Je was erbij > Overzicht

WTC Zonnebeke in het nieuw - Zonnebeke - 26/09/2008

VOORSTELLING NIEUWE WIELERUITRUSTING & LANCERING NIEUWE WEBSITE WWW.WTC-ZONNEBEKE.BE

HISTORIEK

De club, wtc-zonnebeke, werd opgericht in 1990 onder de naam van De Verenigde Vrienden. Als doel werd gesteld het actief fietsen promoten in Zonnebeke en omstreken. Het mountainbiken was toen nog verre van populair zodat enkel aan cyclo toerisme gedaan werd.
Het toenmalige bestuur bestond uit Marc Cruyt – voorzitter, Maurice Legrand – secretaris en Freddy Coudron - schatbewaarder. De club was gehuisvest in café’ De Breughel in de Ieperstraat (locatie waar nu de Post is gevestigd). Het eerste werkjaar werd er gestart met 26 leden. Momenteel zijn het er 60 leden bestaande uit zowel vrouwen als mannen en uit zeer uiteenlopende leeftijden. Door de jaren heen zijn ruim 300 verschillende personen lid geweest van de vereniging.

De clubkampioenen van het eerste jaar waren Demeyere Geofrey, Legrand Maurice en Cruyt Marc. Al van kort na de oprichting werd de club aangesloten bij de Belgische Bond voor Rijwieltoerisme en bij het verbond Leiedal. De eerste eigen organisatie was de Heuvellandtocht. De naam verraad nu nog steeds het loodzware parcours. De organisaties evolueerden mee met de behoeftes van het wielertoerisme en al gauw ontstond de Moerentocht (150km) die nu nog steeds om en bij de 1000 deelnemers telt.

WEBSITE

Op technisch vlak evolueerde de club ook sterk. Ongeveer 10 jaar terug werd als een van de eerste West Vlaamse wielertoerismeclubs gestart met een eigen website en dit zelfs nog voor de grote Belgische Bond voor Rijwieltoerisme.

Blik op de nieuwe website www.wtc-zonnebeke.be

HET NIEUWE LOGO…

Sinds eind 2007 worden alle ritten gereden met GPS en kunnen de leden de opgenomen ritten achteraf downloaden via de website www.wtc-zonnebeke.be

Een GPS opgenomen rit bekeken op Google Earth

MOUNTAINBIKEN

Ook wielertoerisme zelf evolueerde en de hoofdactiviteit bestond niet enkel meer uit “Cyclisme”. Het mountainbiken werd opgestart en sinds drie jaar heeft de club naast het cyclo kampioenschap nu ook een mountainbike kampioenschap. De eigen organisatie in het mountainbiken is “De Nonnebossentocht” die tot ver buiten West Vlaanderen gekend is, getuigen de inschrijvingen van de laatste jaren. Wtc-zonnebeke doet sinds een paar jaar aan sportpromotie, zo worden alle BBR Wintermountainbiketochten integraal terugbetaald aan de leden van de vereniging. Maw het mountainbiken tijdens de winter is GRATIS voor leden van wtc-zonnebeke!

STATUUT VAN VZW

Gezien de sterke groei van de club op het gebied van ledenaantal en activiteiten werd 3 jaar terug besloten een VZW op te richten.

WIELERUITRUSTING

In het bestaan van de ploeg, sinds 1992, werd slechts 2x eerder de kledij gewijzigd. Tijdens de oprichting werd gereden met de gele commerciële truien van Tönnisteiner (zonder de sponsering van lokale bedrijven) en sinds het jaar 2000 met een ontwerp van de firma Walmar. Vandaag werd het kledij-roer volledig omgedraaid en er werd deze keer beroep gedaan op de specialist op het gebied van fietskledij, namelijk DECCA, de professional die kledij fabriceert voor tal van wielerploegen. Zowel het ontwerp en de volledige fabricatie werd aan hen toegewezen en het resultaat mag er zijn.

Het ontwerpen van de kledij

De clichés liggen klaar

Het voorverwarmen van de clichés

Het bedrukken van de truien

Het aan elkaar stikken van de afzonderlijke stukken

VRIJDAG 26 september, EEN NIEUW TIJDPERK

Vrijdag 26 september werd in de Oude Timmerie te Zonnebeke de nieuwe fietsuitrusting van wtc-zonnebeke voorgesteld aan alle leden, sponsors en de aanwezige pers. Aanwezig Schepen van Sport Luc Blondeel was vol lof over de werking en de prestaties van wtc-zonnebeke en zeker dat er steeds rekening wordt gehouden met alle leeftijdscategorieën en zowel cyclisme als mountainbiking beoefend wordt door de leden. Onder de aanwezigen bevonden zich Geoffrey Demeyere, ex beroepsrenner die in de jaren 90 als fietstoerist begonnen is bij wtc-zonnebe. Fietsen heb ik geleerd bij wtc-zonnebeke, aldus Geoffrey en zijn grote trainer was toen Paul Callens, huidig kilometerkampioen bij de club.

Eveneens onder de aanwezigen was niemand minder dan Freddy Maertens, tweevoudig wereldkampioen. Freddy Maertens kwam speciaal naar Zonnebeke want het fietsen ligt hem nog steeds zeer nauw aan het hart. Hij had veel waardering voor het bestuur en de werking van wtc-zonnebeke, die sinds zijn ontstaan in 1990 van een klein wielertoeristenclubje uitgegroeid is tot een volwaardig “cycling en mountainbike team” van ongeveer 60 leden.

Hoogtepunt van de avond was het onthullen van 2 levende poppen, uitgerust in de nieuwe clubkledij, door Freddy Maertens en clublid Jacqueline Mispelaere. Schepen Blondeel mocht de countdown laten lopen en stipt om 20H45 werd de volledig nieuwe website online geplaatst.

Freddy Maertens in gesprek met Schepen Blondeel van Zonnebeke

Geoffrey Demeyere had het over zijn lidmaatschap bij wtc-zonnebeke en zijn beroepscarrière

Freddy in mooi gezelschap, uitgerust in de nieuwe clubkledij van wtc-zonnebeke.

TOT SLOT….

De huidige raad van bestuur bestaat uit:

 • Marc Cruyt; Voorzitter VZW wtc-zonnebeke
 • Filip Rogge; Ondervoorzitter
 • Jan Craeymeersch; Erevoorzitter
 • Daniel Vander Meiren; Secretaris
 • Frankie Vandermeiren; Bestuurslid
 • Yvan Devacht; Bestuurslid

Web: www.wtc-zonnebeke.be

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.