Je was erbij > Overzicht

Fair trade een lange korte tafel… - Poperinge - 07/06/2008

Een rotweekend .. Geen getreur! Oxfam Wereldwinkel Poperinge doet toch mee. Nat en slijkerig was de toegang. Een stad in opbouw… Ja inderdaad letterlijk en figuurlijk. Ook Poperinge, 'te klein om groot te zijn", maar .. TE GROOT om klein te zijn .. een groepje enthousiastelingen nam het initiatief om 'de' stad te overtuigen dat iedereen aan de tafel van de wereld moet mee kunnen aanzitten: dat is pas EERLIJK.

Het verbodsteken stond er - om de Poperingenaars te waarschuwen - oude betreden paden mogen wel eens omgewoeld worden. Poperinge kiest voor een Fair Trade :eerlijke handel - gemeente!

Verleden jaar kon het nog op het grasplein. Dit jaar waren de weergoden niet gunstig. Geen nood. Dan maar binnen in de gebouwen van het St.-Janscollege. Heerlijke '(h)eerlijke' bio-hapjes. Gratis!

Applaus voor Frieda Coudenys die de spil is van de werking. Binnen GROS (Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking) op het initiatief van Oxfam wereldwinkel zijn de actievelingen één voor één de criteria aan het bewerkstelligen.

Mevr. de schepen had een spiekbriefje om de criteria aan te brengen in de lijn van de politiek-profit styling. Onder de toehoorder stelde zich iemand de onschuldige vraag of het initiatief misschien soms niet van Oxfam kwam.

De habitués van de wereldwinkel werkten zich in het zweet om het buiten verwachting behoorlijk aantal sympathisanten te bedienen.

Cultureel steunvlak met gespannen aandacht.

En de eeuwige dienstbaarheid.. in de coulissen van het wereldgebeuren.

Jeugd op wereldschaal betrokken bij de ontwikkelingssamenwerking. Getuigen van 'de weg', Fair Trade, los testigos Delvoye.

Bij het buitengaan mijmeren we nog even. De weg naar boven is vaak niet zo makkelijk. Modder en slijk kennen ze in de landen in ontwikkeling beter dan bij ons.. toch gaat het in de Fair Trade in onze gewesten ook maar tred per tred omhoog.

Info en foto's: Henri Vandenberghe

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.