Je was erbij > Overzicht

Chris Bernaert blijft niet bij de pakken zitten - Koekelare - 21/11/2008

We waren er inderdaad niet bij op dinsdagavond bij de felle brand bij Chris Bernaert. Dit had alles te maken met het feit dat ikzelf in Berchem aanwezig was voor een sprekersopleiding. Woensdagmiddag toen ik terug thuis kwam en van de bus stapte, kwam mij onmiddellijk iemand het verschrikkelijke nieuws vertellen. De atelier van Chris Bernaert was volledig in rook opgegaan. Toen Chris op bezoek was bij een potentiële klant is zijn atelier volledig afgebrand. Chris blijft echter niet bij de pakken zitten en is vast van plan om komende dinsdag opnieuw zijn winkel te openen. Chris:"Desnoods moet ik 24 uur op 24 uur werken." Het was inderdaad als je de beelden aanschouwt, een enorme brand in Koekelare. De brandweer van Gistel en Koekelare kwamen ter plaatse en hebben er waarlijk hun beste beentje voorgezet. Ze dienden tot 07uur 's morgens aanwezig te blijven om zeker te zijn dat ze het vuur echt onder controle hadden gekregen. Er waren immers op de avond van dinsdag 18 november ook verschillende ontploffingen te horen. Voor Chris Bernaert zijn deze feiten uiteraard een ramp. Heel zijn atelier was pas vernieuwd, ook werden er nog niet zo lang geleden een nieuwe antieken poort en nieuwe vensters geïnstalleerd. Kosten noch moeite hadden ze gespaard en dan kom je dit tegen. Leuk is anders. Een achttiende eeuwse antieken kast, meubels van klanten.

Je mag er niet aan denken dat je hier zelf het slachtoffer van wordt. De eternietplaten sprongen kapot en kwamen als ongeleide projectielen tegen de ramen aan de overkant terecht. Hierdoor raakten de ramen van de appartementen aan de overkant beschadigd waaronder de ramen van de diëtiste Lies Vandersyppe en Mireille Willaert. Gelukkig is hier niemand door gewond geraakt. Germain Tratsaert bevestigt ons de voornoemde oorzaak van het gebarsten glas in tal van ramen aan de overkant. Na de toneelvoorstelling in de Balluchon kwamen heel wat kijklustigen naar de brand kijken. Chris Bernaert wenst langs deze weg ook al heel wat mensen te bedanken. Eerst en vooral iedereen die zijn steun heeft betuigd en hem een hart onder de riem heeft gestoken. Een mevrouw uit Oostende wil hen zelfs een naaimachine ter beschikking stellen. Chris Bernaert wenst ook Andy Eeckloo te bedanken die hem na de gebeurtenissen speciaal een hotelkamer ter beschikking heeft gesteld. Chris Bernaert blijft echter niet bij de pakken zitten. "We moeten vooruit. Ik ben uiteraard nog altijd zwaar onder de indruk van de feiten. Ik kan het me bijna niet bevatten dat ik zoveel kwijt ben." Zijn vriendin Chantal Pieters heeft er ook een trauma aan over gehouden:"Bij het minste geluidje dat je nu hoort, denk je dat er terug iets gebeurt, dat het terug brandt. De dakgoot is tevens beginnen branden en toen dachten we eventjes dat alles weg zou zijn. Het is ongelofelijk."

Eigenlijk mag Chris nog zeer gelukkig zijn. Het is een wonder dat bij deze ramp niemand gewond raakte... De brandweer heeft in deze echt wel kordaat opgetreden. Het kon allemaal nog veel erger geweest zijn. Laat ons positief blijven... Zelfs een volière kon van onder het puin gered worden... Het diertje heeft doodsangsten uitgestaan... Binnenkort kunnen we u nog extra nieuws vertellen.

(tekst en foto's Andy Vermaut)

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.