Je was erbij > Overzicht

Mondiale vormingsdag in Immaculata - Ieper - 03/04/2009

Vrijdag 3 april van 08u30 tot 11u00

Wat was er zo speciaal op 3 april in het Technisch Instituut Immaculata? Na een examenperiode waar je alleen maar in de cursussen kijkt, wilden ze samen naar de wereld kijken. Een nieuwe bril opzetten. Geen zonnebril. Geen paardenbril. Een bril om de wereld te zien die groter was dan hun leefwereld. Leerlingen en leerkrachten en externe begeleiders maakten kennis met de derde wereld of met vluchtelingen in ons land.

In het eerste jaar maakten ze kennis met het leven in Wa. Deze stad heeft een stedenband met Ieper. Immaculata Ieper heeft een partnerschool in Wa, namelijk de Issec-school. De leerlingen pasten kledij uit Wa en maaktn vriendschapsbandjes voor hun partnerschool.

India was het thema voor het tweede jaar. Met een PowerPoint door oud-collega Magda Duhamel, die een sociaal geëngageerde pleegzoon-priester heeft in India, werd het leven in India voorgesteld. Koken en knutselen zoals in India stonden ook op het programma.

De tweede graad kreeg een waaier van activiteiten of informatie. Sadia leerde de leerlingen Haarzorg henna schilderen zoals in Marokko. Het haarvlechten met kleurlokken zoals in Afrika mocht hier zeker niet ontbreken. De werkwinkels warenn: koken met producten van de wereldwinkel, eerlijke handel, uitleg over Cuba, de Filippijnen, de mobiele school … en een unieke muziekworkshop. Leerlingen van 4 tso ontdekten muziekinstrumenten uit de derde wereld. Onder leiding van Karel Op de Beeck (medewerker van Kleur Bekennen) zongen ze met de derde wereld.

Leerlingen van het vijfde jaar maakten op een heel concrete manier kennis met het thema vluchtelingen. Vluchtelingen en verantwoordelijken, die hen begeleiden kwamen getuigen over hun ervaringen en hun moeilijkheden. Het ging o.a. om Caritas, Steunpunt Vluchtelingen Roeselare en Welzijnsschakel Albatros uit Poperinge. Eens je iemand kent die vluchteling is, kijk je anders naar de vluchtelingen en kan je meer begrip opbrengen voor deze mensen. Eveneens waren er workshops en infosessies over andere culturen, die ze onder andere via vluchtelingen ontmoeten. Een greep uit het aanbod: India kwam in de kijker in de workshop India booming!, actief en positief andere culturen ervaren via Arabische percussie en dans, en Afrikaans kapsalon Kapsalon Ngozi. Voor de leerlingen van de afdeling Grootkeuken was er fufu met Saka, waarin ze letterlijk zullen proefden van het alledaagse Afrika.

Alle 6de en 7de jaren bekeken in de stadsschouwburg de verfilmde versie van ‘De Vliegeraar’, de bestseller van Khaled Hosseini, die in het kader van de lessen Nederlands grondig gelezen en belicht werd. In die context was er eerder al een ontmoeting met Jennie Vanlerberghe en Sima Samar (winnares Vredesprijs).

Hieronder een aantal foto's:

Dank aan Carlo De Winter voor de info en foto's - Technisch Instituut Immaculata - www.olvvantuine.be/immaculata

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.