Je was erbij > Overzicht

Toeka in BS De Ster - Poperinge - 15/09/2008

OEKA, OEKA, … TOEKA!

Met onze school besloten we om met leefsleutels "Toeka" te werken. We waren wel van plan om het niet gewoontjes aan te pakken, maar om er voor onze kinderen iets speciaals van te maken. Zo werd er gezorgd voor een heus Toeka-pak voor één van de leerkrachten, een nest werd gebouwd en een enorm ei werd gemaakt door de kleuterjuffen.

Zo beleefden de leerlingen van onze basisschool de geboorte van deze ongewone vogel:

Op 15 september werd plots een ei ontdekt door juf Martine. Ze kwam het ons heel vlug vertellen en dan gingen we het wonder bekijken. We hoorden al allerlei speculaties en gissingen. Iedereen had wel zijn eigen theorie. Was het een ei van een paradijsvogel of van een dinosaurus?? We konden het enkel maar raden… Welke rare vogel maakt er nu zo'n nest??? De vogel is gaan vliegen en eieren liggen er niet in het nest … We houden toch een tijdje de lucht in het oog, je weet maar nooit!!

De week daarna opnieuw gerommel in onze school. We hielden het niet voor mogelijk, maar ... er lag een ei in het nest dat we vorige week vonden! En het was niet zomaar een ei: reuzengroot en geel met stippen! Komt daar wel een vogel uit, of wordt het een draak, een dino, ... ???????


Op de kalender staat 30september. Het is zover! Een wiebelend ei! De werkman moest een handje helpen, dit zou toch wel een hele grote vogel worden en inderdaad ... een reuzenvogel! Oooh, aaaah, we stonden er met open mond bij. En wat voor een vogel: rood, blauw, paars en een gele snavel en ... verschrikkelijk groot! Onze kleintjes waren er toch wel wat bang voor, maar het is een hele lieve vogel. De vogel had een rugzak bij, waarin een brief stak. Daardoor weten we nu dat de vogel Toeka heet en bij ons op school komt wonen. Hij wilde ons ook een zoekopdracht geven. In iedere klas zat een woord verstopt en dat moesten we eerst vinden. Kunt u zich de chaos voorstellen toen iedereen vlug vlug naar zijn klas terugkeerde op zoektocht?

Met die woorden moesten we een zin maken, hier is het resultaat: Als de bel gaat stopt het spel, naar de rij gaan doe ik snel. Dit moesten we dan ook direct demonstreren aan Toeka. De duim van Toeka ging omhoog, dus ... ok, de rijen zagen er goed uit.

Toeka vroeg ook om voor vrijdagnamiddag een babyborrel te organiseren voor zijn geboorte en dat willen we natuurlijk ook tot een goed einde brengen.

Indien u meer wenst te weten over Toeka in onze school, neem dan een kijkje op onze website: www.bsdester.be

Tekst en foto's : Martine Viaene, BS "De Ster" Poperinge

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.