Je was erbij > Overzicht

Drumband El Fuerte ineternationaal kampioen - Koksijde - 12/05/2008

DRUMBAND EL FUERTE UIT KOKSIJDE veroverde op pinkstermaandag 12/05/08 de titel van internationaal kampioen der lage landen met 80.45 procent op het internationale tornooi te Hamont. El Fuerte kent geen grenzen. Op zondag 23 september 2007 werd Drumband El Fuerte en zijn tamboer-majoor DELPORTE Jurrie provinciaal kampioen te Otegem. Zo werden ze geselecteerd om deel te nemen aan het nationale tornooi op zondag 21 oktober '07 te Wevelgem, waar ze nationaal kampioen werden met een score van 84.4 %, Tamboer-Majoor DELPORTE Jurrie behaalde een monsterscore van 92.8 %. Op de eerste en de tweede Pinksterdag organiseerde de Koninklijke Harmonie St.-Cecilia uit Hamont in samenwerking met Vlamo de tweejaarlijkse Internationale Mars- en Showwedstrijden der Lage Landen.

Aan de hand van de prestaties van een korps van de voorbije jaren, werd ze al dan niet uitgenodigd door de organisatie, waardoor deze wedstrijd heel hoog staat aangeschreven binnen de kleine wereld van de muziek. Het is m.a.w een eer voor een korps om aan het tornooi te mogen deelnemen. Door de nationale titel van Drumband El Fuerte werden zij uitgenodigd op het internationale tornooi te Hamont. Dit jaar namen meer dan 40 korpsen deel aan het internationale tornooi, komende uit Nederland, Duitsland, Tsjechië, Oostenrijk en België. In totaal namen meer dan 2000 muzikanten deel aan het tornooi en kwamen meer dan 9000 toeschouwers hun kunnen beoordelen. Alle optredende korpsen werden beoordeeld door een internationale jury en hun beoordeling is onherroepelijk. De wedstrijden werden onderverdeeld in negen disciplines. Drumband El Fuerte, nam aan het tornooi deel met 58 slagwerkers en schreef zich in voor Discipline A - Ab als Lyrakorps, dat zijn korpsen waarvan de bezetting is samengesteld uit lyra's aangevuld met ongestemde slaginstrumenten.

Elk korps had voor zijn optreden maximaal acht minuten ter beschikking. Tijdens deze tijd dienden, al marcherend, twee muziekwerken uitgevoerd te worden met een tussenpauze van 16 maten tussen de twee werken.
Tamboer-Majoor DELPORTE Jurrie koos voor de muziekstukken "MAD MAN DRINKS TEQUILA" geschreven door respectievelijk Dirk Jan VAN GRONINGEN en CHUCK RIO en "INDIANA" geschreven door TM Jurrie DELPORTE en John WILLIAMS. Als tussenstuk kozen ze voor "BUMP 'n GRIND" geschreven door de Amerikaanse UCM Marching Mules Drumline.

De jury beoordeelde de uitvoering naar volgende rubrieken:

 1. klankverhouding en klankhalte
 2. techniek en articulatie
 3. dynamiek en nuancering
 4. ritmiek en samenspel
 5. interpretatie
 6. repertoire
 7. marsorde
 8. presentatie

De gemeente Koksijde heeft een vereniging waar het meer dan ooit trots op mag zijn. Dit jaar vertegenwoordigt 'El Fuerte' zijn prachtgemeente Koksijde meer dan twintig maal, op prestigieuze stoeten, tornooien en taptoe's dit zowel in ons eigen België, maar ook in Nederland als in Frankrijk. Voor meer info: www.elfuerte.be, Jurrie DELPORTE, Zeelaan 1 Koksijde, jurrie@telenet.be

Info en foto: Sofie Hennebel / Jurrie Delporte

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.