Je was erbij > Overzicht

A Pie(ea)ce of History - Ieper - 06/02/2009

"A Pie(ea)ce of History"

De Directeur, Kolonel stafbrevethouder Pol VANDEN BERGHE en het personeel van het Competentiecentrum Steunmaterieel en Producten (militaire kazerne IEPER) hadden op 6 februari 2009, de eer en het genoegen, in samenwerking met hun Peterstad IEPER, hun relaties uit te nodigen op de lustrum vriendschapsvoorstelling "A Pie(ea)ce of History"

De voorstelling omvatte 2 delen van ongeveer 50 minuten geschiedenis over IEPER.
Dit werd op een originele tot gedurfde wijze gebracht in woord, beeld, zang en choreografie.

Dit concert kwam tot stand door:

 • Algemene leiding: Anouchka De Buyser
 • Regie: Marnick Dehouck - h4-productions
 • Choreografie: Saskia Goetghebeur
 • Bindteksten: Inneke Coopman
 • Dans: Balletschool Gestellae - Hannelore Molenaars & Anne-Sophie Senesael
 • Zang: Ilse, Alex & Rudi
 • Archief: Stedelijk Museum IEPER & Openbare Bibliotheek IEPER
 • Foto's: Tijl Capoen, Jan Breyne, Daniël Leroy, foto-archief DG IPR & Robert Goetghebeur
 • Beeldverwerking & montage: Rudi Cruydt
 • Techniek: CC IEPER

Deel I

Intro: "Your Song" (Elton John)

Begin Ieper tot 14e eeuw: "Iedereen is van de wereld" (The Scene)

Verval van Ieper eind 14e eeuw: "She" (Charles Aznavour) - Cie Ph/f/ase

Ieper Garnizoenstad
"l' Homme armé" (Jenkins)
Het stuk roept beelden op van Napoleontische oorlogen, "Redcoats" en glorieuze overwinningen.
De man, de gewapende man moet men vrezen. Men heeft overal laten omroepen, dat iedereen zich moet bewapenen met een ijzeren maliënkolder.

Sagen en Legenden
"Paardje Malegijs", "Bende van Pollet", "De Moare", "Wonderdoktoor".
Inneke Coopman en Marnick Dehouck

Ieper van 1815 tot 1914
"Sanctus" (Jenkins)

De zinloosheid van het geweld
"Benedictus" (Jenkins)
Het Benedictus is het tweede deel van het vierde vaste gezang uit het ordinarium van de
Rooms-katholieke en de Anglicaanse mis. Benedictus qui venit in nomine Domini-Hosanna in Excelsis. Gezegend die komt in de naam van de Heer- Hosanna in den hoge.

Dit werd gebracht door de leerlingen van Gestellae Ballet. Choreografie Saskia Goetghebeur.

Deel II

 • Heropbouw Ieper: "I believe I can fly" (R. Kelly) - Cie Ph/f/ase
 • Albert Lemahieu en het Concentratiekamp Mauthausen: Ghislain Demolie-Muzikale omlijsting door Christiaan Deconinck / "Afscheid" (Volumia)
 • Jaren 50 en 60: "Footloose" (Kenny Loggings) - Cie Ph/f/ase
 • De Kazerne en Ieper: "Thank You for loving me" (John Bon Jovi)
 • Dienaars van de Vrede: "I'm loving Angels" (Robbie Williams) - Cie Ph/f/ase / "Up Where we belong" (Jennifer Warnes en Joe Cocker)
 • Vrede is beter: "Better is peace" (jenkins)

De tekst bestaat uit vier delen:

Enkele regels uit het boek 'Le morthe d'Arthur' van Sir Thomas Malory (1405? - 1471)
L'homme armé
'In memoriam A.A.H' van Alfred, Lord Tennyson (1809 - 1892). Dit in memoriam A.A.H.' is een zeer lang gedicht. Onderdeel ervan is 'Ring Out, Wild Bells'. Tegenwoordig wordt het vaak gebruikt als kerstgedicht. Jenkins gebruikt een deel van het gedicht. Openbaring (Hfdst 21 vers 4). De tekst komt uit de King James Bible, de vertaling is uit de Nieuwe Bijbelvertaling. Dit laatste deel is het slotkoraal van "The Armed Man".

Regie - Marnick Dehouck

Marnick, stammend uit een eeuwenoude Elverdingse familie, is een geboren Ieperling, maar bracht zijn jeugd door in het Roeselaarse. Hij begon zachtjesaan als toneelspeler bij verschillende toneelverenigingen in het Roeselaarse. Hij had zodoende de kans om zich te laten begeleiden door diverse regisseurs uit het amateur- en beroepsmidden en de nodige ervaring op te doen. Hij speelde o.a. bij de Vereenigde vrienden, St-Rembert, Spiegeltheater, collectief Roeselare. Intussen haalde hij Grote Onderscheiding in het Deeltijds Hoger Kunstonderwijs afdeling woord en volgde cursussen regie en techniek van Open Doek.

In '99 begon hij te regisseren onder zijn eigen groep 'H4-Productions'. Sindsdien regisseert hij tal van groepen van Brugge tot de Westhoek. Komedie, drama, theaterwandelingen, theaterconcerten, variété, toneelcursussen, danstheater. Elk genre wordt bewandeld. Hij schreef intussen twee volavond stukken 'Smeltend Ijs' en 'Herfstbladeren', die succesvol werden gebracht te Roeselare en Brugge. De teksten voor zijn theaterwandelingen zijn ook van zijn hand. H4-Productions is een kleine staf met competente mensen op organisatorisch, technisch en logistiek vlak, die in staat zijn om kleine en grote producties te brengen op maat van de aanvrager. Op 14 November 2009 wordt het stuk 'From Tipperary to Passchendaele' gebracht in CC 'De Valkaart' te Oostkamp, in eigen productie. Dit indringende Theaterconcert, gecreëerd door Erwin Ureel, wordt gebracht in samenwerking met de folkgroep 'The Swigshift' uit Wervik.
We nodigen jullie van harte uit.

Choreografie - Saskia Goetghebeur A.I.S.T.D.

Is de oprichtster, bezielster, artistieke directrice, choreografe en docente van de Gistelse Balletschool en Cie Ph/f/ase. Zij kreeg haar opleiding aan de Topschool (Vlaamse Dansacademie), Royal Academy of Dancing en de Imperial Society of Teachers of Dancing, beiden te Londen. Daarnaast kreeg ze nog een opleiding tot Jazzdanslerares, Bewegingspedagoge en Dansinstructrice. Ze behaalde tal van professionele dans- en danspedagogische diploma's en is tevens choreografe van de meest uiteenlopende evenementen en theaterproducties en docente op workshops en stages in binnen- en buitenland (België, Noorwegen, Schotland, Nederland, Duitsland, Canada)

Cie Ph/f/ase

Cie Ph/f/ase is een danscompagnie, samengesteld via een auditie, van jonge mensen met een grote passie : dans. Zij worden intensief onderricht in diverse dansstijlen door een team van professionele docenten. Ondertussen staan reeds verschillende choreografieën op het repertoire, welke op choreografisch vlak professionele erkenning kregen tijdens choreografische ontmoetingen, festivals en competities in binnen- en buitenland. Zij werden in 2005 en 2008, als 1ste Vlaamse dansgezelschap ooit, uitgenodigd voor het 33ste Aberdeen International Youth Festival. Een festival van wereldformaat.
In de zomer van 2006 toerden ze rond in British Columbia, Canada.


Zang: Ilse, Alex & Rudi
Rudi

Rudi zong als kind alle liedjes uit de Vlaamse hit- en smartlapparade. De eerste podiumervaring kwam er toen hij zanger werd van 'The Scream', een groep die eigen nummers bracht en enkele ongekende covers. Rudi leerde Alex kennen in een karaokebar.
Hij werd zanger van de rockcoverband 'Blind Act'. Blind Act heeft al 1 CD in eigen beheer uitgebracht nl. "Finally", waarop Alex zorgt voor de achtergrondstem. Rudi schreef reeds verschillende nummers waaronder 'Killer', een rockballade die te beluisteren is op "Finally". Naar aanleiding van hun 10 jarig bestaan werd in juni 2008 hun derde CD "Ten" uitgebracht.

Alex
Deed zijn eerste stappen in de muziekbusiness als 15-jarige, was gefascineerd door het gezang van zijn zus Marleen en begon net als zij met het opluisteren van missen.
Hij deed in 1993, 1994 en 1999 mee aan de VTM soundmixshow en behaalde tijdens zijn laatste deelname de tweede plaats met 'Words' van Boyzone! Alex is net als Rudi nog steeds één van de vijf zangers van de Vlaamse Boyzone. In 2000 zong hij ook al 'De Bouwbeat' in, een plaatje waarmee de bouwsector jongeren wou warm maken om een job in die richting te kiezen.

Ilse
Is een 27 jarige sportieve, muzikale onderwijzeres. Reeds van kleinsaf is ze bezig met muziek. Ze volgde een 10-tal jaar muziekschool, waar ze hoorn speelde en zanglessen volgde. Zo kwam ze ook terecht in de "Koninklijke Harmonie De Volksvreugd" in Proven. Daar is ze nog steeds actief lid. Een viertal jaar geleden startte ze met optredens voor allerlei doeleinden: verjaardagen, huwelijksfeesten, verenigingsmaaltijden, kermissen, … noem maar op! In 2007 nam ze deel aan de zangwedstrijd 'IDOOL 2007' waar ze bij de laatste 40 kandidaten eindigde.

www.alexenrudi.be - www.H4-Productions.be

Hieronder een aantal foto's.

Dank aan Rudi Cruydt, CCMP Ieper, voor de info en foto's.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.