Je was erbij > Overzicht

KLAPZ! - Langemark - 30/08/2009

SFEERVOLLE EN MAGISCHE KLAPZ!-ZOMER!!

Onder de naam KLAPZ! pakten Langemark-Poelkapelle en Zonnebeke deze zomer uit met een stevig gevuld verhalenprogramma. Hiermee speelden beide gemeenten in op de rijke verhalentraditie die er leeft. De traditionele volksverhalen kregen er deze zomer zeker een plaats, maar KLAPZ! ging verder… Gepassioneerde vertellers wekten ook bizarre stadslegendes, sprookjes en sterke verhalen uit de mondiale vertelcultuur tot leven. Ook de sfeer en omkadering op leuke locaties maakten het nieuwe initiatief tot een succes.

Zomerse KLAPZ!-Vertelavonden in juli

De eerste KLAPZ!-Vertelavonden in juli werden alvast een schot in de roos. Sterke verhalen, straffe vertellers, sfeervolle locaties, een drankje met een kleine knabbel en een enthousiast publiek ... een geslaagde formule, die ervoor zorgde dat de voorstellingen razendsnel volzet waren. De vier avonden, achtereenvolgens in Langemark, Beselare, Zonnebeke en Poelkapelle starten telkens met een verhaal, gebracht door één of twee vertellers, dat ongeveer een uurtje tot anderhalf uurtje duurde en eindigden steevast in een verbroedering tussen de deelnemers. Hierbij werd er iedere vertelavond nog lang nageKLAPT.

KLAPZ!-Vertelfestival van de Magie op 30 augustus

Na het succesvolle 'experiment' met de KLAPZ!-vertelavonden in juli, was het Vertelfestival van de Magie op 30 augustus in Langemark een zeer sfeervolle en geslaagde apotheose. Het festival kwam eerst rustig op gang, maar al gauw bleek dat vertellen terug in is en een heel divers publiek aanspreekt. Jong en oud, uit de streek, maar ook van heel wat verder, genoten van de prachtige verhalen, gebracht door fantastische vertellers op originele locaties.

'Mooi, gedurfd, cultureel en goed georganiseerd!' mailde een bezoeker ons achteraf. We mochten vele dergelijke reacties ontvangen. Vb van een verteller: 'Heel aangename sfeer, een diverse groep mensen die toch goed konden luisteren... Voor herhaling vatbaar, zeker & vast!

Inderdaad het vertelfestival is gedurfd en vernieuwend hier in de streek. En het concept is ook behoorlijk uniek: op 13 locaties konden de bezoekers 23 vertellers aan het werk zien. Ze moesten geen parcours volgen, maar kregen een programmaflyer mee, waaruit ze zelf à la carte konden kiezen. Vrij 'zappen' (korte verhaaltjes van ongeveer 15 min) van locatie naar locatie en verteller naar verteller, volgens leeftijd of smaak… Het drukke programma in een korte tijd zorgde ervoor dat het publiek echt wel moest kiezen en daardoor verspreid zat. Naarmate de middag vorderde, werd het wel behoorlijk druk en zo moesten ze onder andere in de onderpastorij van de woonkamer uitwijken naar de grotere zaal.

In het Vijverpark en de Marokkaanse theetent was het een heel gezellig sfeertje: de kinderen genoten van de kinderanimatie, terwijl de ouders een lekker munttheetje of ietsje straffer proefden, met aangename live-muziek op de achtergrond. Kortom: een geslaagde organisatie met vele enthousiaste bezoekers, vertellers, medewerkers en organisatoren. Voor herhaling vatbaar! Tot volgend jaar! Tot KLAPZ!

Hieronder een mailtje van een bezoeker: "Bij het begin had ik ook even de idee dat er niet veel volk was, maar iedereen zat natuurlijk al op de locaties. Qua initiatief : heeel goed, wel vond ik het een druk programma op korte tijd. Wij hebben een verhaal om 16.00 uur moeten missen omdat verhaal van 15.30 u net gedaan was en we ons nog moesten verplaatsen. Maar geen nood, dan zijn we een lekker theetje gaan drinken. Het grote aanbod over een korte tijdspanne zorgt dat je echt wel moet kiezen en dat hadden wij eerst niet door. De vertellers zelf, zeer goed. Locaties ook tof. In het Munchenhof waren we wel gemist van verteller. Wij zagen daar volk aan de receptie en stapten binnen. Toen Rik Minne begon, hadden we pas door dat we verkeerd zaten."

Enkele links naar foto's:

 1. FOTO's VERTELAVONDEN: Foto's cultuurdienst
 2. FOTO's VERTELFESTIVAL:

Dank aan Heidi Vanackere, Cultuurbeleidscoördinator & Coördinator Dienst Vrije Tijd Langemark-Poelkapelle, voor de info en foto's.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Jullie krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.