Je was erbij > Overzicht

65 jaar terug in de tijd- Izenberge - 26/04/2009

Op 26 april 2009 ging men deze keer in Izenberge exact 65 jaar terug in de tijd: de Duitse bezetting, 1944. Opnieuw werd het openluchtmuseum bewoond door mensen die evengoed rechtstreeks uit die tijd kwamen.

De streek is al sinds 1940 bezet door Duitse soldaten, ook Izenberge gaat zijn vierde oorlogsjaar in. De marcherende Duitse bezettingstroepen zijn een dagelijks beeld op straat geworden. De mensen hebben noodgedwongen leren leven met de Duitse controles. Rantsoenbonnen worden gebruikt als oplossing voor de voedselschaarste, de avondklok is iedere dag van tel en alle ramen moeten verplicht verduisterd worden tegen de geallieerde vliegtuigen.

In St-Omer, niet ver van Izenberge, werd enkele maanden terug de 349ste Infanteriedivisie opgericht. Deze divisie bestaat uit soldaten uit afgeloste divisies en nieuwe jonge dienstplichtigen. Gedurende enkele maanden krijgen zij hun opleiding in de Westhoek om later aan het front ingezet te worden. Naast de opleidingsmanoevres doen zij ook dienst als bezettingsmacht in onder andere Izenberge.

Niet alleen de bevolking maar ook veel Duitse soldaten hunkeren naar het einde van de oorlog. Aan het Russische front zijn de verliezen groot, in het westen is het wachten op de op til staande geallieerde invasie. Dat de geplande invasie slechts een kwestie van enkele weken is, valt af te leiden uit de onophoudelijke bombardementen en luchtaanvallen van de Engelse en Amerikaanse luchtmacht op alles wat het Duitse leger draaiend houdt.

Rond 26 april '44 vlogen 350 Lancasters van het 50ste squadron van hun basis Skellingthorpe in Engeland naar Rijsel. Ze stegen op om 22u20. De Avro Lancaster III LM429 met romp code VN-C was één van hen, met aan boord 7 bemanningsleden waaronder de piloot P/O F.S.McFarlin.

Boven het doel en op weg terug naar huis kregen ze last van de beruchte nachtjagers: Messerschmitt BF110's. Het toestel werd geraakt maar ging niet neer. Naar alle waarschijnlijkheid vertraagde het en vloog het "out of formation". Boven België werden ze beschoten door de zeer bevreesde Duitse FlaK of Duitse luchtafweer. Het toestel verloor snel hoogte en stortte neer in de buurt van de grens Oost-Vleteren, Lo-Reninge, Alveringem. Ooggetuigen zagen slechts 3 parachutes uit het vliegtuig net voor hij op de grond kwam. Als neergestorte bemanning was het de bedoeling zo snel mogelijk contact te maken met de bevriende bevolking om zo aan burgerkleren te raken. Dan zocht je de plaatselijke verzetsgroep op om naar huis terug te keren.

Enkele piloten worden in Izenberge verborgen gehouden door moedige burgers en verzetslui, zonder medeweten van de Duitsers. Een hoog officier van de Wehrmacht komt met veel bravoure de Duitsers in Izenberge inspecteren en aansporen om te zoeken naar de piloten. Piloten van geallieerde bommenwerpers werden door de bezetter gezien als ernstige misdadigers en werden ten koste van alles opgespoord. Hiervoor krijgen ze zelfs hulp van een sectie pantserverkenners die op weg was naar Normandië. Deze eenheden reden in snelle en lichte pantserwagens, waaronder de SdKfz222, over het terrein om de posities van de vijand te kunnen bespioneren.

Op 26 april hebben een 40-tal figuranten, verkleed als Duitse infanterie soldaat, Engelse piloot en burgers anno 1944 dit dorp bevolkt en taferelen uitgebeeld met hulp van o.a. enkele originele en replica Duitse voertuigen. De herbergier opende zijn herberg en probeerde te schipperen tussen de bezetter en het verzet, de bakker bakte brood voor heel het dorp in de authentieke oven, de slager verdeelde het karige vlees voor de mensen die hun rantsoenbonnen moesten bovenhalen en de pastoor probeert te bemiddelen tussen goed en kwaad maar probeerde uiteraard overal mee te profiteren waar mogelijk…

Op geregelde tijdstippen kwam onder escorte de Hauptman op bezoek om het jongste peloton van 349st Infanterie Divisie te inspecteren. De jonge onderofficier kreeg telkens de volle laag maar het marcheren, de dril, en het voorkomen werden telkens beter. Ondertussen moesten deze jongens nog de Britse opsporen. Tot overmaat van ramp, werd die dag nog enkele keren het station van Veurne gebombardeerd. De Duitse voertuigen trokken de aandacht van een Brits jachtvliegtuig, dat de Duitse strijdkrachten daar zwaar onder vuur nam. Gelukkig waren de panzerverkenners met hun pantservoertuig aanwezig om het vuur van het vliegtuig te beantwoorden.

Deze taferelen in het dorp, werden onder de vorm van straattoneel uitgebeeld door de Vereniging voor Levende Geschiedenis “vzw Frontleven 40-45” Dit is een heemkundige kring die zich documenteert in historische gebeurtenissen, materialen en mensen tijdens de Tweede Wereldoorlog in België. Door middel van “Levende Geschiedenis” proberen ze een specifiek tafereel visueel voor te stellen aan de hand van originele en replica gebruiksvoorwerpen, materiaal en kledij.

Dank aan Kenny Butstraen voor de info en foto's. Klik hier voor meer foto's.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.