Je was erbij > Overzicht

Trainer van Dynamo Bovekerke krijgt enkele rake klappen van lijnrechter VK Denys - 15/02/2009

Een schande voor het liefhebbersvoetbal

Grote opschudding, afgelopen zondag 15 februari in de vredevolle Bovekerkse Burgmeester Vanackerstraat alwaar de liefhebbersploeg Dynamo Bovekerke resideert en speelt. Nadat in de laatste minuten van de wedstrijd tussen VK Denys uit Lichtervelde en Dynamo Bovekerke buitenspel werd gefloten, ging de lijnrechter van VK Denys er zijn boekje volledig te buiten. Als een wildeman liep de lijnrechter op de Diksmuidse trainer van Dynamo Bovekerke (Patrick Boussery) en verkocht deze man een pak slaag. Trainer Patrick Boussery liet immers verstaan dat de lijnrechter een onterecht buitenspel had gefloten en werd hiervoor aangevallen. De onfortuinlijke man klaagde achteraf over pijn in de schouder. Een hele opschudding aldaar in Bovekerke waar er na bemiddeling van Luc Depoorter en Philippe Verslyppe de gemoederen toch nog wat bedaard konden worden. Ook in het clubhuisje was er nogal wat agitatie omwille van het onterechte buitenspel en klopte een toeschouwer op het raam in de emoties van het moment.

Ja, ja… Soms kunnen de emoties van het moment parten spelen en kan een woedeuitbarsting uitmonden in lichamelijk geweld. Daarvan waren wij getuige in Bovekerke. Nadat de lijnrechter van VK Denys in de laatste minuten had gefloten voor buitenspel van Dynamo Bovekerke, kwam er heel wat reactie aan de kant van Dynamo Bovekerke. Op zich is daar eigenlijk ook niet mis mee, want ook de trainer van Bovekerke reageerde hierop, net als de omstaanders. Daarop ontving Patrick Boussery enkele raken klappen van de desbetreffende lijnrechter. In het clubhuisje van Dynamo Bovekerke waren de reacties op dat bewuste moment ook niet bepaald mals en kwam het zelfs tot volgende uitspraken: “dat die lijnrechter de vlag in zijn gat steekt.” Iedereen ervoer door de beslissing van de lijnrechter immers een groot onrecht en de ene reageert daar al constructiever op dan de andere. Bij de lijnrechter van VK Denys sloegen de stoppen echter door, want uitgerekend de trainer Patrick Boussery kreeg er enkele rake klappen. Patrick Boussery is de vader van een speler die op dat moment op het veld stond van Dynamo Bovekerke. Patrick Boussery vertelt:”We gaan in de aanval. De bal wordt doorgegeven naar de voorspelers en de lijnrechter vlagt voor buitenspel. Ik reageer daarop door te zeggen dat dit zeker geen buitenspel was. Daarop is de lijnrechter van VK Denys op mij afgelopen en heeft mij een zware slag op mijn schouder gegeven. Het is zeer jammer wat er gebeurd is. Zij staan de eerste in de reeks 1 van het Roeselaarse Liefhebbersvoetbal en ik heb het gevoel dat ze niet goed tegen hun verlies kunnen. Toen de spelers van Dynamo Bovekerke dit zagen gebeuren, schermden ze voor hun trainer.” De meespelende zoon van de trainer nam hierin het voortouw. Het is immers een volstrekt normale reactie dat je je vader verdedigd.

Lijnrechter verkeerd gevlagd?

Patrick Boussery vervolgt:”De match diende door het gebeuren, een tweetal minuten voor het einde stilgelegd te worden. Het is helemaal niet fair. Als je achter staat en dan van het plein gaan, is dat gemakkelijk. De match had moeten uitgespeeld worden. Zo kan je elke week ruzie zoeken. We gingen deze match zeker winnen. De ploeg uit Lichtervelde kan helemaal niet goed tegen zijn verlies. Het is een heel fanatieke ploeg. We hebben er al altijd miserie mee gehad. Ik wil toch al onze spelers een pluim geven. Momenteel denk ik eraan om opnieuw te gaan vlaggen. De lijnrechter had al een paar keer verkeerd gevlagd om zijn ploeg te helpen. Hij was helemaal niet meer neutraal. Iedereen heeft daar mondeling op gereageerd. Dat is volgens mij een hele normale reactie. Je hebt serieuze lijnrechters en lijnrechters die meedoen met hun ploeg. Als club kunnen wij bij de liefhebbers geen onafhankelijke lijnrechters betalen.” Plotseling weergalmde in het clublokaal de woorden van Luc Depoorter en Philippe Verslyppe. Er wordt gevochten, riepen ze. Daarop stormde de voorzitter van Dynamo Bovekerke en de secretaris naar buiten om de gemoederen te bedaren. Er kwam nog wat duw –en trekwerk bij te pas… Waren zij echter niet koelbloedig gebleven en hadden zij hun verantwoordelijk niet gepakt, door de partijen zoveel mogelijk te scheiden, was er zeer waarschijnlijk een ware veldslag in de Bovekerkse Burgemeester Vanackerstraat uitgevochten. Wat er zondag in Bovekerke is gebeurd, is alvast een levendige schande voor het liefhebbersvoetbal, want als een spel geen sport meer mag zijn, waar zijn we dan nog mee bezig? Een staaltje zinloos geweld in Bovekerke. Soms denken we dat dit enkel in grootsteden kan gebeuren, maar ook hier woedt de agressie. Gelukkig werd een ware veldslag vermeden.“ We vroegen nog een reactie aan de ploegmaats van VK Lichtervelde. Daar wilde niemand officieel reageren. Toch kreeg ik een nummer mee van Frederik Cornette die ik tevergeefs enkele keren heb trachten te bereiken voor commentaar en waar ik tevens op zijn antwoordapparaat mijn gsmnummer heb achtergelaten. Er kwam echter geen reactie. Eén ding is een feit: VK Denys had dit seizoen nog niet verloren... De eindstand (twee à drie minuten voor het einde), kwam op 2-1 te staan. Dynamo Bovekerke zou normalerwijze de zege hebben behaald, ook al zal er daar altijd discussie over blijven. Wat als Lichtervelde in die laatste twee minuten toch nog een goal had kunnen scoren? Enfin. Het laatste woord is hierover zeker nog niet gezegd. Feit is dat geen enkele spelere van VK Denys na de feiten wou reageren. (Andy Vermaut)

Een foto in het heetst van de strijd. Luc Depoorter:”Er mag wat strijd in zitten, maar na de match moet dit allemaal vergeten zijn. Slaan is het laatste wat je doet.”

Info en foto's Andy Vermaut

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.