Je was erbij > Overzicht

Nieuwe kruisweg maakt indruk- Langemark - 03/04/2009

Parochie Sint-Paulus' bekering Langemark

Met een sobere en tegelijk indrukwekkende plechtigheid, is de nieuwe Kruisweg van Liefde in de Langemarkse Sint-Pauluskerk verwelkomd. "Langemark heeft nu twee Golgota's," sprak dichter Patrick Lateur, verwijzend naar de vele oorlogsgraven en naar het eerste doek van de nieuwe kruisweg. "Maar de jongste ervan is een teken van hoop, een bewijs van leven, een oproep tot liefde."

Langemark heeft er een groots kunstwerk bij. In de monumentale Sint-Pauluskerk is op vrijdag 3 april de Kruisweg van Liefde ingehuldigd tijdens een plechtigheid die van een zeldzame schoonheid getuigde. Een opgetogen pastoor Bart Demuynck schetste de ontstaansgeschiedenis van de nieuwe kruisweg. Dichter Patrick Lateur plaatste de kruisweg in een lange traditie van christelijke kunst, die met de tijd mee zoekt naar nieuwe vormen om een tijdloos verhaal te verbeelden. Als vriend van kunstenaar Luc Hoenraet, wist hij het werk te kaderen in diens oeuvre, en dat is duidelijk als een kantelmoment. Want het abstracte kruis - Hoenraets 'merkteken' - maakt voor het eerst plaats voor de figuur van de gekruisigde.

Bron van inspiratie

Lateur gaf ook zijn eigen(zinnige) interpretatie van de nieuwe kruisweg; een interpretatie - zo bleek achteraf - waar heel wat aanwezigen zich moeiteloos in terugvonden. Daarbij waren de verwijzingen naar Langemarks oorlogsverleden niet van de lucht.
Niet alleen woorden, maar ook muziek werd over het nieuwe kunstwerk uitgestrooid. Ludo Geloen componeerde drie kleinoden voor piano, hobo en klarinet, waarin hij blijk gaf van een scherp aanvoelen van Hoenraets kruisweg. Samen met Karen Coulembier en Limke Vanblaere, zorgde hij bovendien voor een warme vertolking.

Bisschop Roger Vangheluwe was, net als vele andere aanwezigen, zichtbaar onder de indruk van de Kruisweg van Liefde. Hij sprak een zegengebed uit en drukte de hoop uit dat de kruisweg voor velen bron van bemoediging en inspiratie zou zijn.

Hieronder een aantal foto's uit Langemark:

In de kerk verwelkomde Peter Peene, voorzitter Davidsfonds, alle aanwezigen.

Ludo Geloen, Karen Coulembier en Limke Vanblaere zorgden voor de muzikale omlijsting.

Welkom en duiding bij de nieuwe kruisweg door pastoor Bart Demuynck.

Een deel van de aanwezigen.

Patrick Lateur plaatste de Kruisweg van Liefde in het licht van het oeuvre van Luc Hoenraet. Het moet gezegd: hij deed dat op een bijzonder indrukwekkende manier.

Dank en bloemen voor de muzikanten

voor Annemie Claerhout (rechts onder) die het kunstwerk een waardige plaats gaf in de kerk

en voor de echtgenote van Luc Hoenraet.

Moment van bezinning door bisschop Vangheluwe.

Zegening van de nieuwe kruisweg door de bisschop.

De parochie kocht reeds eerder dit kunstwerk van Luc Hoenraet aan.

En na de groepsfoto kon iedereen de nieuwe kruisweg bewonderen.

De kruisweg is beslist een bezoekje waard: zorg dat je niet te snel gaat, maar de werken vanuit verschillende hoeken, van dichtbij en iets verder, van boven naar onder, van onder naar boven, van links naar rechts, ... bekijkt. Je ontdekt telkens iets nieuws.

Messiah

Het Davidsfonds verwelkomt de nieuwe kruisweg nog met een bijzonder concert. Op paasmaandag 13 april '09 om 19 u. brengen het koor en orkest Collegium de Dunis o.l.v. Ignace Thevelein - niet toevallig - het wereldberoemde oratorium Messiah van G.F.Händel, waarin het leven, lijden, sterven en verrijzen van Jezus centraal staan. Als solisten treden Sarah Peire, Patrick Van Goethem, Jan Van Elsacker en Lieven Termont aan. Tickets voor het concert kosten € 20, voor Davidsfondsleden € 16. Reserveren kan op het nummer 057/48.95.70 of via langemark@davidsfonds.net. Info: www.langemark.davidsfonds.be.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.