Je was erbij > Overzicht

Trommelfluit viert verjaardag met optocht - Ieper - 10/05/2008

IEPER - Een pak ervaren folkmuzikanten in historische kostuums met trommels en houten fluitjes. Dat is Trommelfluit. Zaterdag nodigde het gezelschap voor zijn 21-jarige bestaan ('We zijn volwassen!') collega's uit Binche, Spanje, Engeland en Frankrijk uit.

In 1987 kwam oud-Ieperling Hans Quaghebeur, een van de leidende muzikanten bij Kadril, op het idee om de reus Nikolaas de Kanonnier in de Kattenstoet te laten begeleiden door de oorspronkelijke trommel- en fijfermuziek uit de zeventiende eeuw. Hij verzamelde dertig ervaren muzikanten uit het Vlaamse folkwereldje en speurde naar het juiste repertoire in oude handschriften.

Het gezelschap, met leden van folkgroepen Kadril en 'tKliekske en het Brabants Volksorkest, luistert stoeten en historische optochten op in binnen- en buitenland.

'De muziek die we spelen is net als onze kostuums historisch correct', zegt Hans Quaghebeur. 'We zijn gekleed in het uniform van de Zwitsers, die na de belegering van Ieper met Louis XIV de stad binnentrokken. We schuimden daarvoor het halve continent af: de brede hoeden in konijnenvilt vonden we nog in Spanje, de zeventiende-eeuwse schoenen lieten we maken in Algerije. Voor onze 21ste verjaardag krijgen we nu ook voor het eerst een vers hemd: een trouwe kopie van een echt zeventiende-eeuws hemd, dat recht uit Parijs komt.'

Trommelfluit heeft ook een eerste cd uitgebracht. Dat werd zaterdag gevierd in Ieper met een trommel- en fijferfestival. Samen met de bevriende groepen trok Trommelfluit tussen 14 en 15 uur door de centrumstraten van de stad. Om 16 uur verzorgden ze een gratis concert op de binnenkoer van de Lakenhallen. Op hun cd, die dan werd voorgesteld, staan heel wat traditionele melodieën uit onze streken: Ieper, Poperinge en Frans-Vlaanderen.

Dank aan Piet Lesage (Het Nieuwsblad) voor de info en aan Luk Dombrecht voor de foto's.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.