Je was erbij > Overzicht

Een glasraam op de speelplaats van het Sint-Martinusinstituut van Koekelare als aandenken van het schooljaarproject Martinus - 02/03/2008

Het Project Martinus begon op zondag 9 september in de Sint-Martinuskerk. Symbolischer kon het al niet. In die kerk vonden we veertien verwijzingen naar Martinus, de kluizenaar, de bisschop, de militair, de man die deelde. Op zondag 2 maart werd het project plechtig afgelsloten. En zoals het de gewoonte is, willen we graag dat elk project een stempel nalaat. Dat er op school een merkteken is dat de herinnering aan het project levendig houdt. En die blijvende herinnering wordt het brandraam met Martinus.

Precies 50 jaar geleden werd het gemaakt voor de kloosterkapel. Die kapel was een architecturaal pareltje van Arthur Degeyter. De brandramen in de kapel verbeeldden Martinus, Vincentius en Audomarus. Het ontwerp was van Cyriel Maertens uit Sint-Andries-Brugge. De nu 89-jarige Maertens studeerde kunstacademie in Brugge, Munchen en Berlijn. Werk van hem vind je in o.a. in de Sint-Trudo-abdij van Sint-Kruis, In de Godelieve-abdij van Gistel, in de O.L.Vrouwekerk van Veurne, in de kerk Bredene en noem maar op. Zijn werk is sober, met geometrische vlakken, typerend voor de jaren 50. Toen de kloosterkapel in 1999 gesloopt werd om het Meunyckenhof uit te breiden, besefte de directie van het Meunyckenhof de waarde van het kunstwerk. Ze hebben het brandraam heel zorgvuldig bewaard en hoopten op een nieuwe bestemming. Nu prijkt het Sint-Martinusluik dus op de speelplaats van het Sint-Martinusinstituut.

Op het werk staat Martinus afgebeeld. Hij staart rustig voor zich uit. Voor ons een verwijzing naar de kluizenaar die in het reine leeft met zichzelf. Hij draagt ook een zwaard, het zwaard waarmee hij zijn mantel deelde.

Dit brandraam is een blijvende herinnering aan het pedagogisch project 2007-2008 en het moet directie, leerkrachten en leerlingen verder inspireren tot folklore en gezelligheid, tot ascese en de zoektocht naar jezelf, tot de sociale ingesteldheid om te delen…


Foto's: Dieter David / Info: Luc Van de Sompele, directeur

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.