Je was erbij > Overzicht

Sint-Sixtusnocturne - Westvleteren - 28/11/2008

Dit jaar kon op vrijdag 29/11/2008 onder gunstige weersomstandigheden de tweede editie van de Sint Sixtusnocturne plaatsvinden. Paraplu's konden thuisgelaten worden, alleen een muts of pet en sjerp waren van doen om het herfstweer te trotseren. De editie van 2007 had duidelijk zijn mond aan mond reclame gedaan, waardoor er zich dit jaar 120 deelnemers meer aanboden voor dit initiatief van de schoolgemeenschap met medewerking van het oudercomité en de Sint Sixtusvrienden. Extra groepswandelingen werden aan het programma toegevoegd. Meer nog dan verleden jaar werd aandacht besteed aan aankleding van de zaal. Reeds vanaf 17u30 schoven de eerste wandelaars aan bij de inschrijvingstafel.

Het parcours was opnieuw feeëriek met kaarslicht verlicht. De rustpunten werden telkens aangegeven met een vuurmand. Aan de eerste halte werden we meteen opgewacht door de heer des huizes. Een eerste blanco vakje op de deelnemerskaart werd gevalideerd en een aperitief + hapje konden genuttigd worden. Hartverwarmende ambiancemakers als "It's a long way to Tipperary" en nog vele andere werden door de "Keibloazers" ten gehore gebracht en klonken tot ver buiten de tent in de kille nacht. De glazen werden geheven en op naar de volgende stopplaats.

Aan de tweede halte werd door engelen een warme kom soep met boterham geserveerd. Hier was het de vrouw des huizes die bij de soepkom stond. Volksmuzikanten zorgen met viool, doedelzak, trekzak, gitaar en nog andere instrumenten voor de muzikale sfeer.Aan de derde halte gekomen voerden enkele leden van het lokale Toneelgezelschap "De Boskanters" in het licht van een volgspot de klucht van "De Kip met de 5 poten" op.

In het duistere Sint Sixtusbos verwelkomden Soeur Sourire en haar (zijn) medezusters de nocturnestappers en trakteerden zij hen op een glühwijn, een jenever of een warme chocomelk. Hier was wel het gezegde "de kleren maken de vrouw" van toepassing, want bij nader toezicht was onder de kap slechts 1 "echte" zuster te bespeuren. Eén zuster wees de bezoekers op de gevaren van de hemelse jenever. Ondanks de aanwezigheid van de duivelse alcoholische dranken, werd toch nog een moment van devotie ingelast.

Via de de met herfstbladeren bezaaide grottedreef werd dan opnieuw de Sint Sixtuszaal bereikt. Ervaren wandelaars van de vorige editie hadden zich voorzien aangepast schoeisel. Koude neuzen,vingers en voeten konden nog snel opgewarmd worden aan de vuurmand.

Terug in de Sint Sixtuszaal werden de deelnemers door enkele leerkrachten met open armen ontvangen en kon de deelnemerskaart ingeruild worden voor een dubbele boterham met kaas of ham en een trappist of een kom warme soep. De zustergemeenschap van Soeur Sourire stelde bij aankomst in de zaal tot hun verrassing vast, dat een van hun medezusters (?) letterlijk "de kap over de haag" gegooid had en glimlachend met opgegeven hand een trappist zat te degusteren in de zaal…. De geneugten van een werelds leven hadden de bovenhand gehaald. Het orgel van "d'Ommelbelle", om beurten aangezwengeld door een orgeldraaier/orgeldraaister, zorgde met populaire levensliederen voor de muzikale animatie in de zaal tot …... in de late uurtjes.

De organisatie blikt tevreden terug naar de nocturne 2008 en is nu al aan het brainstormen over de editie 2009 om met eventuele aanpassingen (parcours, …) hun trouw en tevreden publiek kunnen blijven verrassen. Op naar Sint Sixtusnocturne 3e editie.

Dank aan Ivan Pareyn voor het verslag en de foto's.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.