Je was erbij > Overzicht

Keert Wim Vansevenant voorgoed terug naar Bovekerke? - 05/10/2008

Feestcomité Koekelare werkte mee aan afscheidsplechtigheid op Bovekerks grondgebied

Op zondag 5 oktober organiseerde het Feestcomité van 10u30 tot 12u30 een heel evenement rond de doorgang van Wim Vansevenant in Bovekerke. Het programma startte voor café De Sportvriend met streetband ’t Klein Muzieksje uit Aartrijke.

Om 11uur was er het moment suprème. De familiefietstocht met “1000 voor Wim” kwam dan in Bovekerke aan. Zij konden doorheen de opgestelde triomfboog rijden in de Populierenweg, vlak voor de café. Deze werd versierd met één rode lantaarn en een spandoek. De deelnemers bleven hier tot 11u30 en ontvingen in de Sportvriend een traktaat. Ondertussen kon het publiek er genieten van een aperitiefconcert.“Eernegem en Ichtegem hebben samen 2 beroepsrenners : Jurgen Vandewalle en Wim Vansevenant. Wim Vansevenant hing op 5 oktober de koersfiets aan de haak. Hij was 15 jaar profrenner, een gewaardeerde knecht en recordhouder rode lantaarn (3 maal) in de ronde van Frankrijk. Voor zijn afscheid had de gemeente Ichtegem een groots volksfeest gepland. Voor dit initiatief werd de medewerking van de gemeente Koekelare gevraagd via de schepen voor sport Dirk Ampoorter. Volgens burgemeester Bonny en schepen van sport Brinckman werd er niet gereageerd,” zegt Robert Vande Caveye. Schepen Ampoorter liet zelfs via de media verstaan dat er niet echt een wielerclub bereid was zijn medewerking te verlenen. Robert Vande Caveye:” Het wielersportcomité Koekelare bestaat al 75 jaar en werd niet geraadpleegd. Nochtans was dat uitgerekend de club die gecontacteerd moest worden. Moeilijk te begrijpen,” stelt Robert Vande Caveye, voorzitter van het Feestcomité.

Aandenken van provincie

“Op 1 augustus was ik op de opening van de tentoonstelling van beeldhouwer Johny Werbrouck in de Ster in Ichtegem. Daar ontmoette ik schepen Eric Huyghe en burgemeester Karl Bonny die over het feest van Vansevenant begon. De burgemeester van Ichtegem liet daar verstaan dat hij hoopt op een medewerking. Twee dagen later neemt schepen Eric Huyghe zelf het initiatief en doet een beroep op het Feestcomité van Koekelare. Met ons comité organiseren wij al 5 jaar de grote prijs Eric Huyghe. Tevens konden wij Ivan Delrue in de organisatie betrekken. Hij stelt ons o.a. een triomfboog ter beschikking. Alle sportievelingen van Groot-Koekelare en omstreken mogen naar Bovekerke afzakken. Ik wens Eric Huyghe te bedanken, ” zegt Vande Caveye nog. Schepen Eric Huyghe vertelt:”Op mijn vraag heeft de gemeente Ichtegem een grote foto laten maken voor het afscheid van Wim. Ik ben als schepen zeer tevreden over de samenwerking met het Feestcomité. Ik wens burgemeester Bonny en schepen Brinckman te bedanken dat ze de vroegere en misschien wel de toekomstige gemeente van Wim Vansevenant in het programma hebben opgenomen. Ik zal Wim Vansevenenant ook laten huldigen via een aandenken van de provincie West-Vlaanderen. ”

Eenparig beslist

Schepen Dirk Ampoorter: ”De afgevaardigde van het Feescomité in de Sportraad (de heer Andre Tommelein) wist ons te vertellen dat het Feestcomité geen activiteiten meer kon bij nemen. Ze zouden zelfs uitbollen. Ik heb het Feestcomité daarom niet aangesproken. Enige tijd terug had ik hen al gevraagd voor een samenwerking inzake het organiseren van enkele wielerwedstrijden. Deze samenwerking zagen ze echter niet zitten. Hoe zit de vork nu precies aan de steel? Wel. Na de vraag om mee te werken aan een fietstocht van de schepen van Sport Stefaan Brinckman uit Ichtegem, heb ik contact opgenomen met Rita Devos (Wim's trouwste fan) uit Bovekerke. Ze verwees me door naar Marc Vanhooren lid van de vroegere supportersclub. Na intern overleg liet Marc me weten dat ze beslist hadden niet mee te werken. Ichtegem had inmiddels al beslist om een criterium te organiseren. Ze dachten dat zij maar klein bier zouden zijn ten opzichte van het feestprogramma in Ichtegem. In één van de schepencolleges werd toen met eenparigheid een beslissing genomen om niet mee te werken. Hiervan werd Schepen Brinckman telefonisch op de hoogte gebracht.” In juli werd Dirk Ampoorter opnieuw aangesproken door Schepen Brinckman die hem vertelde dat er toch iets op poten zou gezet worden in Bovekerke. Dirk Ampoorter: “Wij vielen uit de lucht. De burgemeester en ikzelf waren hier helemaal niet van op de hoogte en dit tot halfweg september toen schepen Eric Huyghe een verkeersreglement kwam vragen. Op eigen initiatief heeft hij het Feestcomité gecontacteerd en samen met hen een programma uitgewerkt. Enfin. Eén ding is nu zeker Wim kreeg toch een waardige afscheidsplechtigheid in zijn geboortedorp.” (Andy Vermaut)

En nog meer foto's.

Foto's : Franky Jonckheere / Tekst: Andy Vermaut

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.