Je was erbij > Overzicht

El Fuerte schittert in Kerkrade - Koksijde - 02/08/2009

“El Fuerte” uit KOKSIJDE behaalt ZILVER (= meer dan 70%) op het Wereld Muziek Concours (WMC) te Kerkrade en behoort zo tot de top 20 van de beste korpsen van de wereld in de MARCHING discipline. “El Fuerte” behaalt 75.33 procent, wat overeenkomt met een 17de plaats.

WMC 2009

Van 9 juli tot en met 2 augustus toonden spraakmakende showbands, fanfares, harmonieën en slagwerkensembles hun kunsten op het groene gras van het Parkstad Limburg Stadion, de Rodahal, de muziektempel van Kerkrade. 350 korpsen met ruim 20.000 muzikanten uit 34 landen van de 5 continenten streden om de meest begeerde wereldtitels. 165.000 toeschouwers zagen dat het goed was.

Oorsprong WMC ((Wereld Muziek Concours)

Het WMC vindt in 2009 voor de zestiende keer plaats. De oorsprong van het WMC ligt in 1951. Twee harmonieorkesten uit Nulland nodigden een Engelse mijnwerkersbrassband uit Yorkshire uit voor een concert. Het concert was zo succesvol, dat het idee geboren werd om iedere vier jaar in Kerkrade een internationaal festival te houden. In de loop der jaren is het WMC synoniem geworden voor een muziekfestival van de hoogste kwaliteit. Het WMC is uitgegroeid tot het belangrijkste internationale muziektornooi. Het WMC wordt gezien als de “Olympische Spelen” van de muziekwereld.

‘The World meets in Music'.

Drumband El Fuerte - Koksijde

Drumband El Fuerte werd door een strenge commissie geselecteerd voor dit tornooi en dit dankzij hun vele kampioenstitels die ze behaald hebben in de voorbije jaren. Een selectie voor dit tornooi is een hele eer voor El Fuerte, alle leden en de gemeente Koksijde.
Voor de leden van El Fuerte is dit de kers op de taart voor het behalen van vele provinciale, nationale en internationale titels.

“DROOM OVER GOUD – HOOP OP ZILVER – MAAR REKEN OP BRONS”

Met deze woorden begon deheer Jan Peeters (Nederlander en jurylid bij talrijke nationale en internationale tornooien) zijn repetitie bij El Fuerte. Hij kwam meerdere malen naar het mooie Koksijde om de puntjes op de I te zetten voor deze WMC-“show”.

Alle leden van El Fuerte hebben 11 maanden voorbereiding achter de rug voor dit wereldkampioenschap. Voorbereidingen binnen en buiten, individuele en algemene repetities. Via loting werd El Fuerte geselecteerd om op te treden op zaterdag 01/08/09 om
12u00. Een uitgestippeld parcours moest perfect gevolgd worden, waarin enkele verplichte bewegingen moesten uitgevoerd worden. El Fuerte was de enige Belgische deelnemer op 01/08/09.

Een internationale jury (Hanssen J. uit Denemarken – Böhmer R. uit Nederland – Henderson G. uit de USA – George G. uit U.K.) beoordeelde het kunnen van El Fuerte en zagen dat het goed was. Voor de leden van El Fuerte was het een unieke ervaring om de andere deelnemers bezig te zien. Ze hebben er heel veel uit geleerd en zijn 100% gemotiveerd om El Fuerte uit te bouwen tot een volwaardig SHOWKORPS.

Info en foto's: Jurrie Delporte

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Jullie krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.