Je was erbij > Overzicht

Koekelare Leeft: Tom Helsen - 06/09/2008

Opnieuw kwam er heel wat volk afgezakt naar het Koekelaarse nazomerfestival. Weer of geen weer. In de feesttent achter het gemeentehuis is het echt best wel gezellig. Tom Helsen de man die dankzij Humo's Rock Rally bekend werd, gaf er het beste van zichzelf. Het optreden duurde meer dan een uur en veel mensen kwamen hiervoor speciaal naar de feesttent. Ondertussen waren er massa's jongeren buiten aan het robbedoezen en het stoeien op de kermis. Koekelare kermis of het nazomerfestival werkt opnieuw inspirerend. De output die alle mensen van de organisatie vandaag hebben gegenereerd, is gewoon ongelofelijk. Professionalisme is hen zeker niet vreemd. Tom Helsen, had juist nog een lekkere vismaaltijd verorberd in het Hemelsbreed Verschil waarna hij nog vol van de overvloed, het podium moest beklimmen. Hij stond versteld dat er zoveel volk naar Koekelare was afgezakt. Dit was ook voor hem buiten alle verwachtingen. Voor Tom Helsen trokken zo'n 1200 mensen naar de feesttent.

Aimabel is het juiste woord voor de tweede dag van het Koekelaarse nazomerfestival. Onbevreesd gingen er nu ook heel wat mensen uit hun dak. Het was waarlijk genieten van een geslaagd optreden. Niet dat stofwolken in het rond vlogen, maar het heeft op sommige momenten niet veel gescheeld. Onmiskenbaar kwam het talent van Helsen naar boven. Zijn grote doorbraak kwam er met de hits 'Sun in her eyes' en 'Change yourself'. Nummer die hij ook op het Koekelaarse feestpodium ten berde bracht. Zonder onnodige drukte, maar met een onnavolgbaar stemtimbre, wist hij velen onder ons te beroeren. Rocking with Tom Helsen.

De ticketverkoop voor de drank loopt goed en achter de bar weten ze immers zeer goed wat gedaan. Het is een drukte van jewelste. Gelukkig zijn de medewerkers ook laaiend enthousiast om voor dit drukke feestweekend werkelijk het beste van zichzelf te brengen. Elke jaar is het een blije wederopstanding van mensen die zich voor Koekelare leeft ten volle willen inzetten. Zich hoeven zich zeker niet te schamen om zich met een dergelijke organisatie te verbinden. De meesten zijn er zelfs zeer trots om. Dat is de essentie en die essentie is voor veel mensen soms onzichtbaar. Wie goed zijn ogen opent, moet eigenlijk wel beseffen dat dit alles geen evidenties is. Om alles zoals een geoliede machine te doen draaien, is een werk van lange adem geweest. Dat weten ze bij de organisatie maar al te goed. Ze hebben het opnieuw belangeloos gedaan!

Als we rondloeren en een blik werpen in de feesttent, zien we opnieuw heel wat gelukkige mensen. Een pak mensen die speciaal naar dit weekend hebben toegeleefd en er een jaarlijkse traditie van maken om hier niet te ontbreken. Curieus toch dat in zo'n kleine gemeente als Koekelare een dergelijk groot evenement wordt georganiseerd. Op zaterdag was de inkom alvast gratis. De coryfee zal deze avond nog komen met Les Truttes die een fantastische nieuwe show hebben gemaakt. Uiteraard lusten we ook deze koek na het helse optreden van Tom Helsen. Te vergelijken met een ouderwetse soep zoals grootmoeder die maakt, ver weg van de "minutesoep-toestanden" van vandaag.

Uiteraard gingen we ook eens een blik werpen op Koekelare kermis zelf. Daar was er nog betrekkelijk veel volk te bespeuren en dit alles ondanks de vele regenbuiten die Koekelare en de streek hevig teisteren. Het nirvana van Koekelare kermis is toch wel een kermis met wat extra variatie en eens een ander kraam dan andere jaren. Het is iets wat Dirk Ampoorter, schepen van feestelijkheden hevig heeft bepleit. En om het te realiseren, was het helemaal geen sinecure. Na aardig wat onderhandelen is het gemeentebestuur van Koekelare dan toch in zijn opzet geslaagd. We keken ernaar vol bewondering.

Hoe later op de avond, hoe schoner het volk. Het is eens spreekwoord dat ook in Koekelare zeer toepasselijk is...


Info en foto's: Andy Vermaut.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.