Je was erbij > Overzicht

De trein naar de hel - Diksmuide - 21/08/2009

Aan de vereniging 'We'll Remember, POPS' werd gevraagd om de "Duitse bewakers" te leveren voor de historische evocatie op vrijdag 21/8 te Diksmuide. Dit alles gedurende tijdens de doortocht van de 4 Daagse van de ijzer.

Het verhaal gaat over het volgende:

"In 1944 werd in Diksmuide voor 286 mensen de hel plotseling de hemel. Immers, tijdens de laatste dagen van de tweede wereldoorlog stopte op 3 september in het station van Diksmuide een trein. Niets ongewoons want dergelijk transport was gebruikelijk bij de terugtrekking van het Duitse leger. Ware het niet dat de trein bestond uit beestenwagons die volgestouwd waren met joden, politieke gevangenen en gedeporteerden op weg naar hun vernietiging. Toch werd Diksmuide voor hen in plaats van de hel de hemel.

De dodentrein maakte noodgedwongen zijn stop in Diksmuide doordat verzetstrijders de spoorlijn hadden opgeblazen. Gezien de opeengepakte mensen in de wagons dreigden te stikken, kon het Diksmuids verzet de bewakers overtuigen om de gevangenen over te brengen naar de stadsschool aan het Schoolplein (nu Polderpand en voorheen VTI). Intussen maakten Diksmuidelingen, woonachtig langs het parcours van het station naar de stadsschool, van de gelegenheid gebruik om gevangenen bij hun thuis naar binnen trekken waardoor voor hen Diksmuide de hel deed veranderen in de hemel, er was voor hen dan toch hoop op een nieuw leven na de ellende.

Naar aanleiding van het thema “Hoop” die de Vierdaagse van de IJzer dit jaar meekreeg, wou het Diksmuids stadsbestuur deze gebeurtenis uit 1944 op een passende manier in herinnering brengen. Met beelden, poëzie, een streepje muziek, heel wat figuranten en de artistieke inbreng van acteur René Verreth werd op vrijdag 21 augustus dit pakkend relaas opnieuw tot leven gebracht. Om 17.10 u werden toeschouwers en genodigden ontvangen op de goederenkoer van het Diksmuids station. Om 17.30 u starte de plechtigheid met een verwelkoming door de Diksmuidse burgemeester Lies Laridon waarna stadsarchivaris Chris Vandewalle iedereen terugbrengt naar die 3de september in 1944. Na het neerleggen van bloemen als aandenken aan slachtoffers van de “trein naar de hel” starte de evocatie met een eerste scene op de goederenkoer van het station. Vervolgens was er de optocht naar de Grote Martk via de Stationsstraat. Ter hoogte van het stadspark werd een tweede scene opgevoerd. Omstreeks 18 u was er een rondgang rond de Grote Markt en de evocatie van scene 3. Deze werd begeleid van koorzangen van Joodse, Franse en Russische liederen. René Verreth zorgde voor het orgelpunt met een monoloog."

De 6 "Duitse soldaten" werden geleverd door de Levende Geschiedenis groep "We'll Remember, POPS".

Meer foto's staan op hun blog - http://wellrememberpops.blogspot.com

Dank aan Jan Verdoodt voor de info en foto's.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Jullie krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.