Je was erbij > Overzicht

Funeraire hydro-avondtrip van de heemkundige kring - Poperinge - 07/06/2008

Spijts de grote regen - wateroverlast noemt men het in politieke termen - betoonden heel wat Poperingenaars dat ze toch erfgoedminded zijn…

Al laten de weken geleden slachtoffers van de gevelde bomen die erfgoedinteresse niet direct vermoeden… De commentator wilde 'handmatig' ook de afwezigen zijn erfgoedbekommernis onderlijnen. Elk zegge het voort….


De parapluparade was compleet. Het calvariekruis werd aan het zicht ontnomen…door de klimop - doorgroeiend symbool van de menselijke verwachting op "eeuwig leven" - en de regen-'schermen'.

De deskundigheid van de ere-archivaris van de stad - gewapend met high tech en eruditie - maakte van de trip een keur van ongeregistreerd immaterieel erfgoed en dito Poperings taaleigen…

De familie Vanrenynghe werd ingekapseld in een krans 'van regendinges' (paraplu's)

Knusjes haperden de 'veren' onder de 'onmogelijkheid' iets op de gevoelige plaat te leggen van de boeiende bezienswaardigheden.

Af en toe kwamen de heel persoonlijke verhaaltjes - 'meester' Pierre vertelt over aparte 'bonbons' en spionspiegeltjes…. Bij het graf Lava-casiers.

Kleurijke parapluparade, met of zonder sluikreclame (Stella Artois! Dexia!…)

Het werd donker, de avond valt, de gedachte aan de 'overkant' doet de luisteraars en de sprekers dromen van de beschutting van een dak boven het hoofd… Zuster Devos en Pastoor Karel Verhelst verwijzen naar de 'Paulientjes'.

Rood gloeiend wordt het en muisstil wanneer het verhaal wordt verteld van baron de Posch die trouwde voor de kerk. Huwelijk ingezegend door E.H. Karel Verhelst in militair 'gewaad'.

Voorbij het altaargraf van Florent Denut met het niet te missen verhaal verraadt de nieuwe muur een ander stuk verdriet van de Poperingse heemkundigen: de weggehaalde grafkapel van Florent's gebuur'.

En last but not least de haast rituele Aan-de-Schreve-'kers-op-de-taart' Elie Cossey's wishfull grafschrift: uiteindelijk 'geen woord meer'.

Info en foto's: Henri Vandenberghe.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.