Je was erbij > Overzicht

Oerbier op het voorplan - Esen - 11/04/2009

Het bekende bier van de brouwerijg De Dolle brouwers kreeg een eerste plaats in het ZYthos bierfestival in Sint Niklaas. 40 brouwerijen namen er aan deel met 300 bieren. De Dolle Brouwers waren aan hun derde deelname. Zij stelden er ook een bijzonder bier voor namenlijk COSMOS PORTER. Een kleine productie van 6 vaten van 60 liter. Porter komt van een Engels bier Porter dat veel gedronken werd door de Porters, arbeiders in de Port of Londen. Het werd gebrouwen met geroosterde mout, ontdekt na een grote brand in Londen. Cosmos was het laatste bier van hoge gisting dat brouweij Costenoble (Sint Henricus) brouwde tot 1980. Kris Herteleer heeft een bier gebrouwen dat de kwaliteiten van dit bier sterk benadert. Het is met dit brouwsel dat hij als eerste werd geklasseerd door Zhytos, een vereniging waarbij een 26 tal bierproeversverenigingen uit België zijn aangesloten. Elk jaar houden zij een bierproefwedstrijd in Sint-Niklaas (in feite de voortzetting van de 24 uur van het Belgische bier), waar ook het beste aanwezige bier wordt bekroond.
Dit jaar de Port Cosmos van de Dolle Brouwers. Kris Herteleer kreeg de oorkonde uit de handen van de voorzitter Jan Rumes en het volledige bestuur. De aanwezigen konden een proeve keuren van dit uitzonderlijke en lekkere type patersbier. Mevrouw Costenoble was aanwezig en beaamde dat dit bier zeer sterk het Cosmos paterbier benaderde dat haar echtgenoot Louis Costenoble ooit brouwde in de brouwerij Costenoble, nu de Dolle brouwers in Esen.

Enkele foto's

Cosmos van voor 1980 wordt COSMOS PORT, een eenmalig bier, zonder etiket en zonder flessen.

Kris Herteleer fier met de oorkonde consumententrofee Zbf 2009 als beste bierbrouwer 2009 toegekend door Zythos na een wedstrijd in Sint Niklaas.

Kris poseert fier met de voorzitter van Zythos de heer Jan Rumes.

Samen proeven met het bestuur van Zythos

De familie Costenoble is onder indruk met deze erkenning van deze Cosmos porter bier dat zo sterk overeesntemd met het vroeger Cosmos van Mouis Costenoble. Er werd een fles Cosmos van toen geopend na 30 jaar en het was nog goed van smaak. Dus de Cosmos van toen was zeker een goed biertje.

Dank aan Roger Haesaert voor de info en foto's.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.

t