Je was erbij > Overzicht

Een nieuwe king of barbecue - Koekelare - 02/05/2008

Groot nieuws. Kurt Dekoninck uit de West-Vlaamse gemeente Gistel, maar met roots uit Koekelare is sinds enkele dagen in het bezit van de grootste mobiele “Oklahoma-combi-barbecue” van België. Barbecueën is voor Kurt Dekoninck dan ook een uit de hand gelopen hobby. De barbecue is 6 meter lang en 1m60 breed. Het is een 4 in 1 concept geworden met aan de ene kant een Oklahoma waar indirect gebarbecued wordt en gerookt. Indirect “barbecueën” is de nieuwe revolutionaire manier van barbecueën op de warme luchtstroom. Deze luchtstroom wordt geproduceerd met harde houtsoorten zoals beuk en eik en dit alles voor een stabiele warmte. Hieraan worden druivenranken en laurierblaren toegevoegd om een prachtig rookaroma te bekomen. Langs de andere zijde van de barbecue treffen we een klassiek verstelbare grill aan op houtskool, maar met daarbij een wokcompartiment. De nieuwe barbecue weegt 1400 kilo en is afgewerkt in inox. Om het toestel te maken waren er 150 werkuren nodig. Het werd gefabriceerd door de firma “metaalcomfort” uit Oostende. Het geheel wordt overkoepeld door luifels van twee maal drie meter naar gelang de keuze “Oklahoma of klassiek”. Het unieke aan de zaak is dat alles met elkaar gecombineerd kan worden… Alles kan dus ook tegelijkertijd werken. Maar er is meer om klassiek te barbecueën op houtskool gebruikt Kurt “Flamycoco” van de firma Auxilmat. Dat zijn houtskoolbriketten gemaakt uit 100 procent kokosschaal. Er wordt dus geen één boom voor gesloopt. Het grote voordeel van deze “Oklahoma-barbecue” is het feit dat de vetten links worden afgeleid en opgevangen. Dit betekent dat er minder giftige stoffen vrijkomen door verbrande vetten op de vuurhaard. Er is dus ook geen steekvlam meer die het vlees zwart brandt. Een betere cholesterol is het gevolg en de barbecuebereide gerechten zijn supergezond. Kurt Dekoninck gaat ook minder vetten gebruiken voor wat de marinades betreft. Kurt Dekoninck: ”We werken met droogmarinades. Dat zijn kruiden waar zout ingekapseld is. Deze kruiden leggen een film rond het vlees en dringt er maximum anderhalve centimeter door. Voordeel is het feit dat je geen olie meer gebruikt. De kern van het vlees behoudt zo zijn natuurlijke smaak en zo blijf je het vlees goed doorproeven…De realisatie van de grootste mobiele “Oklahoma-combi-barbecue” van België heeft Kurt Dekoninck te danken aan zijn beschermheren met name Peters Farm uit Nederland, Ganda Ham, Breydelspek, Dekeyzer-Ossaer, Degens (kruiden en marinades), Auxilimat barbecueproducten en met de firma metaalcomfort uit Oostende. De zomer is in aantocht. Het barbecuegevoel begint voor iedereen te kriebelen..

Wie de demonstratie van deze barbecue wil bijwonen wordt op dinsdag 20 mei vriendelijk bij Kurt Dekoninck uitgenodigd. Naast een een hapje en drankje zal Kurt Dekoninck immers ook de vooruitzichten van “bbq team Matthias” naar internationale tornooien uit de doeken doen. Oostenrijk, Amerika, het Belgisch kampioenschap,en wereldkampioenschap liggen alweer in het verschiet. Graag een seintje voor uw aanwezigheid en het aantal personen voor 14/5. Aanvang : 20 mei om 19 uur, locatie : BBQ village traiteur Matthias, Provincieweg 12 te Gistel.

Een overzicht uit enkele internationale reacties op de grootste “Oklahoma-combi-barbecue” van België

 • David Roxborough:” Very cool smoker. He will be able to feed a lot of people with that cooker..”, president World Barbecue Association.
 • Rolf Zubler:”This is in fact the most beautiful smoker I have ever seen, since I make barbecue. Congratulations.Meanwhile we established beside all the other acitivitys the club of SELF BUILD SMOKERS, which you are most welcome.The idea comes from Las Vegas, where they had this meeting club for the tv stations in 1999 on my intention, and it became famous to be invited by one of the accepted teams cooking on the self build smoker.More about that when we see each other.See Werner Attingers self build named ATTI 1 which is so unique that I think that he would win the price of the technical perfection. I copy in Werner, because he might has the place to make this first ever self build club meeting real next year.”

Zie ook www.world-barbecue.com

Tekst en foto’s Andy Vermaut.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.