Je was erbij > Overzicht

Met de Spaenhiers naar Expo 58 - Koekelare - 25/05/2008

We trokken op zondag 25 mei 2008 met de Spaenhiers naar expo '58 waar we een dag doorbrachten aan de voet van het Atomium. Uiteraard gingen wij vooraf gretig smullen nabij Mini-Europa. De Spaenhiers of de lokale archeologisch-historische kring van en voor Koekelare zorgden voor een prachtige dag.

In onze wandeling naar het Atomium kwamen we onder andere bij een oude brandweerwagen uit Kortemark. Het was de gelegenheid bij uitstek voor de Koekelaarse brandweercommandant Germain Tratsaert om er een kleine "fotoshoot" bij te nemen. Na het aanschouwen van al dat moois uit vervlogen tijd, was het tijd voor ons om het Atomium te bezoeken. Een gids stond netjes op ons te wachten en dit alles op het afgesproken uur.

Onder andere zagen we dat het Atomium ook een invloed had op de autombobielconstructeurs, zoals de BMW die toen op een rondrijdend bolletje leek. De Fransen hebben zich hiervan weliswaar niks aangetrokken met hun Citroen DS. Enfin. Los van dat alles was het toch eventjes slikken om te zien in welke omstandigheden het Atomium is gebouwd Het is zelfs zeer verwonderlijk dat er met de constructie van het Atomium slechts één dode is gevallen.

Voor sommigen onder ons deed het een beetje akelig aan. Als je langs de trap gaat en naar beneden kijkt, dan word je soms een beetje draaierig. Al bij al hielden de meeste leden van de Spaenhiers zich uiterst kranig. Je moet er iets voor over hebben om de sfeer van expo '58 eens op te snuiven. Het was vooral een prachtige belevenis en voor mij zelfs de eerste keer dat ik het Atomium kon aandoen. Ik was hierbij zeker niet de enige.

Uiteraard keek iedereen uit naar het bezoeken van de panoramazaal (bol) in het Atomium. Van hieruit heb je een prachtig zicht op Brussel en de rand. Je kan zowel het "Justitiepaleis" in de verte aanschouwen als het "Koninklijk paleis" wat dichter bij. Het Atomium, dat werd ontworpen om België te vertegenwoordigen op de Wereldtentoonstelling van 1958 in Brussel, zou volgens plan enkel tijdens de 6 maanden durende Expo, van 17 april tot 19 oktober 1958, blijven staan. Vijftig jaar later is dit architecturale pareltje echter nog steeds een van de bekendste en meest bezochte bouwwerken ter wereld.

Na het Atomium hadden we de gelegenheid om het Paviljoen van het Geluk te bezoeken. Dit is een paviljoen gebouwd met meer dan 40.000 Belgische bierkratten. Hier wordt in kleine stilstaande treintjes met beeldscherm de geschiedenis verteld van de wereldtentoonstellingen. Dit paviljoen werd opgetrokken in de geest van de periode vóór de Expo 58, maar met materialen die recycleerbaar zijn. Hierdoor beantwoordt het hele project aan strikte ecologische doelstellingen, doordat het geen afval voortbrengt. In dit paviljoen van geluk werden tevens ook kaarten uitgedeeld waarin je wensen kon deponeren. Binnen 50 jaar zal deze fles terug geopend worden... Weinigen van ons zullen dan nog in leven zijn. Expo '58 '08 zal dan in 2058 nog eens herdacht worden met de wensen van de mensen van 50 jaar geleden... Sommigen wilden hier liever niet aan denken, anderen vulden dan weer naarstig kaartjes in voor de generatie van morgen.

Eigenlijk hadden we ook heel veel geluk. Het was prachtig weer. Het nieuws was juist doorgesijpeld dat de Koekelaarse fontein wordt behouden. Dit was de gelegenheid bij uitstek om met het warme weer, de blijdschap hieromtrent uitbundig te vieren. Ik kan het je verzekeren. Het deed massa's deugd... Daar in de fontein voor het Atomium. Een gewone douche heeft er niks aan.


Info en foto's: Andy Vermaut

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.