Je was erbij > Overzicht

Vrijlating buizerd in Vrijbos - Houthulst - 12/03/2008

Het Vogelopvangnetwerk Westland liet op woensdag 12 maart een buizerd vrij nabij het Vrijbos te Houthulst. Het dier werd vrijgelaten na een herstelperiode van een maand in het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren te Beernem. De roofvogel werd er opgenomen met een gewonde vleugel en na een maand revalidatie en het toedienen van de nodige verzorging krijgt het zijn vrijheid terug in de buurt van waar het werd gevonden.

De buizerd werd op 16 februari 2008 gevonden door inwoners van de gemeente Langemark-Poelkapelle langs de Houthultseweg op de gemeentegrens tussen Houthulst en Langemark-Poelkapelle. Het dier lag op de grond, kon niet meer vliegen. Ze konden de buizerd vangen en staken het in een kartonnen doos en contacteerden het VON Westland, het VogelopvangNetwerk Westland.

Het Vogelopvangnetwerk Westland is een netwerk van vrijwilligers die instaat voor de telefoonoproepen inzake gewonde en gekwetste in het wild levende dieren. Het netwerk overkoepelt de gemeenten Ieper, Poperinge, Heuvelland, Wervik, Mesen, Langemark-Poelkapelle, Zonnebeke en Vleteren. Door de 24/24 uur telefoonpermanentie is er steeds iemand die de oproeper met woord en daad kan bijstaan. In sommige gevallen is het voldoende om de vinder nuttige raad te geven. Als het om een ziek/gekwetst wild dier gaat, komt er steeds een vrijwilliger ter plaatse en deze brengt het gekwetste dier over naar het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren te Beernem.

Een buizerd is een dagroofvogel die regelmatig wordt waargenomen in de streek. Het is één van de grotere roofvogels en jaagt op kleine dieren zoals muizen, ratten of kevers. Daarnaast is hij verzot op aas. Het gewonde dier zou niet overleefd hebben aangezien het zijn vleugels meer als nodig heeft om levende prooien te vangen. Het had een scheur in de vleugel. Dit werd genaaid en kreeg een maandlang de nodige deskundige verzorging toegediend door de medewerkers van het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren te Beernem. Vandaag is het dier voldoende aangesterkt, heeft het bewezen opnieuw op prooien zoals muizen en ratten te jagen en te vangen. De vrijlating vond plaats zo dicht mogelijk in de buurt van waar het dier destijds gevonden werd. Ook de vinders werden verwittigd en waren fier dat hun oproep het dier geholpen heeft.

Mensen die een gekwetst of verzwakt dier vinden: bel op telnr. 0494 16 07 88.
Meer info over het Vogelopvangnetwerk Westland: Maarten Willems, coördinator: 0475 47 81 37 of www.debron.be

Groepfoto's van de vrijlating van de buizerd: van links naar rechts: Ria Cools, André Timperman, Maarten Willems (Coördinator VON), Bram Vandenkerckhove Caroline Timperman, Kim Vandenkerckhove, Veerle Wyffels en de kindjes Sam en Elen.

Plaats: Belgische Militaire Begraafplaats te Houthulst

Info en foto's: Sofie Butaye, De Bron vzw.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.