Je was erbij > Overzicht

Opening van cultuurzaal De Balluchon - Koekelare - 14/11/2008

Op vrijdag 14 november om 19 uur werd in Koekelare feest gevierd. De officiële opening van de cultuurzaal de Balluchon is een feit. We werden uitgenodigd door burgemeester Patrick Lansens en schepenen Eric Huyghe, Dirk Ampoorter, Tom Pollentier, schepen van cultuur Kelly Tanghe en gemeentesecretaris Lode Claeys voor enkele zeer charmante momenten. Er werd ons volledig gratis een schitterend avondvullend programma aangeboden. Het was een historisch moment om de eerste voorstelling in de nieuwe cultuurzaal (de vroegere BLO-site) mee te maken. Tevens werd ook het kunstwerk onthuld van Johny Werbrouck en dit op het pleintje voor de cultuurzaal. De mooie handen die naar elkaar reiken zijn een ode aan de Koekelaarse vrijwilliger die zich dagdagelijks voor zijn medemens inzet. Ze vormen de toekomstige motor voor het gebruik van de cultuurzaal.

Na de onthulling van het prachtige kunstwerk was er tevens de onthulling van de gedenkplaat in de foyer. Beide onthullingen werden geleid door onze gouverneur van West-Vlaanderen de heer Paul Breyne. Na deze plechtige onthullingen vormde de burgemeester samen met het schepencollege een erehaag om alle genodigden te verwelkomen. Iedereen was in zijn nopjes. De genodigden keken vol bewondering naar de mooi in rood gekleurde inkomsthall (foyer). Alles ruikt uiteraard nieuw. Het was een eer om dit te kunnen meemaken.

De genodigden namen tevens een plaatsje in de rode uitklapstoelen. Er werd wat gekeuveld en bijgepraat en er werden handen geschud. Daarna startte de gemeente met een powerpointpresentatie over de bouw van de cultuurzaal. Het was knap en professioneel, maar elke foto werd omgeven door een rood randje. Dit paste dan ook perfect bij de rode klapstoelen en de rood geschilderde foyer. Ja, ja... Je ziet het onmiddellijk, hier is zwaar over nagedacht. 7 jaar is men bezig geweest met de realisatie van de cultuurzaal. De gemeente diende dit volledig uit z'n eigen kas te betalen. Wat eerst slechts een kriebel was, is nu een prachtige creatie geworden. De verenigingen van Koekelare mogen blij zijn, want nu hebben ze hun neutrale cultuurzaal...

De spots werden zoals ik al zei gericht op het proces van de totstandkoming van de cultuurzaal. Op die manier wou de gemeente op een fijne manier tonen hoe een idee rijpt en welk gewroet er mee gepaard ging om dit idee echt te gaan realiseren. Een gemeente kan zijn aannemer niet zomaar kiezen. Ze is steeds gebonden aan openbare aanbestedingen en de wet op de overheidsopdrachten. Voor het ontwerp van de culturele zaal werd een wedstrijd uitgeschreven en dit tevens ook voor de naam: de Balluchon. De Balluchon was de zak die de bietenmannen op hun rug meedroegen. De naam is een confrontatie met de harde tijden van weleer. De bietenmannen, de culturele ambassadeurs van Koekelare, de hoofdstad van de Fransmans, krijgen zo extra gemeentelijke eer... Hun Balluchon zal nog tot heel veel vermaak leiden. We zullen er onze stress kwijt kunnen... We zullen er kunnen onthaasten. Het ware genot moeten we nog echt leren kennen. Voor elk wat wils... Ik heb alvast op deze eerste avond in de Balluchon veel plezier beleefd. De realisatie van deze cultuurzaal heeft zeker een intrinsieke meerwaarde voor Koekelare en omstreken.

Saartje Vandendriessche (hoe kan het ook anders) was in het rood. Ze had zwarte enkellaarsjes (bottines zouden de Fransmans zeggen) aangetrokken met in het oogspringende rode beenwarmers, zwarte panty's en een rode jurk in hetzelfde rood als de beenwarmers. Mmm. Dat had ze netjes uitgekiend. Haar taal was al even verzorgd als de kleding die ze droeg. Als gastvrouw mocht ze er zeker wezen... Op een hartelijke en spontane manier deed ze de sofagesprekken met burgemeester Patrick Lansens, architecten Marc Felix en Jan De Busschere, cultuurschepen Kelly Tanghe en uiteraard onze sympathieke en volkse gouverneur van West-Vlaanderen de heer Paul Breyne. Saartje Vandendriessche... Je hebt dat goed gedaan. Ze heeft er ook voor gezorgd dat iedereen vlot aan het woord kwam. Er waren geen haperingen. Het was een voortreffelijke organisatie.

Ondertussen waren er pittige tussenkomsten van "Aksident". De ober en zijn stagiair die op een grappige manier wat afwisseling wisten te brengen. De sofagesprekken waren leerrijk en zeker niet saai. Het is eens wat anders dan ellenlange speechen.

Er was tevens ook een prachtig gastoptreden van de komiek Piv Huvluv met zijn muzikaal stand-up comedy programma "Single Man". Dit werd gevolgd door een spetterende uitgebreide receptie met ruim assortiment koude en warme hapjes en als afsluiter... ja, ja Belgische frietjes voor iedereen.

De dag na de officiële opening was er in de namiddag van de 15de november tevens een grote opendeurdag. Iedereen kon een kijkje gaan nemen. De burgemeester, schepenen en gemeentesecretaris organiseerden daarvoor een rondleiding. De opendeur startte om 14uur en eindigde om 17u30, want ’s avonds was er al de eerste opvoering (de première) van “Wie mijn dochters wil beminnen”, een prachtig blijspel in een regie van Luc Brouckaert uit Leke. Uiteindelijk waren er hiertoe 6 opvoeringen in de spiksplinternieuwe cultuurzaal met in zijn totaliteit 1800 toeschouwers. Wie gebruik wil maken van de gloednieuwe cultuurzaal, dient contact op te nemen met Virginie Hellebuyck van de dienst cultuur, haar telefoonnummer is 051/58 09 05!

Info en foto's: Andy Vermaut

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.