Een tiental deelnemers van het keramiekatelier werden enthousiaste leerlingen. Ze werden vaardig en leerden met minimale druk op het juiste moment op de juiste plaats te drukken.

Wat werd gemaakt?

We creëerden voor het jubileum een grote keramische schaal met groen hopbelmotief, als huwelijksgeschenk een keramische kaarsenhouder met hopbelmotief en leuke hopgroene kaarsjes. Als relatiegeschenk koos het stadsbestuur voor een combinatie van zes beige schaaltjes. In de winkel van de toeristische dienst, het hopmuseum en in De Nieuwe Bankelinde worden ook nog unieke Poperingse hopbelschaaltjes en Poperingse hopbeltheelichtjes verkocht.

Op de foto zien we Marcella Lepouttre en burgemeester Christof Dejaegher.

Trots en fierheid in het keramiekatelier

De Lovie wil reeds jaren de sociale functie voor mensen met een verstandelijke handicap combineren met andere maatschappelijke zinvolle thema's. Wij zijn ervan overtuigd dat deze combinatie de verwevenheid met en de integratie van deze mensen in de maatschappij vergroot. Voorbeelden hiervan zijn onder meer: optredens van het muzikale huisensemble Il Sogno Particolare, het toeristisch onthaalpunt en het winkelproject De Nieuwe Bankelinde, de productie en de verkoop van hopscheuten en gastronomische streekproducten… Met het vervaardigen van deze geschenken van de Stad Poperinge kan het respect voor de mogelijkheden van mensen met een verstandelijke handicap alleen maar groeien.

't Is voor Poperinge
Zoals iedereen staat de bewoner van De Lovie op, neemt zijn ontbijt en gaat ook hij aan het werk. Zijn werk, is dat zijn broodwinning zoals dat bij de meeste werkenden is. Of is het iets anders? Het antwoord is: Het is zo mogelijk nog meer. Het is een belangrijk element van de dag. Op de werkvloer ontmoet je andere mensen met wie je samenwerkt. Vele zaken worden samen gemaakt, samen met de ander kom je tot een prachtig eindexemplaar. Ook voor de mensen van het keramiekatelier is dit niet anders. Het eindproduct wordt verkregen door vaardige handen en de nodige ondersteuning van de keramisten. Hun schalen en kaarsenhouders worden als geschenk aangeboden of in de winkel verkocht. Deze geschenken zijn bijzonder. Ze zijn voor Poperinge. Poperinge, dat is de stad waar ook zij wonen. Poperinge, dat is winkelen, wandelen in het park, dat zijn de cafeetjes, de terrasjes. Poperinge, dat is de hoppestoet. Wanneer we zouden vragen wat het voor hen betekent deze keramiek te mogen maken, dan antwoorden zij hoogstwaarschijnlijk laconiek: "Awel 't is voor Poperinge". Wat zoveel betekent als "we zijn blij, we zijn trots dat wij dit mogen maken"!

Info en foto's: dienst externe zaken De Lovie

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.