Je was erbij > Overzicht

Flirten met de grens - Nieuwkerke - 25/04/2009

Onze 41° dagwandeling startte op de markt te Belle, gezellig bij een potje straffe Franse koffie, met druilerige parapluvooruitzichten. Na wat inleidende uitleg over het stadhuis van Belle en de stad zelf trokken we ons - met z'n 46 - op gang richting de Leievallei en de Frans-Belgische grens. De paraplu's mochten we al snel voor de rest van de dag ver wegstoppen. Adembenemende open ruimten, de lichte glooiingen van de Rijselberg en de Zwarte-Molen-hoogten, samen met de stille ruimten van de Breemeersen en de Broeken lieten ons met een heel mooi wandeldecor kennis maken. Vlakke waterzieke weilanden wisselden af met drogere bruine en groene akkers, doorsneden met hagen, heggen, bomenrijen en bosjes.

Een dankbare middagpauze in het gezellige Hazekasteel te Nieuwkerke, met heerlijke handgemaakte tomatensoep, was zeker welkom. Een groepsfoto mocht hier zeker niet ontbreken.

Na de middag een korte verkenning van de Nieuwkerkse markt met de nodige uitleg over Nieuwkerke in zijn onstaan en vooral de Nieuwkerkse rol in de middeleeuwse lakennijverheid en in de Godsdienstoorlog. Bij een uitstekende mooi panoramisch overzicht van op de Walletjes was een uitgebreide uitleg over landschappen meer dan welkom: ontstaan van de streek, de landschappelijke eenheden van Heuvelland, de twee heuvelrijen met daartussen de Douvevallei, de Leievlakte . Zigzaggend door deze gevarieerde
glooiingen zochten we de Douvenbeek in de diepten van Dranouter op. Op de landsgrens aan de "Coin Perdu" werd een trouw wandelaarskoppel in de "bloemetjes" te zetten met een fles goede wijn.

Langs het Conservatoir Botanique National de Bailleul - met de nodige uitleg - werden de stappen terug Bellewaarts gericht. Opnieuw een uitstekende wandeldag met gesmaakte commentaren van onze gids Jef Hoornaert uit Westouter.

Geïnteresseerden voor een volgende wandeling kunnen hun naam opgeven aan Jef Hoornaert zelf, jozefh@scarlet.be - begoniapark 27, 8954 westouter - zie ook http://home.scarlet.be/~jozefh.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.