Je was erbij > Overzicht

Archeo7 onderzoekt Grote Markt met groundtracer - Poperinge - 27/10/2008

De stad Poperinge plant voor het einde van de legislatuur een herinrichting van de Grote Markt. Wat de ingreep juist zal inhouden is nog niet bekend. Omdat bodemingrepen bij een vernieuwing van het marktplein onontkomelijk zijn (vb: riolering), voert de Intergemeentelijke Archeologische Dienst Archeo7 (CO7) een inventariserend onderzoek uit. Hieruit moet blijken in welke mate er zich archeologische sporen op de Grote Markt bevinden. Dan kan bij de verdere planning van de Grote Markt rekening worden gehouden met het archeologisch erfgoed van de stad.

Het inventariserend onderzoek gebeurt in 2 fasen, in samenwerking met de stad Poperinge en de provincie West-Vlaanderen. Op maandag 27 oktober 2008 werd de markt ingescand met een groundtracer. Hierdoor kunnen structuren zoals muren, opgevulde grachten en andere sporen waargenomen worden. Dit onderzoek staat in België nog in zijn kinderschoenen en we zijn dan ook blij dat we dit in Poperinge al kunnen toepassen.

Met de resultaten van deze scan zullen dan 2 plaatsen op de Grote Markt gelokaliseerd worden waar in de 2de helft van november 2 proefputten worden aangelegd. Hierdoor kunnen we de resultaten van de scan toetsen aan de echte ondergrond en tevens een idee krijgen van de opeenvolgende archeologische lagen die zich op de markt kunnen bevinden. Deze 2 proefputten worden niet tegelijk aangelegd, maar na elkaar, zodat de hinder op de Grote Markt beperkt is. Ook de wekelijkse vrijdagsmarkt zou geen hinder mogen ondervinden.

De verwachtingen op de Grote Markt zijn vrij hoog gespannen. De markt is al sinds de middeleeuwen het centrum van de stad, wat zeker een hoog aantal sporen kan opleveren. Zo is het bekend dat in de hoek waar onder andere hotel Amfora staat zich een aantal huizen bevonden aan de marktzijde van de Vleterbeek. Verder kunnen er resten van een Romeinse weg onder de Grote Markt aanwezig zijn.

Jan Decorte, archeoloog Archeo7, Intergemeentelijk cultureel samenwerkingsverband CO7, stuurde ons een aantal foto's van het onderzoek.Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.