Je was erbij > Overzicht

40edagwandeling met Jef Hoornaert – “De herfst in ons heuvelland ruikt anders” - Westouter - 14/10/2008

Al vanaf 9 uur begonnen de eerste duiven vanuit de ganse provincie te vallen. Na het lekkere potje koffie in “’t Peenhof” te Westouter trok de wandelgroep met 45 man zich op gang richting Franse grens, richting Frans-Vlaanderen. De mist was er de ganse voormiddag onze metgezel zodat de landschappen als magisch-realistische beelden traag voorbijschoven, soms helemaal afwezig, soms fotogeniek wazig hangend in de verte. Een aangename voormiddag, niet alleen voor ons als keuvelende wandelpartners, maar ook voor de vele moutain-bikers en de sporadische paardrijders, allen dezelfde landelijke en zachte wegen opzoekend.

De middagpauze in het café te. Jans-Cappel (F) was welkom en … op het terras zittend kwam de zon eindelijk warmend opdagen en kon ze de mistwolken doorbreken.

Het namiddaggedeelte kreeg bijgevolg een heel andere kleur: mooie vergezichten op Belle, de Zwarte-, Rode- en Kemmelberg, de vele glooiingen... Eindelijk kon onze gids, Jef Hoornaert, zijn uitlegregister opentrekken om er ons te laten kijken naar de verschillende landschappen met hun vele functies, naar de oorlogsbunkers uit de Daladierlinie met in de buurt nog een “authentiek baraksche”, de hoevenbouw, het streekreliëf, mooie brongebieden en keteldalen, het weemoedig lente-achtg gezang van de roodborstjes … Een zijdelings gesprekje met aktieve druivenplukkers onder de zetellift tussen de Bane- en de Vidaigneberg (de wijn is voor later). Nog een klein stukje Hellegatbos (droog en nat),gevolgd door een klein smal kerkwegeltje boven een enig-mooi keteldal openden het eindzicht: Westouter.

Een uiterst geslaagde dagstapper onder leiding van een uiterst goed gedocumenteerde gids die ons heel wat boeiende informatie bracht, doorspekt met eigen verhalen en soms een vleugje passende poëzie. Een aangename wandelgroep waar de menselijke contacten nog wat dieper werden vastgelegd.

Met veel dank aan de fotografen Maurits en Dania voor het puike fotowerk.

Wens je in de toekomst ook – volledig vrijblijvend - uitgenodigd te worden voor de dagstapwandelingen met Jef Hoornaert ? Het kan. Stuur een emailtje naar jozef.hoornaert@scarlet.be met de vraag om uitgenodigd te worden op de wandelingen (er zijn er maar 2 per jaar !) of telefoneer hiervoor op nr. 057/44.67.21.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.