Je was erbij > Overzicht

Gill Vanderheyde: jobstudent van het jaar - De Panne/Sint-Idesbald - 26/08/2009

18 jarige informaticastudent Gill Vanderheyde uit De Panne volgt Wendy Huygebaert op als Jobstudent van het Jaar
- 300.000 jobstudenten vertegenwoordigen jaarlijkse loonkost van 350.000.000 €
- UNIZO bepleit snelle aanpassing regeling studentenarbeid

De 18-jarige West-Vlaming Gill Vanderheyde is de tweede Jobstudent van het Jaar. Hij volgt Wendy Huygebaert op. Een delegatie van UNIZO en de sociale dienstengroep ADMB kwam de student informatica donderdagmorgen verrassen op zijn werkplaats, patissier Destrooper in Sint-Idesbald. Daar werkt hij een maand in de productie en schoonmaak. De jury koos Gill uit 153 kandidaten omwille van zijn inzet, enthousiasme en creativiteit. Zo probeerde Gill tijdens zijn vrije dag koffiekoeken te maken; eerst zonder maar al snel met succes. Na zijn dagtaak maakte hij fotoreportages van het productieproces in de bakkerij zodat de klanten, terwijl ze wachten, kunnen zien hoe de creaties van Stephan Destrooper tot stand komen. Die noemt het "een plezier om dergelijke leergierige en ondernemende gasten in je zaak te hebben." Volgens hem "heeft Gill alles in huis om een goede ondernemer te worden."UNIZO en ADMB schenken Gill naast een oorkonde 'Jobstudent van het Jaar' en een reportage van hijzelf aan het werk, een cadeaubon ter waarde van 750€ voor de aanschaf van een digitale camera, Gills droom. Klik hier voor het volledige profiel van de 'Jobstudent van het Jaar'.

Gill is één van de 300.000 jobstudenten in ons land die jaarlijks een cent bijverdienen. Samen vertegenwoordigen ze een jaarlijkse loonkost van 350 miljoen euro. "De rol van jobstudenten in onze economie kan dus niet onderschat worden," benadrukte UNIZO-topman Karel Van Eetvelt, "zij vervangen vaste werknemers tijdens hun vakantie, springen bij tijdens piekperiodes of vangen knelpuntvacatures op. Vooral in de kleindistributie en horeca draaien tijdens weekends en zomermaanden duizenden jobstudenten mee. Het moet daarom makkelijker worden om jobstudenten tewerk te stellen," benadrukt Karel Van Eetvelt. De organisatie vraagt bevoegd minister Milquet de huidige ingewikkelde regeling rond studentenarbeid, zeker vóór 1 oktober, te versoepelen tot 50 dagen of 400 uur per jaar aan het fiscaal aantrekkelijke tarief. Dat zal KMO-werkgevers ook toelaten beter in te spelen op pieken. Specifiek voor de horeca bepleit UNIZO ook een snelle BTW-daling.

Crisis zorgt voor breder aanbod jobstudenten

Naar aanleiding van de verkiezing van 'jobstudent van het jaar' organiseerde UNIZO een enquête rond het 'werken met jobstudenten'. De enquête werd afgenomen bij 250 KMO-ondernemers waarvan 94% af en toe tot het hele jaar door met jobstudenten werkt. 39% van de ondernemers stelt jobstudenten in te schakelen om pieken op te vangen. 28% ziet in jobstudenten de ideale vervangers voor personeel met verlof, 18% ziet zich genoodzaakt jobstudenten aan te werven omdat ze geen ander personeel vinden.

Wanneer gepeild wordt naar de nadelen van jobstudenten geven de meeste ondernemers aan dat het veel tijd en inspanningen kost om hen in te werken. Ook de crisis laat zich in de resultaten van de bevraging voelen. 83% van de ondernemers geeft aan makkelijk jobstudenten te vinden. Vorig jaar was dat nog 73%. Geen enkele ondernemer zegt geen jobstudenten te vinden terwijl er vorig jaar 7% van de ondernemers geen jobstudenten vond. De crisis zorgt voor een daling van het werkvolume waardoor er evenveel jobstudenten zijn voor minder werk, concludeert UNIZO.

Profiel laureaat: Gill Vanderheyde

 • 18 jaar.
 • Werkt als productiemedewerker en schoonmaker in patisserie Destrooper te Koksijde. Werkte eerder in Plopsaland in Adinkerke.
 • Gaat informatica studeren in Kortrijk, woont in De Panne.

Waarom Gill?

Leergierig en werkwillig:

Uit interesse is Gill spontaan foto's beginnen nemen van het productieproces. Hij verwerkte de beelden in een slideshow en stelde spontaan voor om die in de winkel te presenteren aan wachtende klanten. Hij probeerde (tijdens zijn vrije dag!) ovenkoeken te maken; eerst zonder, al snel met succes.

Stipt

Werken in een bakkerij betekent ongelooflijk vroeg opstaan of 's nachts werken. Volgens zaakvoerder Destrooper daagt Gill altijd stipt en heel opgewekt op de werkvloer.

Inwerkingstijd

Normaal werken in patisserie Destrooper nooit jobstudenten die er geen stage gelopen hebben. Gill is de eerste en blijkt heel snel mee te zijn met alles. Zaakvoerder Destrooper: "hij moet zeker niet onderdoen voor ervaren medewerkers."

Info en foto: Kristel Persoons, coördinator redactiesecretariaat - UNIZO-Communicatie

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Jullie krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.