Je was erbij > Overzicht

Ereburgerschap Anna Vuylsteke - Diksmuide - 21/12/2009

Er was een grote publieke belangstelling op de laatste gemeenteraad van 2009. De meesten waren gekomen voor het laatste punt op de dagorde namelijk: benoeming Anna Vuylsteke tot eerste vrouwelijke Ereburger van Diksmuide.

Anna werd geboren in 1915 midden in Wereldoorlog I in Alveringem. Na wat omzwervingen om de oorlog te ontvluchten kwam ze met haar ouders na de oorlog terug en verbleef enkele jaren in een barak tot de wederopbouw van het ouderlijk huis, de Botermijn op de Grote Markt in Diksmuide, waar ze nog steeds woont.

Op dit adres hield ze met haar man Achiel Hemeryck, die schilder was van beroep en later ook nog kunstschilder, een winkel open van verf en behangpapier. Regelmatig kwamen toeristen bij haar binnen om wat inlichtingen over de stad te bekomen bij het ontbreken van een toeristische dienst. Mede door haar gemakkelijke omgang met die mensen kreeg Anna de smaak al vlug te pakken en op bepaald moment stelde ze voor om bij haar een bureau voor toerisme in te richten. Met haar ruime kennis van de Diksmuidse geschiedenis en oorlogsgebeuren is ze na het overlijden van Achiel stadsgids geworden met als werkterrein de Grote Markt, de kerk, de IJzertoren en de dodengang. Haar gidsbeurten zowel bij ouderen en jongeren zijn met ludieke opmerkingen of verhaaltjes doorweven waardoor ze de aandacht van de bezoekers weet te boeien. De drie woorden bovenaan de IJzertoren "Nooit meer Oorlog" moeten in hun geheugen gegrifd blijven.

Met haar 94 jaar, waarvan zo'n 40 jaar een hart voor toerisme, is ze een beetje de moeder van alle stadsgidsen geworden. Anna is vastbesloten, zolang haar gezondheid toelaat verder te gidsen in haar geliefde Boterstad. Ze heeft nog een wens namelijk de viering van 100 jaar Groote Oorlog in 2014 te kunnen meemaken. De toekenning van het ereburgerschap betekent een mooie erkenning voor haar jarenlange toewijding aan het toerisme in de stad Diksmuide.

Misschien wordt het stilaan tijd dat Anna haar memoires noteert want dit kan nog een heel dik en leerrijk boek worden. Wij wensen haar minimum 100 jaar toe en nog meer in goede gezondheid.

Hieronder een aantal foto's:

Schepen Seurynck huldigt de nieuwe ereburger.

Anna Vuylsteke krijgt de oorkonde.

Poseren met de leden van de gemeenteraad.

Tijd om in te pakken voor de receptie

Ontvangst van vrienden en kennissen.

Samen met enkele jonge collega-gidsen

Anna samen met Peter Demaree, hoofd toerisme Diksmuide.Tekst en foto's: Albert Ommey, Diksmuide

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Jullie krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.