Je was erbij > Overzicht

Internationaal draaiorgelfestival - Veurne - 21/06/2008

In Veurne vond op zaterdag 21 juni 2008 opnieuw het internationaal draaiorgelfestival plaats.

Veel handelaars hadden bij deze gelegenheid hun beste beentje voorget met speciale acties en kortingen voor klanten.

Aandacht voor belleman Joris Goens die het festival aankondigt en nadien vraagt of iedereen het heeft gehoord.

Iedereen kon een handig foldertje krijgen waarmee je een wandeling langs de draaiorgels kon maken. Op de grote markt stond het merkwaardige concertorgel VICTORY uit de ateliers van J. Verbeeck. Het orgel is eigendom van de familie Kelders. Het is het grootste transportabel orgel ter wereld. Het is een multifunctioneel pijporgel met 24 registers, waardoor een uiterst gevarieerd repertoire kan opgebouwd worden.

De Antwerpse snorrenclub was naar Veurne afgezakt.

De LOCOMOTION is eveneens een orgel uit de stal van de familie Kelders. Samen met de Victory gaven ze gezamenlijk een recital. De Locomotion is voorzien van alle nodige straatregisters als viool, bourdon, cellest, cello en undamaris. Het bezit ook alle dansorgelregisters zoals jazz, flute, piston, bariton en xylophone.

Sommigen zetten reeds een dansje in.

Het volgende concertorgel werd gebouwd in Parijs door de befaamde orgelbouwer Gavioli tussen 1895 en 1900. Hij ontwikkelde de kartonnen boeken met geponste gaatjes, die een onbeperkte speelduur toelaten. Kortom, de basis van de draaiorgels die we nu kennen. Door toeval kan de Britse familie Welis het orgel aanschaffen en na twee jaar intensief labeur in 1998 weer bespeelbaar maken. Het orgel is gemonteerd in een historische vrachtwagen. Ooit deed de wagen dienst voor graantransport in Liverpool.

De Marenghi: oorspronkelijk een dansorgel dat in 1912 door de orgelfabriek Marenghi in Parijs werd gebouwd. Het orgel speelde enige jaren in Vlaamse danszalen. In 1928 werd het in Breda omgebouwd tot een Carl Frei-orgel. Het werd bespeeld door Cor en Frans Campagne.

De LIMONAIRE: dit orgel werd in Parijs gebouwd door de gebroeders Limonaire. Het is een 38-toetsorgel dat thans bespeeld werd door René Van den Cruyce.

De WESTFRIES. Dit orgel, geëxploiteerd door de gebroeders Van Vliet, heeft 470 orgelpijpen. Het werd volledig herbouwd in 1987 door de bekende orgelbouwer Johnny Verbeeck.

We wandelden door tot aan de overweg en zien hier DE LIBERTY. Het orgel werd gebouwd door Heesbeen uit Tilburg in 2004 voor Lambert Jamers uit Luik. Deze laatste was de vroegere eigenaar van de Mortier Mon Réve en de 92 toetsorgel van de broers Decap. Dit waren twee geweldige dansorgels.

DE RUTH, een Duits concertorgel met 78 toetsen dat thans behoort aan M.W. Verdonck uit het Nederlandse Nieuwegein. De familie Ruth uit Waldkirch in het Zwarte Woud wordt tot de meest vooraanstaande Duitse bouwers van kermisorgels aanzien. Het orgel dat we hier zien werd in 1906 afgeleverd, uitgebreid in 1919 en gerestaureerd in 1988.

Rechts DE BANDIET. Dit is een 72 toets orgel van de orgelfirma Elbert Pluer uit het Nederlandse Bussum. Ruid Brienen uit Alkmaar maakte het front begin de jaren '90. Het repertoire is zeer veelzijdig en start in de stijl van begin de jaren '30 tot hits van vandaag.

De HOLLANDIA (links) werd gebouwd in 1995, bevat 48 toetsen en speelt volgens de bekende Limonaire gamma.

Rechts HET ZONNETJE. Dit orgel uit 1950 werd gebouwd door Minning, is eigendom van Adrie Vergeer. Het front is gedecoreerd door Piet Van Aken en beschilderd door Arjan Vergeer. Het orgel is een type Steenput en bezit 70 toetsen.

Links de DE LEKKERKERKER. Dit orgel is een Carl Freiorgel en werd bespeeld door Adrie en Riet Vergeer. Het is een 90 toetsorgel. Frei bouwde dit orgel voor een danssalon in Lekkerkerk. Het orgel is sinds 1991 Nederlands Monumentaal cultuurbezit en beschermd door het ministerie.

Even verder DE SWINGING DUTCHMAN. Dit nieuwe straatorgel is van Nederlandse fabrikaat en telt 42 toetsen en heeft voor zijn afmetingen een grote mond! Het orgel behoort tot Hiddo Van Os, en speelde niet enkel alledaagse muziek voor orgeltjes maar ook stevige nummers zoals "Paradise by the Dashboardlight".

Op het Heldenplein bevond zich voor de vijfde keer DE ALBIAN. Dit handdraairogel heeft 40 toetsen en werd gebouwd in de jaren '50. De naam is ontleend aan de vorige eigenaar, de Brusselse straatmuzikant Albian de St.-Moulent. Thans is hij eigendom van Kurt en Mieke Dejonghe uit Meulebeke. Ze brachten ook het snorrenlied ten gebore, want de Europese Snorrenalliantie uit Antwerpen is van de partij!

We volgden de Pannestraat en aan de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord was het VROMANORGEL. Dit handdraaiorgeltje met 36 toetsen is een type Verbeeek en werd bespeeld door Robert Vroman uit Bavikbove. Dit welluidend orgeltje werd gebouwd in 2003 en bracht populaire deuntjes van vroeger en nu.

Elk orgel had een duidelijk zichtbaar nummer zodat de bezoeker onmiddellijk wist om welk orgel het ging.

Op het einde van de Zwarte Nonnenstraat, nabij praateafé Zeemanshuis, stond DE ARABIER. Dit is één van de orgels op de lijst van beschermd cultuurbezit in Nederland. Het instrument is gebouwd door Pierre Verheeek uit Antwerpen. In 1395 en 1948 werd de Arabier verbouwd. Het telt 75 toetsen.

We draaiden rechtsaf de Zwarte Nonnensgraat. In de Zwarte Nonnenstraat, nabij het oude klooster van de Zwartzusters, bevond zich DE RAFFIN. Dit kleine handdraaiorgeltje werd bespeeld door Frank Loomans uit Vichten.

Nabij tearoom 't Park stond op het graspleintje HET ORGELTJE VAN GELUC van Luc Cuppens. Hij bracht liedjes en amusement met een Verbeeek handdraaiorgeltje. De volkse sfeer van de kermissen kwam terug tot leven.

Het mooie weer zorgde voor een goede belangstelling. Tot volgend jaar.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.