Je was erbij > Overzicht

Koninklijke Harmonie bevestigt niveau - Proven - 06/12/2009

Leuven - Op Sinterklaasdag, zondag ll., trok de Koninklijke Harmonie 'De Volksvreugd' Proven met 60 muzikanten naar Leuven om deel te nemen aan de nationale Vlamo-orkestwedstrijd voor harmonies in eerste afdeling. In het Lemmensinstituut traden vier provinciale kampioenen aan: Eksaarde, Bree, Herne en Proven. De kandidaat uit Vorst-Laakdal had zich vorige week nog afgemeld.

Provinciaal kampioen

De provinciale kampioenstitel van 11 oktober ll. bevatte immers meteen een ticket voor de nationale finale. De pas opgeborgen partituren waren opnieuw bovengehaald en de repetities én deelrepetities waren hervat. Proven mocht zich te Leuven bewijzen als een waardig provinciaal kampioen.

Waardering

Alle muzikanten hadden zich ten gronde voorbereid en hadden er het volste vertrouwen in dat hun dirigent hen opnieuw naar een succesvol optreden zou leiden. Na de lange verplaatsing en een kort inspeelmoment betraden ze het podium van de indrukwekkende zaal. Op de pupiters lagen 'Contrasto Grosso' van Jacob de Haan en 'Nightflight' van James Swearingen, twee werken uit de lijst van verplichte werken in eerste afdeling. De uitvoering getuigde van een minutieuze voorbereiding, een aangehouden concentratie en zin voor afwerking. De in Vichte geprezen muzikaliteit van het orkest kwam ook te Leuven opnieuw duidelijk tot uiting. De jury bestaande uit Geert Baetens, Kevin Houben en Luc Neirynck had veel lovende woorden voor het orkest en beloonde de Provense harmonie met 87,5%, net een procent minder dan de collega's uit Eksaarde en een viertal procenten minder dan de muzikanten uit Herne en Bree, die de nationale titel binnenhaalden.

Toekomstmuziek

De bevestiging van het hoge niveau is een opsteker voor 'De Volksvreugd' die het tijdens de jaarovergang wat rustiger aan zal doen. In 2010 staan alvast een voorjaarsconcert op 6 maart en een groots dubbelconcert met de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia uit Beselare op 29 mei gepland. 'Er is al veel aan de weg getimmerd en dit mooie resultaat is een stimulans om onze liefde voor de harmoniemuziek verder te blijven ontwikkelen', aldus een tevreden dirigent Pieter Meersseman. In Proven is het nu tijd voor wat verdiende rust na een uiterst drukke periode voor alle betrokkenen.


Info en foto's: Stef Denecker namens Koninklijke Harmonie 'De Volksvreugd' Proven - www.volksvreugd.be

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Jullie krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.