Je was erbij > Overzicht

Syntra Vlaanderen bekroont patroon-opleider Joseph Baccarne en zijn oud-leerling Arne Deloffer die nu de zaak overgenomen heeft - Ieper - 30/11/2008

Al doende een beroep aanleren - ook voor minder frequente beroepen!

Onlangs kwam de jongste schoenmaker van ons land, Arne Deloffer uit Ieper, op TV. Zeker in de crisisperiode worden niet alle versleten lederwaren weggegooid maar hersteld. De schoenmakerstiel is een knelpuntberoep. Er zijn weinig jonge afgestudeerden op de arbeidsmarkt en er zijn weinig jonge zelfstandigen.. Sommige beroepen, zoals schoenmaker-hersteller kan je niet op de 'klassieke' schoolbanken leren.

De leertijd bij Syntra Vlaanderen, "het leercontract" is gekend in heel wat traditionele beroepen. Iedereen heeft wel een leerling in opleiding gezien in het kapsalon of in een restaurant; dat dit mogelijk is in minder traditionele beroepen, is minder bekend.

We vragen rechtstreeks aan Arne hoe dit werkt: Einde schooljaar 2006 was ik de schoolbanken moe en wilde ik een beroep aan leren in de 'praktijk'. Veel afwisseling en veel contact met andere mensen was voor mij een belangrijk punt.
Toevallig zag ik een advertentie van schoenmakerij Josini die een leerjongen zocht. Na het ondertekenen van een leerovereenkomst bij de leertrajectbegeleider kon ik onmiddellijk aan de slag.

Arne: Heb je dan ook les gevolgd om dit beroep aan te leren?

Naast de cursus maatschappijgerichte vorm, kreeg ik een cursus 'op eigen maat' waarin ik via een aantal opdrachten en met een goede begeleiding een theoretisch inzicht kreeg in alle aspecten die te maken hebben met het vak. Op het einde van de opleiding heb ik een praktijkproef moeten afleggen onder toezicht van een externe jury bij mij patroon-opleider. Ik slaagde erin met grote onderscheiding. Om mij echt voor te bereiden om mijn eigen zaak op te starten, heb ik in het laatste jaar van mijn leerovereenkomst een cursus bedrijfsbeheer gevolgd in Syntra Ieper. Inzicht in boekhouding verwerven was goed meegenomen.

Joseph, nog een goede raad aan uw opvolger?

Hard werken in dit beroep is de boodschap. Maar het is ook belangrijk dat je als vakman contact houdt met de collega's en bvb via een beroepsvereniging de belangen verdedigt van de schoenmakers!

Leertrajectbegeleider Eric Dehondt: Een laatste bedenking?

Er is een mooie toekomst voor de jongeren die met het systeem Leertijd bij Syntra Vlaanderen een beroep hebben aangeleerd . Een VDAB studie bij 80000 Vlaamse schoolverlaters van 2006-2007 bevestigt deze resultaten voor wat de leertijd betreft. Maar liefst 92.4 % van de West-Vlaamse schoolverlaters die leertijd genoten vonden binnen het jaar werk .Dank aan Eric Dehondt, leersecretaris Syntra Vlaanderen, voor de info en foto's.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.