Je was erbij > Overzicht

Kunstschilder Luc Ameel een halve eeuw actief - Poperinge - 19/09/2008

Met een 'geschilderd' bord wordt de tentoonstelling aangeprezen. Een halve eeuw 'zitten' schilderen…dat is wat anders dan daar 'staan' schilderen.

De vele landschappen, hoppevelden, molens en .. boerekarren geven duidelijk weer hoe actief deze Poperingse 'pientere' grijsaard wel geweest is.
Trouwens de hoppebellen zijn als de hoppevelden prominent aanwezig…Het kon er niet aan ontbreken met de naderende hoppefeesten.

In de annex - een appendix - een al even actieve cultuurmens 'Do',. Hij staat er niet als 'kunstzinnige' specimen uit het menselijk ras al zouden zijn allures er wel kunnen voor dienen. Voor de gelegenheid kaal en als altijd enthousiast op de man af verspreid hij (usque ad mortem) zijn hoppe-devotie. Dé Ketenier life.

De hoofdbrok waren de ontelbare tekeningen/schilderijen. In de natuur getekend, gepenseeld, deskundig perspectief, rustbrengend groen.. nostalgisch.

Stad en entourage, behoeders en dragers van het cultureel weefsel vieren mee. De oude gasthuiszusters - zoals bij vele van de gelijkaardige gelegenheden ter stede - herbergen de genodigden tot deze opening.

Op de sculptuur van tabernakelkast van het retabel zien we manna naar beneden dwarrelen… dat manna blijkt hier dan in werkelijkheid hoppebellen te zijn. Wishfull thinking wellicht of .. je weet maar nooit. - Of de bladeren in het medaillion op zij hoppebladeren zijn dat weten we ook niet?

Het voordeel van de gasthuiskapel is altijd dat men er meerdere invalshoeken heeft… Welke schilderij hangt men bij de biechtstoel, hoe stelt men de tafels op stoelen op zodat de grafstenen niet teveel opvallen? Maar de verstandige bezoeker die komt om de tentoonstelling.


Grote en kleine bezoekers, grote en kleine cultuurminnenden, grote en kleine cultuurpromotoren… een keur aan bezoekers. In de marge duidelijk rustgevend. Requiescat.. Hij ruste!

Ze bleven napraten. De kunstkring vierde.

Tekst en foto's : Henri Vandenberghe

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.