Je was erbij > Overzicht

GO! - Slagers-traiteursschool - Diksmuide genomineerd op de culinaire vakwedstrijd "4e Festival van het varkentje" - Diksmuide - 02/02/2009

In het kader "Promotie voor het beroep slager-traiteur en het Belgisch varkensvlees" werkte de Slagers-traiteursschool - Diksmuide mee aan het "4e Festival van het varkentje". Dit festival is mede georganiseerd door de Orde van Meesterkok Jean Berquin, VLAM en Salons Saint Germain.

De leerlingen en de vakleraars stonden in voor het bereiden en serveren van de openingsreceptie en het Breugelbuffet. Aan deze grootse happening met alle delicatessen van het varkentje voor 820 gasten was er ook een culinaire vakwedstrijd "Jean Berquin" verbonden met als thema de "De Beste Ambachtelijke perskop". Misschien kent u preskop onder de streeknaam, hoofdvlees, hoofdvlak, hoofdkaas, Zulte, Gentse kop, Frut (Antwerpen) of onder het dialect oofflakke, ueflakke, hwufdvlakke… Maar eigenlijk gaat het allemaal om een ambachtelijke bereiding van: gemalen gekookte varkenskop, inclusief het magere tongvlees, smaakvolle vleesgelei en kruiden.

Deze culinaire vakwedstrijd is een ode aan de overleden chefkok Jean Berquin, zeer goed gekend van het restaurant Rust Roest. Jean Berquin was een culinair talent die zijn gasten op een verrukkelijke wijze liet smaken van zijn zelfgemaakte artisanale vleeswaren op basis van het Belgisch varkensvlees. De leerlingen maakten alle aperitiefhapjes en de Breugelgerechten op basis van zelfgemaakte vleeswaren.
De gasten en juryleden waren vol lof over deze puike prestatie van de leerlingen onder leiding van de vakleraars slagerij.
De deskundige vakjury bestond uit volgende leden:

  • Mevr. Jean Berquin
  • Frans Saint Germain "Salons Saint Germain"
  • Geert Van Hecke "Karmeliet"
  • Rudy Devolder "'t Convent"
  • Rudy Pattyn "'t Keukentje"
  • Martin Herbrandt "Meester Chef"
  • Robert Van Duuren "Voorzitter van de Meesterkoks België"
  • Stefaan Cotteneye " 't Hommelhof"
  • Dirk Persyn "chef De Rimini"
  • Yves Stal "Mouscron Gastronomie"
  • Jan Missiaen "De Veurn' Ambachtse"
  • Joris Missiaen "De Veurn' Ambachtse"
  • Agnes Goyvaerts "De Morgen"
  • Willem Asaert " culinair auteur en adviseur"
  • Norbert Koreman "Culinaire Saisonnier"
  • Carine Koreman "Culinaire Saisonnier"
  • Isabelle Callens "Culinaire docente"
  • Frank Verlinde "TAC GO!"

Er werden uit de 35 deelnemers, 9 kandidaten genomineerd voor de vakwedstrijd "De Beste Ambachtelijke preskop".

De laureaten - professionelen (oud-leerlingen GO! - Diksmuide):

  • 1e prijs Goud - Frederik Strubbe (Ruiselede)
  • 2e prijs Zilver - Koen Lefevre (Izegem)
  • 3e prijs Brons - Andy Reynaert (Schore)

Persprijs: Ignace Casier (Vlaslo), Jelle Vanquaethem (Veurne), Martin Coopman (Alveringen)

De laureaten - juniors (leerlingen vd afdeling slagerij-fijnkost-traiteur GO! Diksmuide):

Reeks 1:

1e prijs Goud - Michiel Gheysen (Heule)
2e prijs Zilver - Michaël Dewulf (Diksmuide)
3e prijs Brons - David Dieter (Meulebeke)

Reeks 2:

1e prijs Goud - Jens Hinderijckx (Snaaskerke)
2e prijs Zilver - Kim De Baets (Eeklo)
3e prijs Brons - Pieter Puype (Diksmuide)

Reeks 3:

1e prijs Goud - Vincent Ester (Nieuwpoort)
2e prijs Zilver - Diederik Lievens (Kortemark)
3e prijs Brons - Niels Benouwt (Langemark)

Persprijs: Beste Breugelbuffet, Stephanie Soenen (Koekelare), Beste ambachtelijke junior charcutier, Tony Vandecasteele (Torhout)

Het Culinaire magazine Saisonnier schonk aan alle laureaten een prachtige prijs.

Om het "4 Festival van het varkentje" op te vrolijken zong Lisa del Bo haar bekendste songs.

Persprijs beste Breugelbuffet (Stephanie Soenen)

Aperitiefhapjes

Jury + sfeerbeelden


Redactie en foto's: Bertrand Vande Ginste

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

  • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
  • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
  • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
  • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
  • Je grootmoeder wordt 100 jaar
  • Je huwt
  • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
  • Julle krijgen een kindje of een tweeling
  • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

  • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
  • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.